Pakistan, yasadışı göçmenlerle mücadele çerçevesinde hazırladığı operasyonunu sürdürüyor. Ülkede yasal belgeleri bulunmayan ve Afgan Vatandaş Kartı (ACC) taşıyan 80 binden fazla Afgan vatandaşı, Mart ayından bu yana sınır dışı edildi.
İdare, yasal belgeleri olmayan ya da sadece Afgan Vatandaş Kartı’na sahip Afgan vatandaşlarına, 31 Mart’a kadar ülkelerine dönmeleri konusunda uyarılarda bulunmuştu; bu süre daha sonra 30 Nisan’a kadar uzatıldı.
Pakistan hükümeti, 30 Nisan’a kadar geçerli olan geri dönüş sürecinin bir parçası olarak, Mart ayından bu yana 80 binin üzerinde Afgan vatandaşını sınır dışı etme işlemi gerçekleştirdi.
İslamabad’da düzenlenen bir basın toplantısında, İçişleri Bakanlığı Danışmanı Talal Chaudhry, Afgan vatandaşlarının geri dönüş tarihinin 30 Nisan olduğunu vurguladı ve yalnızca geçerli vizeleri olanları ülkede tutacaklarını belirtti. YASA DIŞI GÖÇMENLER HEDEF ALINIYOR
Pakistan, 2023 yılının sonlarında başlattığı Yasadışı Yabancıların Geri Dönüş Planı ile, Afgan Vatandaş Kartı (ACC) sahipleri ve yasadışı göçmenleri hedef alıyor. Dışişleri Bakanı Ishaq Dar, yarın Afganistan’ın başkenti Kabil’de önemli görüşmelerde bulunacak.
Bakanlığın açıklamalarına göre, yapılacak olan görüşmelerde Pakistan ve Afganistan ilişkileri öncelikli konu başlığı olacak. Güvenlik meseleleri, ticaret, halklar arası ilişkiler ve ortak çıkarların geliştirilmesi üzerine de durulması bekleniyor.
PAKİSTAN-AFGANİSTAN İLİŞKİLERİ
Komşu iki ülke arasındaki ilişkiler, 2021 yılında Taliban’ın iktidara gelmesi ile birlikte gerileme göstermiştir.
Pakistan, 2023 yılı içinde artan intihar saldırıları sonrasında Afgan vatandaşlarını sınır dışı etme kararı alırken, bu kişileri ülkedeki saldırılara karışmakla suçlamaktadır. Ayrıca, Afganistan’daki Taliban hükümeti ise Pakistan karşıtı militanları barındırmakla itham edilmektedir.
Taliban hükümeti, bu suçlamaları reddediyor ve Pakistan’ın güvenlik sorunlarının kendi iç meselesi olduğunu ifade ediyor.