1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. DOKAP Eylem Planı ile Doğu Karadeniz’de İstihdam

DOKAP Eylem Planı ile Doğu Karadeniz’de İstihdam

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı”, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın organizasyonuyla, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Giresun’da gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin üretim kapasitesini, iş gücünü, ihracatını ve yenilikçi potansiyelini güçlü ve dinamik şehirlerle daha da ileriye taşıma hususunda kararlı olduklarını ifade etti.

DOKAP Bölgesi’nin, tarihi İpek Yolu’nun önemli liman merkezlerinden biri olan Karadeniz Havzası ve Kafkasya’nın dünyaya açılan kapısı olduğunu vurgulayan Kacır, son 22 yılda DOKAP illerinde 19 yeni Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurarak bu alandaki sayıyı 20’den 39’a çıkardıklarını belirtti.

Kacır, OSB’lerin 80 bin vatandaşa istihdam sağladığını vurgulayarak, yatırım teşvik sistemleri aracılığıyla 562 milyar lira yatırım tutarı ile 174 bin kişiye iş imkanı sunacak 5 bin 849 yatırımın desteklendiğini aktardı. Ayrıca, DOKAP illerinde katma değerli üretim ve inovasyon altyapısının geliştirilmesinde lokomotif rol üstlenen 6 teknopark ve 13 AR-GE merkezi kurduklarını kaydetti. DOKAP Bölge Kalkınma İdaremiz tarafından, su kaynaklarının verimli kullanımından kırsal kalkınmaya kadar çeşitli alanlarda toplam 12 yılda 947 projeye 11,3 milyar lira ödenek ayrıldığını belirtti.

– “23 BİN 250 HEKTAR TARIM ALANINI REHABİLİTE ETTİK”

Kacır, bitkisel üretim altyapısının geliştirilmesine yönelik programlar doğrultusunda 8 bin 800 dekarlık alanda kapama meyve bahçeleri, 120 dekarda sera ve 6 soğuk hava deposu kurduklarını dalgalandırdı.

Bölgede tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde küresel bir marka olmayı hedeflediklerini ifade eden Kacır, mavi yemiş, yayla kekiği, kuşburnu gibi ürünlerde deneme bahçeleri oluşturarak bu alanda çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Kacır, hayvancılık altyapısının geliştirilmesi programı çerçevesinde 15 kesimhane, 8 hayvan pazarı ve 15 bin ton kapasiteli 32 süt toplama merkezini desteklediklerini aktardı. Ayrıca, arıcılığı teşvik amacıyla 8 bal paketleme tesisi kurduklarını ve 25 bin kovanı üreticilerle buluşturduklarını vurguladı. 600 kilometrelik sulama kanalı inşaatı gerçekleştirdiklerini ve 23 bin 250 hektar tarım alanını rehabilite ederek sulamaya açtıklarını kaydetti. Yeşil Yol Projesi kapsamında bugüne kadar 1510 kilometre yolun üstyapısının tamamlandığını söyledi.

– SOSYAL PROJELER HAYATA GEÇİRİLDİ

Kacır, sürdürülebilir turizm destinasyonları oluşturma hedefiyle 134 hektara yayılmış 74 turizm alanında planlama ve altyapı çalışmalarını destekleyerek ülke ekonomisine katkı sunduklarını ifade etti.

Doğu Karadeniz’in zenginliklerinin belirlenmesi ve korunması amacıyla yürütülen “Kültür Envanteri Projesi” çerçevesinde 5 bin 967 kültür ve 741 tabii varlığın kayıt altına alındığını dile getiren Kacır, beşeri sermayenin geliştirilmesine yönelik 9 bilgi evi, 7 kütüphane ve 60’tan fazla atölye kurulduğunu aktardı. Ayrıca, özel gereksinimli bireylere eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunan 9 engelsiz yaşam merkezi kurduklarını belirtti.

