Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, tarihsel olarak iki kıta arasında bir köprü olarak görülen Türkiye’nin, günümüzde global ölçekte bir bağlantı merkezi haline geldiğini vurguladı. Dağlıoğlu, “2003 yılından bu yana, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğindeki süreçte, 270 milyar dolardan fazla uluslararası doğrudan yatırım çekildi. Bunun neredeyse yüzde 70’i Avrupa’dan geldi.” şeklinde konuştu.
Uluslararası Ekonomi Zirvesi çerçevesinde, Sapanca ilçesinde gerçekleştirilen “AB ve Almanya İlişkilerinde Yeni Dönem: Neden Türkiye?” panelinde konuşan Dağlıoğlu, Türkiye’nin üretim ve AR-GE gibi birçok sektörde bölgesel bir merkez haline geldiğini ifade etti. “Son 20 yıl boyunca sağlanan politik istikrar, kamu-özel iş birliği projeleriyle beraber lojistik, enerji, sağlık, eğitim ve dijital altyapıya yoğun yatırımlar yapılmasını sağladı.” dedi.
– “TÜRKİYE, 270 MİYON DOLARDAN FAZLA YATIRIM ÇEKTİ”
Türkiye’nin Avrupa ile olan ilişkilerine değinen Dağlıoğlu, Gümrük Birliği’nin mevcut olduğunu, 27 ülkeyle serbest ticaret anlaşmalarının yürürlükte bulunduğunu belirtti. “Bu piyasalara eklediğimizde, Türkiye aslında iç pazarıyla birlikte yatırımcılar için 1 milyarodluk bir nüfusa erişim sağlayabilen bir ülke.” değerlendirmesinde bulundu.
Yetenek ve iş gücünün önemine dikkat çeken Dağlıoğlu, Türkiye’nin bu alanlarda büyük bir potansiyel sunduğunu vurguladı; özellikle Türkiye’nin çevresindeki ülkelerle kıyaslandığında en genç nüfusa sahip ülkelerden biri olduğunun altını çizdi.
Dağlıoğlu, “Türkiye, 2003 yılından bu yana, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde, 270 milyar dolardan fazla yatırım çekti. Bunun neredeyse yüzde 70’i Avrupa’dan geldi. Bu durum, ekonomimizin Avrupa ile ne denli entegre olduğunu ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.
– “YATIRIMLAR KARŞILIKLI OLDUĞUNDA DAHA KIYMETLİ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gümrük Birliği konusundaki açıklamalarına referans yapan Dağlıoğlu, “Türkiye’nin mevcut durumunu gözden geçirmek gerekiyor. 22 yıl önce 30 milyar dolar ihracat yaparken, şimdi 260 milyar doları aşan bir ihracat gücüne sahibiz. Ekonomi o dönemler yaklaşık 200 milyar dolarken, bugün 1,3 trilyon dolarlık bir Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’sından bahsediyoruz. Yatırımlar karşılıklı olduğunda bu değer daha da artıyor.” diye ekledi.
Hollanda, ABD, Almanya ve İngiltere ile Türkiye’nin dış ticaret verilerine de değinen Dağlıoğlu, imalat sanayisinin önemini ön plana çıkardı.
Türkiye’nin zengin bir endüstriyel altyapıya sahip olduğunu belirten Dağlıoğlu, şu yorumu yaptı:
“Enerji ve enerji ekipmanları önemli bir sektör. Ayrıca gıda teknolojileri alanında da Türkiye, güçlü bir oyuncu. Son 10 yılda tarım ve gıda yatırımlarında lideriz. Hala büyük bir potansiyele sahibiz. Çevre teknolojileri de dikkat çeken önemli bir alan. AR-GE ve inovasyon merkezleri için yatırım çekiyoruz ve Türkiye’deki teknoloji girişimlerine daha fazla sermaye sağlamayı hedefliyoruz.”
– “GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN MODERNLEŞTİRİLMESİ VE GENİŞLETİLMESİ GEREKİYOR”
Almanya’nın 10. Cumhurbaşkanı ve Alman-Türk İş Konseyi Başkanı Christian Wulff, Türkiye’deki şirketlerin olağanüstü bir iyimserlik içerisinde olduğunu söyledi.
