Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıda Ürdün Temsilciler Meclisi Başkanı Ahmad Safadi, Filistin’in ve Filistin halkının daima destekçisi olduklarını belirtti.
Gazze için yapılacak tüm çabaların önemine dikkat çeken Safadi, “Filistin davası, iki devletli çözüm benimsenmedikçe bölgede kalıcı bir barıştan söz edilemez. Dünyaya yansıyan bu barış, Filistin meselesinin çözümü ile mümkün olacak.” dedi.
Safadi, Filistinlilerin yerinden edilme eylemlerinin karşısında durulması gerektiğini ifade ederek, “Filistin davasının yaşatılması adına tüm parlamenterlerle iş birliği içinde çalışmalıyız.” şeklinde konuştu.
Katar Şura Meclisi Başkanı Hasan Abdullah el-Ganim de toplantının önemine vurgu yaparak, Filistin halkına desteklerini güçlü bir şekilde ifade ettiklerini belirtti. Parlamenterlerin, Filistin meselesindeki sorumluluklarını yerine getirmelerinin de önemine dikkat çekti.
Ganim, adil ve kapsamlı bir siyasi çözümün, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını derhal durdurmasına bağlı olduğunu vurgulayarak, “Uluslararası toplumu harekete geçirmeli, İsrail’i hukuki yükümlülüklerine uymaya ve uluslararası mahkemelerde hesap vermeye zorlayacak ortak bir tutum benimsemeliyiz.” değerlendirmesini yaptı.
Ganim, ülkesinin iki devletli çözüm ilkesi çerçevesinde, 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti’nin kurulmasının bölgedeki kalıcı barış için ön koşul olduğuna inandığını ifade etti. “Filistin’e karşı sessiz kalmak, dolaylı bir suç ortaklığı demektir. Barış ve istikrar için, Filistin halkına yapılan zulüm sona ermelidir.” dedi.
“Katliam daha da katlanılamaz hal aldı”
İspanya Temsilciler Meclisi Başkanı Francina Armengol Socias, toplantıya gönderdiği video mesajda, Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yaşananların “insanlığa karşı işlenen suç” niteliği taşıdığını ifade etti. Socias, “İki aylık bir ateşkesin ardından, İsrail ateşkesi ihlal ederek Gazze’yi bombalamaya devam ediyor. Katliamlar, daha da dayanılmaz bir hale geldi.” şeklinde konuştu.
Dünyaya yayılma riski bulunan “cezasızlık” durumuna son verilmesi gerektiğini vurgulayan Socias, ülkesinin Filistin devletini ve 1967 sınırlarını tanıdığını belirtti. Filistin halkının tam desteğe güvenebileceğini kaydeden Socias, bu adaletsiz durumun sona ermesi gerektiğini belirtti.
“Filistin halkına ve davasına desteğimizi göstermek için buradayız”
Bahreyn Temsilciler Meclisi Başkanı Ahmed Al Musalam, TBMM’ye daveti için teşekkür ederek toplantının önemine işaret etti. Musalam, “İsrail’in savaş politikalarının son bulması şart. Biz burada, Filistin halkına ve davasına desteğimizi göstermek için bulunuyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Bahreyn’in her zaman Filistin davasının ve halkının yanında olduğuna dikkat çeken Musalam, iki devletli çözümün destekçisi olduklarını vurguladı.
Endonezya Temsilciler Meclisi Başkanı Puan Maharani, dayanışmanın önemini belirtirken, “Dünya genelinde artan bölünme ve ayrışmalar karşısında, diplomasi ve diyalogla ayakta kalmalıyız.” dedi.
Filistin’in haklarının iade edilmesi gerektiğini dile getiren Maharani, parlamentoların çözüm sürecinde aktif rol alması gerektiğini vurguladı. “Sesiz kalma lüksümüz yok. Bizim sorumluluğumuz yalnızca seçmenlerimize değil, aynı zamanda adalet ve insanlığa karşı da vardır.” değerlendirmesinde bulundu.
“Malezya olarak sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz”
Malezya Temsilciler Meclisi Başkanı Tan Sri Dato Johari bin Abdul, Türkiye’nin gösterdiği güçlü duruşu takdir ettiğini ifade ederek, “Filistin’le olan bağımız geçici değil. Bağımsızlık ve egemenlik için desteklerimizi sürdüreceğiz.” dedi.
İsrail’in Gazze’deki eylemlerini “savaş suçu ve insanlığa karşı suç” olarak nitelendiren bin Abdul, “Filistin sadece bir dış politika meselesi değil, bu bir insanlık ve vicdan meselesidir.” şeklinde konuştu.