– İL BAZINDA ÖNCELİKLER BELİRLENDİ

Kacır, Samsun ve Trabzon’da su ürünleri yetiştiriciliği uygulamalarına ağırlık vereceklerini dile getirerek, her iki şehirdeki limanların altyapı ve üstyapısını geliştireceklerini belirtti.

Çorum’da makine ve savunma sanayi sektörlerinde yeni girişimleri teşvik etmeyi, Ordu, Giresun, Rize ve Tokat’ta katma değerli gıda üretimine yönelmeyi planladıklarını aktaran Kacır, doğa turizmini desteklemeye devam edeceklerine dikkat çekti.

Artvin’de su ve arıcılık ürünleri işleme faaliyetlerinin öncelikler arasında olduğunun altını çizen Kacır, Bayburt ve Gümüşhane’de kırsal ekonomiyi güçlendirme, yer altı kaynaklarını etkin kullanma ve turizm potansiyelini değerlendirme çalışmalarına koyulacaklarını belirtti.

Kacır, ayrıca Bayburt’ta tahıl ve yem bitkileri üretimi, Gümüşhane’de bazalt ve feldspat potansiyelinin değerlendirilmesi üzerine projelerin destekleneceğini ifade etti.

– “TARIMSAL SULAMADA ETKİN YÖNETİM PROGRAMI” DEVREYE ALINACAK

DOKAP Eylem Planı’nın yenilikçi ve bütüncül yaklaşımı, bölgenin rekabet gücünü artırma amacını taşıyor. Kacır, planda ‘sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla nitelikli tarım ve turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi’ hedefinin yer aldığını ifade etti.

Bunun yanı sıra, 31 milyar lira bütçeyle hayata geçirilecek ‘Tarımsal Sulamada Etkin Yönetim Programı’ ile DOKAP Bölgesi’ndeki sulanabilir tarım alanlarının artırılması amaçlanıyor. 2028 yılına kadar sulanabilir tarım alanının 3 milyon dekardan 4 milyon 800 bin dekara çıkarılması öngörülüyor.

Kacır, 8,6 milyar lira bütçeli ‘Tarımda Gelir Artışı Programı’ ile de tarımsal üretimin artırılmasının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca mavi ekonomi programı ile de su ürünleri üretiminin artırılacağı ve bu alanda istihdamın güçlendirileceği vurgulandı.

– TURİZME 30,3 MİLYAR LIRA AYRILDI

Bölgedeki bal üretiminin 31 bin 500 tona çıkarılacağına dikkat çeken Kacır, su ürünleri, deniz ve kıyı turizmi gibi alanlarda büyüme sağlanacağını kaydetti.

Kacır, “Mavi Ekonomide Gelir Artışı Programı” ile iç sulardaki su ürünleri üretiminin artırılmasının yanı sıra, 2028 yılı sonuna kadar 3 yeni kıyı turizmi destinasyonunun kazandırılacağını açıkladı. Turizm alanında 30,3 milyar lira kaynak aktarılmasının hedeflendiğini ifade etti.

– TOPLAM 158 PROJE İÇİN 394 MİLYAR LİRA KAYNAK

DOKAP Eylem Planı kapsamında yürütülecek 158 proje için 394 milyar liranın aktarılacağı ifade edildi. Gerçekleştirilecek projelerle 2028 yılı sonunda DOKAP Bölgesi’ne gelecek turist sayısının 4,5 milyona ulaşması planlanıyor.

Kacır, ayrıca 5 yıllık dönemde Yerel Kalkınma Hamlesi teşvik programı ile 12 milyar lira değerinde 44 özel sektör yatırımının bölgeye kazandırılacağını sözlerine ekledi. Bu projelerle DOKAP Bölgesi’nin kaynakları etkin bir şekilde kullanılacak ve kalkınma hedefleri de gerçekleştirilmiş olacaktır.

DOKAP Eylem Planı ile Doğu Karadeniz’de İstihdam
Yorum Yap
Bizi Takip Edin