Zile ilçesinde, hukuk bürosu olarak kullanılan tarihi konakta, geçmişin izlerini taşıyan önemli belgeler yer alıyor. 1993 yılında avukatlık kariyerine adım atan Murat Kurnaz, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait hukuk belgelerini restore ettiği bu konakta sergiliyor.
Kurnaz, koleksiyonuna dair, “Merakım olduğu için mesleğimle ilgili ecdattan yadigar olan belgeleri gücüm yettiği kadar topladım,” ifadelerini kullanıyor. Topladığı belgeler arasında 1700’lü yılların başı ile 1800’lü yılların sonuna ait evrakların bulunduğunu belirten Kurnaz, bu belgelerden özellikle evlilik sözleşmelerinin dikkat çekici olduğunu vurguluyor. Geçmişteki hukuk sisteminin taraflar arasında daha özgür ve tarafsız bir yaklaşım benimsediğini söyleyen Kurnaz, aynı zamanda haciz tutanakları, mahkeme müzekkereleri, tapu alım satımları ve nüfus kayıtlarının da sergilendiğini aktarıyor.
Mahkeme süreçlerinde ecdadın kendisini yargıç değil “kadı” olarak tanımladığını ifade eden Kurnaz, kararların sonunda ise kendilerini “El hakir, El fakir” şeklinde tanıttıklarını belirtiyor. Belgelerin içeriği hakkında bilgi veren Kurnaz, Tokat Zile’de seyyar olarak kurulan İstiklal Mahkemesi’nin tarihine de değiniyor. Bu mahkemenin ünlü hakimlerinden Kılıç Ali’nin orijinal imzasını taşıyan belgenin burada bulunduğunu söyleyerek, Cumhuriyetin ilk yıllarındaki önemli bir olaya da dikkat çekiyor. Ayrıca, o dönemdeki Belediye Başkanı Bahri Bey’in beraatinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderildiği karara da yer verdiklerini ekliyor.