Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Türkiye’nin Ulaşımda Net Sıfır Emisyon Yol Haritası Projesi”nin tanıtım etkinliği sonrasında basın mensuplarıyla bir araya gelerek, gündemdeki konular hakkında bilgi verdi.
Depremin ardından deniz yapılarının durumuyla ilgili herhangi bir sorun olmadığını ifade eden Uraloğlu, İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarındaki uçuşların hemen durdurulduğunu, ardından yapılan kontrollerin ardından seferlere devam edildiğini açıkladı.
Uraloğlu, kara yollarındaki önemli yapılarla ilgili de bilgi vererek, Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler köprüleri, Avrasya Tüneli, Marmaray, Osmangazi ve Çanakkale köprülerinde herhangi bir aksama yaşanmadığını belirtti. Ancak, depremden önemli ölçüde etkilenen Çamlıca Kulesi’nin tedbir amaçlı boşaltıldığını, bunun yapısal bir problem olmadığını vurguladı. Demir yolları ve Marmaray için ise gerekli takiplerin devam ettiğini söyledi.
“İnternet tabanlı uygulamalarda hiçbir problem yaşanmadı”
Uraloğlu, iletişim altyapısında, insanların yakınlarına ulaşma isteği nedeniyle büyük bir yüklenme yaşandığını aktardı. Bu konuda yaptığı açıklamada, “Bilgilendirmeye çalışmış olmamıza rağmen iletişim, normal ses hatları üzerinden yapılmaya yöneldi. Gerçekte, internet tabanlı sistemler ve uygulamalar, Whatsapp, Bip, Facetime gibi araçlarda herhangi bir sorun yaşanmadı. Ancak ilk reaksiyon olarak yaklaşık 15 dakikalık bir dönemde bazı aksamalar yaşandığını tespit ettik. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile operatörlerle sürekli iletişim halinde kalarak durumu normale döndürdük. Bu deneyim, bizim için önemli bir tecrübe oldu.” dedi.
“Uçaklarda tavan fiyatlar asla geçilmedi”
Uçuş fiyatları hakkında bilgi veren Uraloğlu, “Business” koltuklar dışında tavan ücret uygulaması üzerinde bilet satışı yapılmadığını belirtti. Depremin etkisiyle insanların İstanbul’dan hızlı bir şekilde çıkış arayışında olduklarını ifade eden Uraloğlu, Kuzey Marmara Otoyolu’nun etkilenmediğini ve bu güzergahı kullananların olduğunu söyledi. Hava yollarında artan talep üzerine Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus’un bilet fiyatlarını 1750 liraya düşürdüğünü aktardı. Uraloğlu, “Bu tür durumlarda gerektiğinde ücretsiz hizmet sağlayabiliriz. Fiyatların yükselmiş gibi görünmesine dair bir algı var, fakat tavan fiyatlar asla aşılmadı.” açıklamasında bulundu.
Uraloğlu, tavan fiyat konusundaki denetimlerin sürdüğünü, şayet aşma durumuyla ilgili bir tespit yapılırsa gerekenin yapılacağını sözlerine ekledi.
“GSM operatörlerine en büyük ceza yeni yatırımların yapılması”
6 Şubat depremini anımsatan Uraloğlu, yaşanan iletişim sorunlarına dikkat çekerek, GSM operatörlerine verilen en büyük cezanın yeni yatırımlar yapmak olduğunu belirtti. Deprem sırasında İstanbul’daki GSM kulelerinin hasar görmemesi için çelik malzemeden tesis edildiğini dile getiren Uraloğlu, “Bu kuleler, öncelikli olarak kamu arazilerine ve ardından uygun olan diğer alanlara yerleştiriliyor. Kriz anında sevdiklerimize ulaşma isteği, sağlık endişeleriyle dengelenmeye çalışıyor.” şeklinde konuştu.