1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tarımda Yeni Dönem: TARPOL ile Sürdürülebilir Çözüm

Tarımda Yeni Dönem: TARPOL ile Sürdürülebilir Çözüm

featured

Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in liderliğinde, 2023 Ekim ayında faaliyete geçen TARPOL, gıda güvenliği, sürdürülebilir tarım, sulama sistemleri, beyaz et ve kırmızı et sektörü gibi konularda toplam 25 başlıkta çözüm odaklı politikalar geliştirmeyi hedefliyor.

TARPOL Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mehdi Eker, Konya’daki bir etkinlikte yaptığı açıklamada, Türkiye’nin derin bir tarımsal geçmişe, zengin bir kültüre ve önemli bir entelektüel birikime sahip olduğunu ifade etti.

Eker, bu entelektüel birikimi, tarım sektöründe sermaye artışını sağlamak için kullanmayı amaçladıklarını belirtti. Mütevelli Heyeti, Bilimsel Danışma Kurulu ve Sektörel Danışma Kurulu adını taşıyan, akademisyenler, üreticiler ve yetiştiricilerin yer aldığı üç ayrı kurul ile çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.

Tarım ve hayvancılığın ülke açısından büyük öneme sahip olduğunun altını çizen Eker, “Bu üç kurul aracılığıyla acil ve uzun vadeli tarım sorunları ve gıda güvenliği konuları üzerinde araştırmalar yapılıyor; raporlar oluşturuluyor. Elde edilen raporları Cumhurbaşkanımıza, Cumhurbaşkanı Yardımcımıza, Tarım Bakanımıza ve diğer ilgili bakanlıklara iletiyoruz.” dedi.

“100 milyona yakın veri ile analizler gerçekleştirdik”

Sürdürülebilir gıda güvenliği, hayvancılık, kırmızı et ve beyaz et sektörleri, iklim değişikliği, sulama ekonomisi ve kent tarımı gibi 25 başlıkta kapsamlı raporlar hazırlandığını ve bu raporların ilgili kurumlara sunulduğunu kaydeden Eker, “7 ayrı rapor oluşturuldu; bunlardan bazıları acil sorunlara odaklanıyor. Örneğin, kırmızı et sektörüne dair bir rapor hazırlandı.” diye belirtti.

Eker, “Gıda güvenliği ve tarımsal üretimle ilgili konuları ele alarak, toplumun gündeminde yer alan tartışmalı meselelerle ilgili görüşlerimizi aktarıyoruz. Bazen doğru bilinen yanlışlara, bazen yanlış bilinen doğru bilgilere odaklanan çalışmalar yaptık.” ifadelerini kullandı.

Küresel ve ulusal düzeyde 100 milyona yakın veri analizi gerçekleştirdiklerini vurgulayan Eker, “TarpoVizyon adlı bir sistem geliştirdik. Bu sistem aracılığıyla karar vericilere, medya çalışanlarına ve akademisyenlere ‘big data’ kullanarak analizler sunuyoruz. Türkiye’nin makroekonomik verileri, bitkisel ve hayvansal üretim potansiyeli ile ilgili detaylı bilgileri grafiklerle ve dünya örnekleriyle birlikte hazırladık.” şeklinde konuştu.

Eker, web tabanlı portal üzerinden sektörel verilere ve analizlere erişimi kolaylaştırdıklarını belirterek, “Bu portal sayesinde sahada yatırım yapan çiftçiler ve üreticiler, kendi ürünleri ile ilgili piyasa bilgilerine ve dünya genelindeki gelişmelere ulaşabilmektedir.” dedi.

Eker, sektör temsilcilerinin ve ilgili kişilerin bu verilere internet aracılığıyla rahatlıkla erişebileceğini sözlerine ekledi.

Tarımda Yeni Dönem: TARPOL ile Sürdürülebilir Çözüm
Yorum Yap
Bizi Takip Edin