“Filistinliler özgür olsun, Filistin egemen olsun”
Pakistan Ulusal Meclis Başkanı Serdar Ayaz Sadık, Filistin meselesinin siyasi değil, bir vicdan sınavı olduğunu belirtti. “Filistinlilerin hakları ellerinden alındı. İsrail, insani yardım konvoylarını engelleyerek, bölgeyi bombalamaya devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Sadık, “İsrail’in Gazze için hesap vermesi gerekiyor. Filistinliler özgür ve egemen olmalı. Pakistan, Filistin’in daima yanındadır.” dedi.
“Bu uzun süreli trajedi karşısında sessiz kalmak suç ortağı olma anlamına gelecektir”
Senegal Ulusal Meclisi Başkanı El Hadj Malick Ndiaye, Filistin halkının çeyrek asrı aşkın süredir işgal altında olduğunu belirterek, “Halk sürekli bir güvencesizlik ortamında yaşıyor.” dedi.
“İsrail’in mevcut politikalarının, Filistin topraklarındaki insani, sosyal, ekonomik ve kültürel denge üzerindeki derin etkileri göz önünde bulundurulmalı.” diyen Ndiaye, harekete geçme görevinin ahlaki sorumluluk olduğunu ifade etti. “Bu tür bir trajedi karşısında sessiz kalmak suç ortaklığıdır. Bugünkü parlamento girişimi umut ışığıdır.” dedi.
“İki devletli bir çözüm olmazsa bölge tehlike altındadır”
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Federal Ulusal Konseyi Başkanı Saqr Ghobash, ülkesinin, Filistinlilerle ve özellikle Gazze’deki halkla birlikte olduğunu kaydetti. “İsrail’in saldırılarını ve Gazze’deki aç bırakma politikasını kınıyoruz.” şeklinde konuştu.
TBMM’nin girişiminin önemli olduğunu vurgulayan Ghobash, “Filistin’in sadece bir toprak meselesi değil, ulusal kimliği meselesi, bu çatışmanın çözümü tüm bölgenin geleceği için şarttır.” dedi.
“Gazze’deki savaş, tüm dünya düzeni için bir sınavdır. Uluslararası kurumlar Filistin halkının yanında olmalıdır.” diyen Ghobash, iki devletli çözümün tartışmasız gerekli olduğunu belirtti.
“Bir soykırım söz konusu”
Cezayir Ulusal Meclis Başkan Vekili Hammad Ayoub, toplantının Filistin davasının yeniden canlanmasında önemli bir rol oynadığını ifade etti. “İsrail, BM şartlarına uymuyor ve illegal yerleşimler oluşturmakta.” dedi.
Ayoub, “İnsanlara ve kadınlara karşı bir soykırım söz konusudur. Siyonist işgalci güç, işlenen savaş suçları ve cinayetlerle tüm insanlığın dikkatini çekmektedir.” şeklinde konuştu.
“Filistinlilerin kendi ülkelerinde onurlu ve güvenli yaşaması, bölge barışı ve istikrarı için zorunlu”
Azerbaycan Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ali Ahmadov da, 30 yıl süren işgalin ve etnik temizliğin önlenmesi gerektiğini vurguladı. Gazze’deki insani krizin ve gıda eksikliğinin insanları açlığa mahkum ettiğini ifade etti.
Ahmadov, “Azerbaycan, Filistin’in bağımsızlığı ve Doğu Kudüs’ün başkent olarak tanınması gerektiğine inanıyor.” dedi.
Barış için her türlü çabaya katkı vermeye hazır olduklarını belirten Ahmadov, Filistin’i destekleyen parlamentolar grubunun barışa katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.
“Filistin davası için her türlü şekilde çabalamalıyız”
Mısır Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Ahmed Saad El Deen, Filistin davasına karşı eylemde bulunulması gerektiğini vurguladı. Gazze’de yaşanan katliamlara dikkat çekerken, “Filistin’in geleceği için sürekli çaba göstermeliyiz.” dedi.
Saad El Deen, “Mısır her zaman İsrail’in agresif planlarına karşı duracaktır.” diyerek, Gazze’de insani yardımların ulaştırılması için ateşkesin sağlanmasının önemini vurguladı.
Son olarak, Refah Sınır Kapısı’nın kapalı olmasının insani yardımların girişinde zorluk yarattığını belirten Saad El Deen, tüm ülkelerin Filistin halkının korunması için el birliğiyle mücadele etmesi gerektiğine dikkat çekti.