Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Osaka EXPO 2025 etkinliği kapsamında Tokyo’da düzenlenen “Türkiye-Japonya CEO Yuvarlak Masa Toplantısı”na katılım sağladı.
Toplantıda iki ülke iş dünyası temsilcileri bir araya geldi. Bolat, konuşmasında bu yılın Türkiye ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 101. yıl dönümü olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’nin Japonya’nın inovasyon, ileri teknoloji ve hassas mühendislik alanlarında önemli bir iş ortağı olabileceğine dikkat çeken Bolat, iki ülkenin birbirini tamamladığını ifade etti.
Bolat, Türkiye’nin Avrupa, Asya ve Afrika pazarlarına erişim imkanı sunarak üretim ve lojistikte “bölgesel merkez” konumunu güçlendirdiğini belirtti. Ayrıca, geçen yıl kendi aralarındaki ticaret hacminin 5,4 milyar dolara ulaştığını aktardı.
Türkiye’nin Japonya’ya yaptığı ihracatta geçen yıl gerçekleşen yüzde 11,4’lük artışın memnuniyet verici olduğunu kaydeden Bolat, ticaretteki yapısal dengesizliklerin ise hala önemli bir sorun teşkil ettiğini dile getirdi. Bu dengesizliği ortadan kaldırma ve sürdürülebilir bir ticaret yapısı oluşturma konusunda kararlı olduklarını belirtti.
Bolat, “Bu çabanın merkezinde yer alan Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması, müzakerelerin hala devam ettiğini” vurguladı. Anlaşmanın, ticaretin çeşitlendirilmesi, yatırımların artırılması ve gerçek bir ‘kazan-kazan’ ortaklığı kurulması açısından önemli bir araç olacağına inandığını ifade etti. Müzakere süreçlerinin son aşamalarına yaklaşıldığını belirten Bolat, her iki tarafın da hassasiyetlerine saygı gösteren ortak zeminlerin oluşturulacağına dair güvenini dile getirdi.
“JAPON YATIRIMCILARI, ÜLKEMİZE DAHA FAZLA YATIRIM YAPMAYA DAVET EDİYORUZ”
Bolat, Japon şirketlerinin Türkiye’ye 3,1 milyar doları aşan doğrudan yatırım yaptığını belirtirken, şu an Türkiye’de 275 Japon firmasının faaliyet gösterdiğini kaydetti.
Otomotiv, enerji, kimyasallar ve gıda işleme sanayi gibi birçok sektörde uluslararası çapta tanınan Japon firmalarının Türkiye’de yer almasının kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu dile getirdi. Ancak, Japonya’nın dünya genelindeki 2 trilyon dolardan fazla doğrudan dış yatırım portföyü içindeki Türkiye’nin payının yalnızca yüzde 0,11 gibi düşük bir seviyede kaldığını üzüntüyle ifade etti. Bu nedenle, Japon yatırımcıları, Türkiye’nin artan potansiyelini keşfetmeye ve imalat sanayi, yeşil ve temiz enerji, elektrikli araç ekosistemi gibi stratejik alanlarda daha fazla yatırım yapmaya davet etti.
Bolat, ayrıca üçüncü ülkelerde gerçekleştirilen müteahhitlik projelerinde de önemli bir işbirliğinin oluştuğuna dikkat çekti. Özellikle çatışma sonrası yeniden yapılandırma, altyapı geliştirme ve iklim dirençli yatırımlar için Afrika, Orta Asya, Orta Doğu ve Ukrayna’nın önemli fırsatlar sunduğunu vurguladı.
Bolat, Türk ve Japon firmalarının Dubai Metrosu, Yeni Doha Uluslararası Havalimanı ve Hamad Havalimanı Genişletme Projesi gibi prestijli projelerde önemli başarılar elde ettiğini belirtti. Ayrıca, Japon firmalarının Türkiye’deki altyapı projelerindeki katkılarına da değinerek; “Boğaziçi köprüleri, Marmaray Tüneli ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü rehabilitasyon çalışmaları, Japonya’nın ülkemizin kalkınmasına yaptığı kalıcı katkılar arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.
Son olarak, Bolat, Türk iş dünyasına iki ülke işbirliğini güçlendirmeye ve yeni ortak girişimler oluşturmaya yönelik bir çağrıda bulundu.