Sağlık Bakanlığı, Sağlıklı Türkiye Yüzyılı programı çerçevesinde Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’i güncelleyerek, sağlık hizmetlerinin işletme ve sunum standartlarını iyileştiren bir dizi yeni düzenlemeye imza attı. Yenilenen Yönetmelik, tıp merkezleri, poliklinikler, muayenehaneler ve diğer özel sağlık kuruluşlarındaki sunulan hizmetlerle ilgili kapsamlı değişiklikler içeriyor.
Tıp merkezlerinde kalite ve standartlar artırıldı
Tıp merkezlerinin, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü’nden (TÜSKA) akreditasyon belgesi alması artık zorunlu hale getirildi. Ayrıca, tıp merkezleri bünyesinde kurulacak doğum üniteleri için yeni kriterler belirlendi. Kayıtların ve arşivlerin günümüzün gereksinimlerine uygun biçimde tutulabilmesi için elektronik kayıt ve bildirim zorunluluğu getirildi.
Sağlık hizmeti ve hasta güvenliği için yeni düzenlemeler yapıldı
Hasta sağlığı ve güvenliği açısından kritik öneme sahip tıbbi tedavi uygulamalarının bilimsel standartlara uygunluğunu değerlendirecek tıbbi endikasyon ve uygulama denetimleri oluşturuldu. 24 saat boyunca hizmet verecek şartları taşıyan tıp merkezlerinde acil ünitesi ve cerrahi müdahale birimi kurulmasına olanak tanındı. Hangi cerrahi müdahalelerin tıp merkezlerinde gerçekleştirilebileceğine dair güncel standartlar belirlendi.
Planlama ve kadrolara ilişkin yeni hükümler getirildi
Yeni sağlık kuruluşlarının açılışı ile kadro taleplerinin değerlendirilmesi, yıllık planlama çerçevesinde ele alınacak.
Özel sağlık kuruluşu sahipliği için ek kriterler belirlendi
1219 sayılı Kanun kapsamında hekimlik mesleğinden yasaklı olan kişilerin tamamen; daha önce sağlık kuruluşu sahibi olup ruhsat iptali gerçekleşmiş olanların ise 5 yıl süreyle yeni bir sağlık kuruluşu sahibi olması yasaklandı.
Polikliniklerin tıp merkezine dönüşümü teşvik edildi
İki veya daha fazla polikliniğin bir araya getirilerek tıp merkezine dönüştürülmesine izin verildi. Bu dönüşüm için teşvik sağlayabilmek amacıyla birleşen ruhsat sayısı kadar kadro verilmesi sağlandı.
Muayenehanelerde yeni tıbbi uygulama çerçevesi oluşturuldu.
Muayenehanelerde uygulanacak tıbbi işlemlerin çerçevesi, modern tıp kurallarına uygun olarak yeniden düzenlendi.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine ek kriterler eklendi
Fizik tedavi ve rehabilitasyon kurumları ile ünitelerinde sunulacak sağlık hizmetleri için bina ve fiziksel koşullar düzenlenerek yeni kriterler belirlendi. T.C. Sağlık Bakanlığı, risk yönetimine dayalı, çok katmanlı ve şeffaf denetim mekanizmalarını geliştirmeye devam ediyor.