Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, CNN Türk’te yayımlanan “Hafta Sonu” programında gazeteci Hakan Çelik’in sorularını yanıtladı.
Göktaş, Türkiye’de doğurganlığın giderek azaldığına dikkat çekti. Nüfusun kendini yenileme oranının 2,1 olduğunu hatırlatan Bakan, “Bu durum, nüfusun kendini yenileyemediğini gösteriyor. Avrupa da benzer sorunlarla karşı karşıya. Dünyanın birçok yerinde bu eğilim gözlemlenmekte ve bu durum yaşlanmaya işaret ediyor.” açıklamasında bulundu.
Yaşlı nüfus oranının yüzde 10,6’ya ulaştığını dile getiren Göktaş, çocuk sayısının azalmasının yanındaki tehlikeye de vurgu yaptı. “Yirmi yıl sonra askere gönderecek çocuk bulamayabiliriz. Bu gerçekten önemli bir konu.” şeklinde değerlendirdi.
Bakan Göktaş, bakanlık olarak aile odaklı projelere yönelik çalışmaları hakkında bilgi vererek, 2024-2028 Aile Eylem Planı çerçevesinde aileleri güçlendirmek için önemli adımlar atıldığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın liderliğinde oluşturulan Nüfus Politikaları Kurulu ile Aile Enstitüsü’nün kurulmasının önemine de değindi.
– “AİLE VE GENÇLİK FONU’NA 91 BİN 179 ÇİFTİMİZ BAŞVURDU”
Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiği 2025 “Aile Yılı” çerçevesinde hayata geçirilen Aile ve Gençlik Fonu hakkında detaylar paylaştı. Fonun ilk olarak deprem bölgesinde uygulandığını belirten Göktaş, 18-29 yaş arasındaki evlenme oranının yüzde 62’den yüzde 64’e yükseldiğini bildirdi.
Ortalama evlilik yaşının kadınlarda 25,8 ve erkeklerde 27,9 olduğunu belirten Bakan, hiç evlenmeyenlerin sayısının da arttığına işaret etti. “Aile ve Gençlik Fonu’na 91 bin 179 çift başvurdu. Gençlerimizden yoğun ilgi var. Evlilik öncesi eğitim programlarıyla da destek olmaya devam edeceğiz.” dedi.
Bakan Göktaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yönelik bir diğer müjde olan “doğum destek sistemi” hakkında, 1 Ocak itibarıyla doğan ilk çocuğa 5 bin lira, ikinci çocuğa aylık 1500 lira ve üçüncü çocuğa aylık 5 bin lira destek verileceğini hatırlattı.
– “EN ÇOK BAŞVURU İLK ÇOCUK İÇİN”
Ödemelerin annenin hesabına, çocuk beş yaşına gelene kadar kesintisiz yatırılacağını vurgulayan Göktaş, “Başvuruları almaya başladık, sabah 9 itibarıyla 169 bin 921 başvuru aldık. İlk ödemeyi mayıs ayında yapmayı planlıyoruz. Birinci çocuk için başvuru oranı yüzde 43 oldu, 73 bin 317 aile başvurdu. İkinci çocuk için başvuru sayısı ise yüzde 30 civarında, 51 bin 128 aile bu şekilde başvurdu.” şeklinde bilgi verdi.
Bakan Göktaş, üçüncü çocuk için başvuru oranının da yüzde 18 olduğunu ve 29 bin 879 ailenin başvurduğunu ifade ederek, “3 artı çocuk için başvuru oranı ise yüzde 9 civarında. 15 bin 597 aile bu yıl itibarıyla doğan her çocuk için bu destekten yararlanacak. En fazla başvuru İstanbul’dan, ardından Ankara ve Şanlıurfa’dan geldi.” dedi.
– ÖZEL SEKTÖRE EVLENECEK GENÇLER İÇİN “İNDİRİM” ÇAĞRISI
Göktaş, Aile Yılı kapsamında gençlerin evlilik yolunda desteklenmesi amacıyla özel sektöre indirim çağrısında bulundu. THY’nin soyadlı 3-9 kişilik aile üyelerine yüzde 15, TCDD’nin yeni evlenenlere yüzde 50, diğer ailelere ise yüzde 15 indirim sağladığını hatırlattı.
Gençlere nasıl daha fazla destek olabilecekleri konusunda çalışmalarının devam ettiğini belirten Göktaş, “Özellikle beyaz eşya ve ev eşyası maliyetli. Firmalarımıza bu konuda teşekkür ederim. Bazı firmalarla önümüzdeki günlerde protokoller imzalayacağız, yüzde 40’a varan indirimler sağlayacaklar.” dedi.
Bakan Göktaş, evlenecek gençlerin Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru koşullarını sağlamasalar dahi bu indirimlerden yararlanabileceklerini belirtti.
– “BU İYİLİK HAREKETİNİ TÜM TÜRKİYE’YE YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUZ”
Göktaş, bazı firmalarla il bazında çalışmalar yapıldığını ve yerel yönetimlerde de bazı belediyelerin ailelere destek projeleri yürüttüğünü aktardı. “Bu iyilik hareketini tüm Türkiye’ye yaygınlaştırmak amacındayız.” değerlendirmesini yaptı.
Göktaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan Gönül Elçileri Projesi çerçevesinde koruyucu aile sistemine ilişkin de bilgi verdi. Bir çocuğa verilebilecek en değerli hediyenin “aile” olduğuna vurgu yapan Göktaş, 2002’de koruyucu aile yanında büyüyen çocuk sayısının 515 iken, bugün bu sayının 10 bin 558’e ulaştığını anlattı.
Doğum sonrası izinlerin artırılmasına yönelik bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını belirten Göktaş, ‘Komşu anne’ gibi ev temelli çocuk bakım sistemlerini de hayata geçireceklerini açıkladı.
Göktaş, Aile Yılı ile kadına yönelik şiddet konularının kıyaslanması üzerine yaptığı değerlendirmede, “Kadın ve aileyi birbirinin rakibi gibi gösteren bir anlayışı reddediyorum. Kadın ve aile, birbirini desteklemelidir.” ifadelerini kullandı.
– “2 BİN 500’DEN FAZLA ZARARLI İÇERİĞE DOĞRUDAN MÜDAHALE ETTİK”
Sosyal medya düzenlemeleri hakkında da konuşan Bakan Göktaş, “Ailelerin ve çocukların konudaki düşünceleri ile uzmanların görüşlerini de ele almalıyız. Sosyal medya platformlarının temsilcileriyle bir araya geldik. 2022 yılında 2 bin 500’den fazla zararlı içeriğe doğrudan müdahale ettik.” dedi.
Wattpad ve Roblox uygulamalarının temsilcileriyle görüşme talep ettiklerini de belirten Göktaş, “Çocuklarımızı koruyabilmek için ciddi önlemler almalıyız. Ulaştırma Bakanlığımızla bu konuyu ele alıyoruz. 13 yaş altı ve 13-16 yaş arası çocuklar için ayrı düzenlemeler yapılacak. Sosyal medya platformlarına yükümlülükler getireceğiz. Ebeveynlere de sorumluluk vererek, dijital okuryazarlıklarını artırmalıyız.” şeklinde görüş bildirdi.