Prof. Dr. Özatik, TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in yaşadığı sağlık sorununun ardından aort yırtılması hakkında önemli bilgiler paylaştı. Özatik, aort diseksiyonlarının kalp damar cerrahisi açısından en acil durumlardan biri olduğunu vurguladı.
Önder’e acil şifa dileyen Prof. Dr. Özatik, aort damarının kalpten çıkarak tüm organları besleyen ana damara işaret etti.
Aort damarı, “ana bir su şebekesi” olarak tanımlanırken, Özatik bu damarının kalpten çıktıktan sonra beynin yanı sıra kollara, akciğere, karın damarlarına, karaciğere, bağırsaklara ve son olarak bacaklara kan pompaladığını açıkladı. Aort damarının çapının yaklaşık 2.5-3 santim olduğunu ve tek bir tüp görüntüsünde olsa da üç katmandan oluştuğunu vurguladı.
Aort damarında yırtılma meydana geldiğinde, damarın aniden patlayabileceğine ve hastanın o anda hayatını kaybedebileceğine dikkat çeken Özatik, bu durumda ciddi sırt ve göğüs ağrıları yaşanabileceğini belirtti.
Özatik, aort yırtılmasında damarda herhangi bir patlama söz konusu değilse, damarın beslediği organlarda dolaşım bozukluğunun gelişebileceğini ifade etti. “Beyni besleyen damarlarda bir yırtılma olmuşsa veya bir tıkanma gerçekleşmişse, bu durum felç ile sonuçlanabilir. Kol damarlarında tıkanıklık yaşanabilir. Karın bölgesinde bir sorun oluştuğunda ise karaciğer ve bağırsak gibi iç organların beslenmesi bozulabilir. Kasık damarlarında bir problem söz konusuysa, bacakta dolaşım bozukluğu oluşabilir” şeklinde konuştu. Bu durumların acil tıbbi müdahale gerektiren kritik tablolar olduğunu ifade etti.
Acil müdahale büyük önem taşıyor
Prof. Dr. Özatik, TBMM Başkanvekili Önder’in sağlık durumunun oldukça ciddi olduğu ve bu gibi hastalara mutlaka acil müdahale edilmesi gerektiğini vurguladı.
Aort yırtılmalarında yaşanan ağrının kalp krizi ile karıştırılabileceğine dikkat çeken Özatik, bu iki durumun farklılıklarını açıkladı. Ağrının kalp krizinde genellikle dinlenildiğinde biraz hafifleyebildiğini, ancak aort yırtılmasında ağrının geçmediğini bildirdi. Ayrıca, tansiyonun ölçüldüğünde hastanın tansiyonunun yüksek çıkmasının, durumun ciddiyetini destekleyen en önemli bulgulardan biri olduğunu belirtti.
“En az 10 kişilik ekipler gerektiren ameliyatlardır”
Aort ameliyatlarının uzun süren işlemler olduğunu vurgulayan Özatik, bazen sadece yırtılan bölgenin onarılmasının yeterli olmadığını, beyin damarlarına giden alanlarda da sorun varsa o kısmın da değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Ameliyatın süresinin ise gerçekleştirilecek işlemin ciddiyetine göre değiştiğini ifade etti.
Aort yırtılmalarının en büyük nedeninin kontrolsüz tansiyon olduğunu söyleyen Özatik, hastalarına düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırmalarını önerdi. Kontrolsüz tansiyonun, damarın içindeki basıncın aniden yükselmesine yol açarak aortun yırtılmasına sebep olabileceği konusunda uyardı. Bu nedenle, mümkün olan en kısa sürede en yakın sağlık merkezine başvurmanın önemli olduğunu dile getirdi.