1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. KKTC’de Tarım İçin Su Temini Projesi Uygulandı

KKTC’de Tarım İçin Su Temini Projesi Uygulandı

featured

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) su sorununu kalıcı bir şekilde çözmek amacıyla gerçekleştirilen “Türkiye’den KKTC’ye Su Temini Projesi” çerçevesinde, Geçitköy Barajı’nda toplanan su, Güzelyurt bölgesindeki tarım alanlarında kullanılmaya başlandı.

Deniz altında döşenen ve dünyada ilk kez uygulanan askılı boru sistemi sayesinde Türkiye’den KKTC’ye ulaştırılan su, Girne civarındaki Geçitköy Barajı’nda depolanıyor.

Mersin’deki Alaköprü Barajı’ndan 2015 yılından bu yana toplamda 236 milyon 457 bin metreküp su KKTC’ye aktarılırken, bu suyun büyük bir bölümü içme suyu ihtiyacını karşılıyor.

Projenin tarımsal sulama alanı ise son olarak devreye alındı.

Geçitköy Barajı’ndan Güzelyurt bölgesine ulaşan su sayesinde, özellikle narenciye bahçeleri olmak üzere bölgedeki tarım alanları sulanmaya başladı.

Yetkililer, bu projenin KKTC tarımına önemli bir katkı sağladığını belirterek, özellikle narenciye üretiminde kayda değer bir verimlilik artışı beklendiğini ifade etti.

– 98 BİN DEKAR ARAZİNİN SULANMASI HEDEFLENİYOR

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Ercan Akerzurumlu, boru hattının toplam uzunluğunun yaklaşık 45 kilometre olduğunu ve hattın Serhatköy’e kadar olan yaklaşık 15 kilometrelik bölümünün döşendiğini bildirdi.

Güzelyurt, KKTC’nin narenciye üretim merkezi olarak öne çıkarken, Mesarya Ovası ise tahıl üretiminde önemli bir merkez olarak biliniyor.

Diğer bölümler için çalışmalar sürerken, suyun ulaşması ile Mesarya Ovası’nda yaklaşık 98 bin dekar arazinin sulanması hedefleniyor.

Güzelyurt Ovası Sulama Projesi kapsamında mevcut durumda yaklaşık 25 bin 964 dekar arazinin sulandığı belirtilirken, bu miktarın Güzelyurt Ovası’nda toplam sulanması planlanan 35 bin dekarlık tarım arazisinin yaklaşık yüzde 75’ine denk geldiği vurgulandı.

– PROJE ADA İÇİN “CAN SUYU”

Eski KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, 2023 yılında AA’ya verdiği bir demeçte, Türkiye’den getirilen suyun Mesarya Ovası’ndaki tarım arazileriyle buluşması sayesinde kuraklık sorunlarının aşılacağını ve tarımsal ürün çeşitliliğinin artacağını ifade etmişti.

Türkiye’den deniz altından borularla KKTC’ye taşınan içme suyunun kendileri için büyük önem taşıdığını vurgulayan Oğuz, “Tarımda can suyuna kavuşacağız. Bu proje, en az içme suyunun Ada’ya getirilmesi kadar kritik bir öneme sahip.” şeklinde konuşmuştu.

KKTC’de Tarım İçin Su Temini Projesi Uygulandı
Yorum Yap
Bizi Takip Edin