Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya platformu üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, Dünya Bankası ile işbirliği çerçevesinde yürüttükleri “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” kapsamında, yeşil dönüşüm odaklı Ar-Ge ve yenilik projelerine destek verdiklerini duyurdu.
Kacır, TÜBİTAK SAYEM Yeşil Dönüşüm 2025 yılı 1. Dönem Çağrısı’nın başvuruya açıldığını belirterek, “Sanayide yeşil dönüşüm için çalışmalarımızı sürdürecek ve Türkiye’nin kalkınma sürecine çevre dostu uygulamalarla ivme kazandırmaya devam edeceğiz. Son başvuru tarihi 16 Haziran.” ifadesinde bulundu.
Ar-Ge ve Yenilik Ağları Desteklenecek
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Dünya Bankası tarafından desteklenen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’nin koordinatörlüğünün Bakanlık tarafından yürütüldüğü, özel sektörün yeşil dönüşüm odaklı ürün veya süreç geliştime faaliyetlerinin TÜBİTAK-TEYDEB tarafından destekleneceği ifade edildi.
Bu çağrı çerçevesinde özel sektör, üniversite ve kamu işbirliğiyle yenilik platformları oluşturulacak. Böylece Türkiye’nin “yeşil büyümesine” katkı sağlayacak katma değeri yüksek ürün veya ürün grubu geliştirilmesi için “Sanayiye Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Ağları” oluşturulacak.
Dünya Bankası iş birliğiyle yürütülen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında yeşil dönüşüm odaklı Ar-Ge ve yenilik projelerini desteklediklerini belirten Kacır, ayrıca TÜBİTAK SAYEM Yeşil Dönüşüm 2025 yılı 1. Dönem Çağrısı’nın başlatıldığını Twitter’dan duyurdu.
Özel sektör öncülüğünde ve üniversite ile kamu işbirliğiyle üretime yönelik bir “Ar-Ge ve Yenilik Platformu” oluşturulması hedefleniyor. Bu platform aracılığıyla Ürünleştirme Yol Haritaları oluşturulacak ve yeşil dönüşüme odaklanan ürün veya ürün grubu geliştirilmesi için Ürünleştirme Programları desteklenecek.
Üst Limit 300 Milyon Lira
Program süresi için 36 ay süre belirlenirken, her platform için üst bütçe limiti 300 milyon lira olarak belirlendi. Platformda yer alacak özel sektör kuruluşları, hibe ve geri ödemeli destek alırken, üniversiteler ve araştırma kurumları yüzde 100 hibe desteği alabilecekler.
Kuruluşlar için belirlenen bütçe üst limitleri KOBİ’ler için 15 milyon lira, büyük ölçekli kuruluşlar için 60 milyon lira, üniversiteler ve araştırma kurumları için ise 10 milyon lira olarak belirlendi.