1. Haberler
  2. Gündem
  3. Altun: Kemal Tahir’in Eserleri Hala Geçerli

Altun: Kemal Tahir’in Eserleri Hala Geçerli

featured

Altun, Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapılan “Ölümünün 52. Yılında Kemal Tahir Sempozyumu”nda, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) Sosyoloji Araştırma Merkezi’nin işbirliğiyle bir konuşma gerçekleştirdi. Bu konuşmada, Kemal Tahir’in eserlerinin ve fikirlerinin Türkiye’nin tarihsel gelişimi, toplumsal yapısı, kültürü ve insanını anlama sürecinde ne denli önemli bir rehber olduğunu dile getirdi.

Tahir’in eserlerinin, hem derin çözümlemeleri hem de soruları ile edebiyat dünyasında kalıcı bir etki yarattığını belirten Altun, “Tahir, yazdığı eserlerle sanki bir toplumsal sorumluluk taşıyormuş gibi hareket etti. ‘Ben Anadolu halkının yazarıyım.’ diyerek bu duygu ve sorumluluğu sıkça vurguladı.” dedi.

Altun, Kemal Tahir’in sürekli olarak kendisiyle yüzleşen ve bu süreçte hatalarını açıkça ifade etmeyi ihmal etmeyen bir yazar olduğunun altını çizdi. Ayrıca, Tahir’in 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nde “Vefa” ödülüne layık görüldüğünü hatırlattı.

Altun, Kemal Tahir’in Türkiye’nin Batılılaşma tarihi ile cesurca yüzleştiğine dikkat çekti:

“Osmanlı tarihini ötekileştiren aktörler, son 150 yılda siyasal, toplumsal ve kültürel alanlarda birçok kopuş, kırılma ve çelişki meydana getirdi. Kemal Tahir, bu tarihsel deneyimle yüzleşme cesareti gösterdi. Sosyopolitik ve sosyokültürel gerçeklik alanlarında cesur bir duruş sergiledi. Hayatı boyunca kendisini benimsediği sol düşüncenin katı normlarına karşı meydan okudu.” diye ekledi.

Altun, Tahir’in solcu çevreler tarafından oluşturulan baskılardan kurtulamadığını ifade ederek, “Tahir, iktidar ilişkilerini, Türkiye’nin konumunu, Doğu-Batı çatışmasını ve devletin rolünü özgün bir biçimde sorguladı. Toplumların gelişimini devlet kurma yetenekleri üzerinden değerlendirerek, dönemin gelişmemişlik paradigmasına karşı çıktı. Batı’nın sömürgeci düzenini eleştirdi.” dedi.

– “BATICI KÜLTÜR AJANLARININ ZÜPPECE TAVIRLARINA ŞAHİTLİK ETMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Altun, Kemal Tahir’in hazır cevap klişelere ve aldatmacalara karşı çıkma tutumunun, onun yerli düşünce anlayışının bir yansıması olduğunu vurguladı. “Bu düşünce, Türkiye’nin tarihsel tecrübesini ve kendine güvenen, güçlü bir Türkiye hayalini merkeze alıyor.” şeklinde konuştu.

Altun, Türkiye’nin bugün küresel bir güç olma çabalarına ve bu doğrultuda sarf ettiği çabalara da değinerek şunları belirtti:

“Türkiye ve Kemal Tahir, yaşamları boyunca Batıcılıktan ve Batı’nın kültürel ajansı olan aktörlerden oldukça çekmişlerdir. Yukarıdan bakan, toplumsal değerleri hiçe sayan, karmaşık tavırlara sahip elitlerin oluşturduğu baskılardan bu ülke ve gerçek fikir insanları fazlasıyla yoruldu. Bugün geçmişteki saltanatlarını koruyamasalar bile, Batıcı kültür ajanlarının elitist tavırlarına hala tanıklık ediyoruz. Kendisinden farklı düşüncelere tahammül edemeyenler, linç kültürünü ısrarla sürdürmeye devam ediyor. Ne yazık ki, Türkiye’deki muhalefet de bu durumu besliyor. Ancak artık, gerçekliğinden uzak, basit önyargılarla şekillenen söylemlerin geçerliliği yok. Dünü, bugünü ve yarını anlamamız adına Kemal Tahir’in eserlerine ihtiyacımız var.” dedi.

Başkan Altun, sempozyumun Kemal Tahir’in çalışmalarını ileriye taşımak için bir fırsat sunduğunu ifade etti.

Konuşmanın ardından BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Altun’a bir hediye takdim etti.

Sempozyuma ayrıca Bursa Valisi Erol Ayyıldız, İÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun, yazar Murat Menteş, milletvekilleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Altun: Kemal Tahir’in Eserleri Hala Geçerli
Yorum Yap
Bizi Takip Edin