Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yayımlanan “2024 Türkiye İşgücü Piyasası Araştırma Raporu”na göre, istihdamda en fazla zorlanılan alanlar arasında garsonluk, dikiş makineciliği ve kaynakçılık ilk sıralarda yer alıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, istihdam olanaklarını artırmak ve üreten bir Türkiye için politikaların oluşturulmaya devam edildiğini vurguladı.
Işıkhan, İŞKUR’un hazırladığı 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması kapsamındaki raporların yayımlandığını ifade etti. Araştırma çerçevesinde, 2 veya daha fazla çalışanı olan 86 bin iş yeri ile görüşüldüğünü belirtirken, en fazla iş gücü ihtiyacının imalat sektöründe yoğunlaştığını aktardı.
Ayrıca, 20 ve üzerinde çalışanı bulunan iş yerlerinde yüzde 29,7 oranında açık iş tespit ettiklerine de dikkat çekti.
ARAŞTIRMADA GELECEĞİN MESLEKLERİ DE YER ALDI
İŞKUR’un internet sitesinde paylaşılan rapora göre, en çok açık pozisyonun bulunduğu meslekler arasında garsonluk, dikiş makineciliği, satış danışmanlığı, temizlik görevliliği, gazaltı kaynakçılığı, kasiyerlik, paketleme ve konfeksiyon işçiliği ile yük ve yolcu taşımacılık şoförlükleri bulunmaktadır.
Eleman bulmakta en çok zorlanan meslekler listesinde garsonluk birinci sırada yer almakta olup, bunu dikiş makineciliği, kaynakçılık, temizlik görevliliği, sıvacılık, satış danışmanlığı, yük ve yolcu taşımacılığı şoförlüğü ve gazaltı kaynakçılığı takip etmektedir.
Ayrıca, araştırmada geleceğe dair meslek tahminleri de yer almaktadır.
Bu bağlamda, işverenlerin önümüzdeki 10 yıl içinde öne çıkmasını bekledikleri meslekler arasında yazılım ve inşaat mühendislikleri, yapay zeka, e-ticaret ve bilişim uzmanlıkları, yapay zeka geliştiriciliği, dil ve konuşma terapistliği ile CNC operatörlüğü yer almaktadır.