Wulff, Türkiye’nin genç nüfusuna dikkat çekerek, “Almanya’nın ve Türkiye’nin NATO’ya üyeliği, işbirliğimizi artırmakta. Ukrayna ve Suriye gibi birçok ülkede ortak projeler geliştirmemiz gerekiyor. Gümrük Birliği’nin modernizasyonu önemli bir ihtiyaç. 30 yıl önce Türkiye Gümrük Birliği’ne dahil edildi; ancak bunun üzerinden uzun bir süre geçti.” ifadelerini kullandı.
Vize sorununa da değinen Wulff, Avrupa’ya seyahat etme konusundaki zorlukları aktardı ve “Bu konuları ele aldığımızda çok daha fazla fırsat yaratma şansımız olacaktır. Hidrojenin Türkiye’den Avrupa’ya taşınması mümkündür. Bunları neden değerlendirmiyoruz, uzun zamandır kendime soruyorum.” dedi.
– “5 YILDA AVRUPA’YA 1 MİLYAR DOLARDAN FAZLA YATIRIM YAPTIK”
Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Cenk Alper, 17 ülkede faaliyet gösterdiklerini ve bu ülkelerin yarısından fazlasının Avrupa ülkeleri olduğunu belirtti. “Biz bütün ortaklıklarımızın, Avrupa ile Türkiye arasındaki işbirliğini artıracak ortaklıklar olduğunu düşünüyoruz.” dedi. Alper, “Son 5 yıl içinde Avrupa ülkelerine yaklaşık 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptık.” şeklinde açıklamada bulundu.
Alper, enerji ve ileri malzemeler gibi alanlarda Avrupa’nın ihtiyaçlarına cevap verme potansiyelinde olduklarını belirterek,”Dijitalleşme ve dijital altyapı gibi büyüme alanlarında yatırım yaparak, hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın sorunlarını çözmeyi hedefliyoruz.” şeklinde ifade etti.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ise Türkiye’nin Almanya’nın en büyük ticaret ortağı olduğunu vurguladı ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasına dair görüşlerini paylaştı.
Almanya’da önümüzdeki yıllarda emekli olacak iş gücü nedeniyle Türkiye’nin önemine dikkat çeken Yalçındağ, “Almanya’yı yönetenlerin bu durumu nasıl yapılandıracaklarını düşünmeleri gerektiği aşikar.” dedi.
– “TÜRKİYE, KAMU-ÖZEL İŞBİRLİĞİNİN VİTRİNİ KONUMUNDA”
Moderatörlüğünü Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası AŞ Genel Müdürü İbrahim Halil Öztop’un üstlendiği “Yarına Hazırlık: Yeni Yatırımlar ve Fırsatlar” panelinde, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Yönetici Direktörü Elisabetta Falcetti ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer ile Rönesans Holding Onursal Başkanı Erman Ilıcak görüşlerini paylaştı.
Falcetti, Türkiye’nin EBRD için en önemli ve en büyük pazar olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 2,6 milyar avroluk rekor bir yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Falcetti, “Uzun dönemli yatırım kararlarımız var ve Türkiye’den asla vazgeçmedik.” dedi.
Kamu-özel ortaklıklarının önemine vurgu yapan Falcetti, Türkiye’nin bu alandaki öncülüğüne dikkat çekti.
– “TÜRKİYE İÇİN 3,5 MİLYAR DOLARDAN FAZLA TAAHHÜDÜMÜZ VAR”
IFC Türkiye ve Orta Asya Direktörü Schloemer, Türkiye’nin yatırımcıları için büyük bir önemi olduğunu belirtti. “Geçen yıl Türkiye için 3,5 milyar dolardan fazla taahhütte bulunduk, bu yıl bunun daha fazlasını gerçekleştireceğiz.” dedi.
Rönesans Holding Onursal Başkanı Erman Ilıcak, yatırımlarının geçmişte EBRD ile başladığını belirterek, geliştirdikleri stratejiyi şu şekilde tanımladı: “Bir projeyi geliştir, ardından bir ortaklık oluştur ve birlikte projeyi tamamlayarak bu ilişkileri sürdür.” şeklinde ifade etti.