ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, yönetimin, bakanlıkta “gereksiz” olarak değerlendirilen birimlerin kapatılacağını ve bakanlığın yeniden yapılandırılacağını duyurdu.
Rubio, Trump yönetiminin bazı programların ABD’nin çıkarlarıyla uyumsuz olduğuna dair tespitler yaptığını belirtti. Bu çerçevede, gereksiz görülen birimlerin kaldırılması hedefleniyor. Rubio, “Bu yaklaşım, bakanlığı tabandan başlayarak dairelerden elçiliklere kadar güçlendirecek. Bölgeye özgü işlevlerin birleştirilmesi, mükerrer birimlerin kaldırılması ve ulusal çıkarlarla örtüşmeyen yasal programların sona erdirilmesi planlanmaktadır” şeklinde ifade etti.
BAKANLIKTA YENİDEN YAPILANDIRMA ÇALIŞMALARI
ABD Başkanı Donald Trump’ın Dışişleri Bakanlığı’nda köklü kesintilere gitmeyi amaçlayan yeni bir kararname hazırladığına dair iddialar medyada yer aldı.
Bloomberg’in bildirdiğine göre, taslak belgenin Amerikan diplomatları arasında dolaştığı öne sürüldü. Eğer bu değişiklikler gerçekleştirilirse, bakanlığın tarihindeki en büyük yeniden yapılandırmalardan biri olarak kayıtlara geçecek.
KANADA’DAKİ DİPLOMATİK FAALİYETLER AZALTILACAK
Habere göre, kararname, bakanlıktaki birçok mevki ve departmanın kapatılmasına yol açacak. Bu kapatma sürecinde iklim, mülteci, demokrasi ve Afrika ile ilgili departmanlar ile Uluslararası Örgütler Bürosu da bulunuyor. Ayrıca, kararname yürürlüğe girdiğinde Kanada’daki diplomatik faaliyetlerde önemli bir daralma yaşanacak. Yeniden yapılandırma çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı’nın dört bölgesel bürosu olmasının planlandığı, bunların İndo-Pasifik, Latin Amerika, Orta Doğu ve Avrasya gibi bölgeleri kapsayacağı bekleniyor. Ayrıca, Sahra Altı Afrikası’nda “temel öneme sahip olmadığı” tespit edilen büyükelçilik ve konsoloslukların kapatılması söz konusu. Kapatılacak diplomatik misyonların sayısının ise henüz kesinleşmediği öğrenildi. Taslak metne göre, söz konusu değişikliklerin 1 Ekim’e kadar tamamlanması planlanıyor.
“YABANCI HİZMET SINAVI” GELİYOR
The New York Times’ın (NYT) gündeme getirdiği kararname ile birlikte Afrika İlişkileri Bürosu, İklim Özel Temsilciliği, Uluslararası Örgütler Bürosu ve Küresel Kadın Meseleleri Ofisi gibi çeşitli kamu diplomasisi ve kamu işleri bürolarının kapatılması öngörülüyor. Belgeye göre, Kanada ile olan diplomatik ilişkiler de Dışişleri Bakanlığı’nın bünyesinde görev yapacak daha az sayıda birim altında toplanacak.
Ek olarak, diplomatların belirli bölgelerde kalmayı sürdürmeleri beklenirken, bölgesel atanma sürecinin bir parçası olmak istemeyen diplomatların 30 Eylül’e kadar bu haktan vazgeçebilecekleri ifade edildi. Trump’ın yeni kararnamesi, aynı zamanda yeni bir yabancı hizmet sınavının oluşturulmasını ve bu sınavın “Başkan’ın dış politika vizyonuna uyum sağlama” gerekliliğini öngörüyor.