Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı, kanser hastası olan Suriyeli bir kadının aile birleşimi kapsamında mülteci statüsündeki kızının yanına gelmesine izin vermediği için eleştiriliyor.
Birleşik Krallık, İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan dört kurucu ülkeden biri olarak, mülteci gibi geri dönüşme durumu içinde bulunan bir kadının son günlerini geçirebilmek için torunlarıyla bir araya gelme talebini geri çevirdi. The Guardian gazetesinin aktardığı habere göre, 2015 yılında Suriye’den kaçan Ola Al Hamwi ve eşi Mostafa Amonajid, İçişleri Bakanlığı’nın, Al Hamwi’nin annesinin ülkeye girmesine izin vermeyerek kendilerini “kalbini kırdığını” ifade etti. Aile, Suriye’deki bir bombardımanda kaybettikleri bebeklerinin ardından, Al Hamwi’nin annesi Soaad Al Shawa’yı yanlarına almayı başaramamıştı. Çifte Birleşik Krallık’ta mülteci statüsü verilmiş, sonrasında ise annelerinin ülkeye alınması için başvuruda bulunmuşlardı. Ancak bu talepleri olumsuz yanıtlandı.
BAKANLIK, MAHKEME KARARINI ÜST MAHKEMEYE TAŞIYOR
Glasgow, İskoçya’da yaşayan çiftin üç çocuğu var: 7, 5 ve 1 yaşında. Al Shawa, torunlarıyla video konferans aracılığıyla iletişim kurabiliyor. Kasım ayında karaciğer kanseri olduğu öğrenilen kadının Suriye’deki doktorlara göre, o tarihte 6 ay ömrü kaldığı belirtilmişti. Bu süreçte, aile ikinci bir aile birleşimi başvurusu daha yaptı; ancak bu talep de İçişleri Bakanlığı tarafından reddedildi. Aile, bunun üzerine birinci derece göç mahkemesine itirazda bulundu. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde tanımlanan aile hayatı hakkına atıfta bulunarak, itiraza Nisan ayında olumlu yanıt verdi.
Aile, Al Shawa’nın seyahati için hazırlıklara başlayınca, İçişleri Bakanlığı, 10 Nisan’da mahkeme kararını üst mahkemeye taşımak adına izin talep etti. Ancak böyle bir başvurunun incelenip karara bağlanmasının ortalama 8 ay sürdüğü biliniyor.
BAKANLIK SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA
Ola Al Hamwi, konuya ilişkin düşüncelerini paylaşırken, “Zamanımız çok az kaldı. Annemi buraya getirebilirsek, her şeyi ona sağlayacağız. İçişleri Bakanlığı, annemin buraya gelmesine izin veren hakimin kararını temyize götürmek için izin istediğinde, bunun kalbimi nasıl kırdığını düşünmemiş gibi görünüyor… İçişleri Bakanlığı’na mesajım: Lütfen annemin ölmeden önce bizi görmesine izin verin” dedi. Al Hamwi, bakanlığın itiraz izni talebini annesine henüz bildirmediklerini de sözlerine ekledi.
İçişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü ise, hukuki sürecin devam ettiğini belirterek yorum yapmanın uygun olmayacağını ifade etti.