Dünya dışı yaşam arayışı, insanlığın en uzun süreli bilimsel sorgulamalarından bir tanesi. Bilim insanları, Güneş Sistemimizin ötesinde yaşam bulma yolunda önemli bir adım atmış olabilir.
Dünya’nın iki katı büyüklüğünde ve 120 ışık yılı uzaklıkta olan K2-18b gezegeni, Aslan takımyıldızının yaşanabilir bölgesinde konumlanıyor.
Bu gezegenin atmosferindeki incelemeler, yalnızca canlı organizmalar tarafından üretilen önemli miktarda kimyasal bileşenin varlığını ortaya koydu.
ŞİMDİYE KADARKİ EN GÜÇLÜ İPUCU
Uzmanlar, bu durumu Güneş sistemimizin dışındaki biyolojik aktivite hakkında “şimdiye kadar elde edilen en güçlü ipucu” olarak nitelendiriyor.
İngiliz fizikçi Mark, MailOnline’a verdiği mülakatta, uzaylılarla iletişim kurmanın “Dünya üzerindeki tüm yaşamın sonunu” getirebileceğine dikkat çekti.
BİZDEN ÇOK DAHA GÜÇLÜ OLABİLİRLER
Buchanan, Daily Mail’e yaptığı açıklamada, “Diğer medeniyetler hakkında daha fazla bilgi edinmeden körü körüne iletişim kurmanın son derece yanlış olacağına inanıyorum. Onların pek de dost canlısı olmadığını ve bizden çok daha güçlü olabileceklerine dikkat etmeliyiz.” dedi.
Tarihsel olaylar, Dünya üzerinde farklı medeniyetlerin birbirleriyle temas etmesinin genellikle daha zayıf olan tarafın yok olmasına veya köleleştirilmesine yol açtığını gösteriyor.
ONLARA MESAJ GÖNDERMEK MÜMKÜN
Bilim insanları, internet üzerinden e-posta göndermeye benzer şekilde, radyo veya ışık sinyalleri aracılığıyla başka bir güneş sistemine mesaj iletebiliyor.
Buchanan, uzaylılarla iletişim kurmanın en etkili yolunun, onların dünyasına ışık sinyalleri göndermek olduğunu ifade ediyor; çünkü bu tür sinyaller çok hızlı bir şekilde hareket edebiliyor.
“AKILLI BİR MEDENİYET DEĞİL”
Buchanan, K2-18b gezegenindeki potansiyel yaşam formlarının muhtemelen “akıllı bir medeniyet değil, sadece mikrobiyal yaşam formları” olduğunu vurguladı.
K2-18b gezegeni, Dünya’nın kütlesinin sekiz katından fazla ve iki katından büyük olup, 10 yıl önce keşfedilmişti. Ancak, gezegenin atmosferinde su buharı varlığı 2019 yılında bildirilmişti.
2023 yılında James Webb teleskobu, gezegenin atmosferinde karbondioksit ve metan tespit etti.
YALNIZCA YAŞAM TARAFINDAN ÜRETİLEBİLİR
Tartışmasız daha da heyecan verici bir gelişme, gezegenin atmosferinde dimetil sülfür (DMS) ve dimetil disülfür (DMDS) bulunması oldu.
Dünya üzerindeki DMS ve DMDS yalnızca yaşam tarafından, özellikle de deniz fitoplanktonu gibi mikrobiyal yaşam organizmaları tarafından üretilmektedir; bu da K2-18b’de de benzer yaşam biçimlerinin olabileceğini düşündürüyor.