26 Nisan tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik, sağlık turizmi sektöründe kayda değer değişiklikler getirdi.
Sağlık Bakanlığı, yeni sağlık turizmi yönetmeliği ile ilgili en önemli yenilikleri kamuoyuna duyurdu.
Yönetmelik çerçevesinde, sağlık turizmi alanında faaliyet yürüten tüm sağlık tesisleri ve aracılara, HealthTürkiye portalıyla entegre çalışma zorunluluğu getirildi. Ayrıca, sağlık turizmi kapsamında ameliyathane ortamında gerçekleştirilecek cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yaptırmanın zorunlu hale geldiği belirtildi.
Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ), sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren sağlık tesisleri ve aracı kuruluşları uluslararası düzeyde destekleyeceğini bildirdi. Sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların, sağlık turizminde hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmetlerin takibini yapacak sorumlu personel atayacağı ifade edildi.
Ayrıca, sağlık turizmi alanında hizmet verecek aracı kuruluşlara yetki belgesinin USHAŞ tarafından verileceği hatırlatıldı. Aracı kuruluşların sunduğu hizmetlerin düzenli olarak USHAŞ tarafından izleneceği ve raporlanacağı bildirildi. Yetki belgesinin devredilemeyeceği de vurgulandı.
Uzaktan sağlık hizmetlerinde yeni bir dönem
Açıklamada, sağlık tesislerine sağlık turistlerine uzaktan sağlık hizmetleri sunma imkânı tanındığı belirtildi. Bu hizmetlerin, ilgili mevzuat çerçevesinde HealthTürkiye portalı üzerinden ilan edileceği belirtildi.
Sağlık tesislerinin, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından oluşturulan uluslararası geçerliliğe sahip akreditasyon ve sertifikalara sahip olmaları gerekeceği ifade edildi. Ayrıca, Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’nin geçerliliği, HealthTürkiye Performans Kriterleri ile ilişkilendirilecek. Bu kriterler arasında hasta memnuniyeti, hasta şikayetleri, cevap verme süreleri, randevu bekleme süreleri ile mali performans yer alıyor.
Tüm sağlık tesisleri ve aracılar, hasta şikayet oranları ve memnuniyet anketleri yoluyla Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlarca düzenli olarak değerlendirilecek. Bu değerlendirme, sağlıkta hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik öz değerlendirme imkânları sunacak.
Yönetmelikle birlikte, sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların yabancı dil seçeneği olan internet siteleri oluşturmaları ve en az bir yabancı dil bilen personel bulundurmaları zorunlu hale getirildi. Aracı kuruluşların, ayrıca 7/24 hizmet verecek şekilde en az iki yabancı dilde çağrı merkezi hizmeti sağlaması gerektiği bildirildi.
Mevcut Sağlık Turizmi Yetki Belgeli sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların, yeni yönetmelik hükümlerine 6 ay içinde uyum sağlamaları ve komplikasyon sigortalarını 2025 sonuna, akreditasyon ve sertifikalarını ise 2026 sonuna kadar tamamlamalarının gerektiği belirtildi. USHAŞ, sektörde kaliteyi ön planda tutarak, hizmet standartlarını hasta güvenliği ve memnuniyeti odaklı bir yaklaşımla yükseltmeye devam edeceklerini ifade etti. Türkiye’nin sağlık turizminde dünya liderliğine ulaşması için tüm paydaşlarla işbirliği yapacakları vurgulandı.