Pandemi, deprem ve artan enflasyon etkileri, son beş yılda arsa talebinin hızla arttığı bir dönemi beraberinde getirdi. Bu durum, yatırımcıların yönünü Trakya’dan İç Anadolu’ya çevirmesine sebep oldu.
Yeşil Vadi Arsa Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Orhan Demiral, Trakya’daki artan arsa fiyatlarının, yaşam alanı arayan bireylerin alım yapma kararına etki ettiğini ifade etti. Demiral, “Trakya’da 500 m2’lik bir arsanın fiyatı 2 milyon TL’ye yaklaştı. Elinde daha az parası olan yatırımcılar, daha uygun fiyatlı alternatifler aramaya başladı. Bu sebeple devletin uydu kent olarak tanımladığı Beypazarı, dikkat çekiyor. İstanbul ile Ankara arasındaki süper hızlı tren projesinin bir durağı Beypazarı olacak. Böylece bu bölgeye olan göç de artacaktır. Aynı zamanda Orta Anadolu bağlantı hattı da Beypazarı’ndan geçerek İstanbul-Ankara arasını 2.5 saate düşürecek” şeklinde konuştu. Demiral, Beypazarı’nda 300 ile 1000 m2 arasında arsaların fiyatlarının 700 bin TL ile 1 milyon TL arasında değiştiğini belirtti. Şirket olarak bu alıcıların taleplerine yanıt vermek adına imarlı ve tek tapulu alanlar geliştirdiklerini aktardı.
B PLANI HAZIRLIĞI
Yeşil Vadi Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Orhan, Trakya’nın gelecekte değer kazanacağını öngördüklerini belirterek, pek çok yatırımcıyı Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli bölgelerine yönlendirdiklerini aktardı. Orhan, “Bu süreçte Trakya, yatırımcılarını asla mağdur etmedi. 26 yılda 40 bin müşteri portföyüne ulaşan bir şirket haline geldik. Yeni hedeflerimiz arasında Balıkesir, Eskişehir ve Ankara gibi şehirler var” dedi. Ayrıca, geçmişte arsa alımlarında etrafta fabrikaların varlığına önem verilirken, günümüzde apartman yaşamından kaçan ve deprem korkusuyla B planı hazırlayan yatırımcıların, kendilerine 1.5 katlı, az katlı evler inşa etmeyi tercih ettiklerini ifade etti.
Aslı Orhan Demiral – Rafet Orhan
ÜRETİM ZORLAŞTI
Tarım arazilerinin korunması amacıyla 2014 yılında, bu arazilerin imara açılma işlemlerinin yerel yönetimlerin yetkisinden alındığını ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildiğini belirten Aslı Orhan Demiral, yeni imara açık alanların mevcut yerlerin dolmasının beklenildiğini ifade etti. Bu durumun, yeni arsaların dolmasını 50 yıl ve daha uzun bir süre alabileceğine dikkat çekti. Özellikle büyükşehir olmayan illerde, parselasyon için en az 40 dönüm gerekliliği getirildi. Bu değişiklik, parselasyonun yapılmasını neredeyse imkansız hale getiriyor. Bu şartlar arsa niteliğine sahip arazilerin değerini artırırken, etkisinin önümüzdeki 5 yıl içinde daha belirgin olacağı kaydedildi.
TRAKYA BÖLGESİ DOYGUNLUĞA ERİŞTİ
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Onursal Başkanı Hakan Akdoğan, Trakya’nın artık yatırım açısından doygunluk noktasına ulaştığını ve bu nedenle yatırımcıların daha uygun fiyatlarla arsa bulabilecekleri alternatif alanlara yönelmeye başladığını ifade etti. Akdoğan, “İç Anadolu, gelecek yol projeleri ile İstanbul ile arasındaki mesafeyi kısaltacak. Bu durum, yatırımcılar için cazip fırsatlar sunuyor” dedi.
GAYRİMENKULÜ 5 YIL SATMAYIN
Yüksek faiz döneminde arsa talebinde bir miktar düşüş yaşansa da, faizlerin düşmesiyle haziran ayından itibaren arsaya olan ilginin yeniden artacağını öngören Aslı Orhan Demiral, arsa yatırımcılarına en az 5 yıl boyunca ellerinde tutmalarını önerdi. Demiral, “Bu süreçte, dolar ve enflasyon bazında kazanç elde edecekler. En iyi kazancı elde etmek için 5 yıl beklemek en mantıklısı. Örneğin, 5 yıl önce Kırklareli’nde 500 m2’lik arsayı 120-130 bin TL gibi bir fiyatla satıyorduk. Bugün aynı bölgede arsalar 2.5 milyon TL olmuş durumda” dedi.