Kıbrıs’ta, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) başta olmak üzere, başörtüsü yasağının yeniden uygulanmasını talep eden çeşitli sendika, birlik, dernek ve siyasi partilerin katıldığı gösteriler, Cumhuriyet Meclisi önünde başlamıştır. Bu eylemlerin, hafta boyunca pek çok kamu binası önünde devam edeceği bildirilmiştir.
Gösterilere, ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Bağımsızlık Yolu ve Halkın Partisi de destek vermektedir.
Sendikalar, ülke genelinde liselerde başörtüsünün “siyasi simge” olarak görüldüğü gerekçesiyle yasaklanması yönünde taleplerde bulunmaktadır.
TÜRKİYE VE BÜYÜKELÇİLİĞİ HEDEF ALAN SÖYLEMLER
Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği önünde bir gösteri düzenleyen gruplardan KTÖS Başkanı Selma Eylem, Türkiye ve Büyükelçiliği hedef gösteren açıklamalarda bulunmuştur.
KKTC’de İrsen Küçük Ortaokulu’nda bir kız öğrencinin başörtüsü ile okula girmesine izin vermeyen okul yönetimi, öğrenciyi engellemiştir. Bunun ardından, Bakanlar Kurulu, ortaokul ve liselerde başörtüsü takma izni veren Disiplin Tüzüğü’nde değişikliğe gitmiştir.
Gösterilen tepkiler neticesinde geri çekilen tüzük değişikliği, sendikalarla ortak bir uzlaşma sağlanamaması nedeniyle, yeniden düzenlenmiş ve liselerde başörtüsü takma izni verilmiştir. Ortaokullardaki durum ise okul idarelerinin takdirine bırakılmıştır.
Yeni düzenleme sonrası, hem protesto eden hem de başörtüsü takmak isteyen öğrencilerle karşılaşmak istemeyen birçok öğretmen, derslere girmeme kararı almıştır.
BAKAN ÇAVUŞOĞLU’NDAN SENDİKALARA TEPKİ
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Disiplin Tüzüğü hakkında açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, “Sendikalar hala diyalog kurmaya hazırsa biz de hazırız. Ancak kimse bize tüzüğü değiştirmek için süre veremez,” şeklinde konuşmuştur.
Tüzük değişikliğinin hukuki açıdan sorun yaratmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, “İfade özgürlüğü yanında inanç özgürlüğü de vardır. Biz bir gecede tüzük değiştirmedik. Bize bu tüzüğü yeniden yazmaya sendikalar zorladı. ‘Sen daha laik, ben daha Atatürkçü, sen daha dinci’ tartışmaları ile sorun çözülemez. Bu tartışmaların kimseye faydası yoktur. Sendikalar inanç özgürlüğünü engellemeseydi böyle bir düzenleme olamazdı,” ifadelerini kullanmıştır.
Ayrıca, eylemlerde Türk Büyükelçiliği’ni hedef alan söylemleri de eleştiren Bakan Çavuşoğlu, “Kimse ana yurdun temsilcilerine ‘Go home.’ diyemez. İnançları ve hukuku hiçe sayma gibi davranışlara yönelirlerse, buna yanıt vermek bizim görevimizdir,” açıklamasında bulunmuştur.