Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, düzenlediği basın toplantısında 2024 yılı için otomotiv sektörünün değerlendirmelerini ve geleceğe yönelik öngörülerini kamuoyuyla paylaştı.
Bu yılın ilk çeyreği, belirsizlikler ve dalgalanmalara sahne olduğunu vurgulayan Eroldu, 2024 yılında sektör olarak yatırımlara devam ettiklerini ve Türkiye’nin otomotiv üretim kapasitesinin geçen yıl 2,2 milyona ulaştığını ifade etti.
Bu kaydın, bir önceki yıla göre yüzde 8 oranında bir artış gösterdiğine dikkat çeken Eroldu, bu kapasitenin yalnızca OSD üyelerinin üretim tesislerini kapsadığını belirtti. Eroldu, “175 bin adetlik Togg üretim kapasitesini de eklediğimizde, Türkiye’nin toplam otomotiv üretim kapasitesinin 2,4 milyon adede yaklaştığını söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.
Eroldu, 2024’ün 1 milyon 365 bin adetlik üretimle kapandığını hatırlatarak, bu rakamın önceki yıla göre yüzde 7 azalma gösterdiğini belirtti.
Üretim açısından 2024 yılını zorlu bir yıl olarak tanımlayan Eroldu, otomotiv sanayisi olarak yaptıkları yatırımların meyvelerini toplamak amacıyla bu yıl ve gelecek yıllarda üretim rakamlarını artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
2024 yılında 1,2 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerine işaret eden Eroldu, son on yılda Türkiye’deki otomotiv sanayisi tarafından yapılan toplam yatırım miktarının 10 milyar doları bulduğunu belirtti.
Diğer yandan, geçen yıl 37,2 milyar dolarlık ihracatla şimdiye kadar kaydedilen en yüksek rakama ulaştıklarını ifade eden Eroldu, “İstihdam, otomotiv sanayinin ekonomiye sağladığı büyük bir katkıdır. Ar-Ge harcamalarımızı artırarak sürdürüyoruz. 2023 yılına göre yüzde 61’lik bir artışla 21,3 milyar lira harcama yaptık. OSD’nin 13 üyesinin 16 Ar-Ge merkezi bulunuyor ve yaklaşık 6 bin kişilik Ar-Ge istihdamımız var.” dedi.
– “ABD’DE GÖRECELİ BİR REKABET AVANTAJI ORTAYA ÇIKABİLİR”
Cengiz Eroldu, artan ticaret savaşlarına değinerek, karmaşık bir ticaret ortamına adım atıldığını ifade etti.
Ticaret savaşlarının yanı sıra iklim değişimini de dikkate alarak hedeflerin gözden geçirileceğini belirten Eroldu, sektörün çok yönlü bir denklemin içinde olduğunu vurguladı. Eroldu, ABD’nin otomobillere uyguladığı yüzde 25’lik tarifenin 3 Nisan’da devreye girdiğini hatırlattı ve traktör, minibüs, midibüs, otobüs ve 5 ton üzerindeki yük taşıma amacıyla kullanılan ticari araçların vergi kapsamı dışı kaldığını aktardı.
Eroldu, “Türk otomotiv sanayisi açısından bakıldığında, bitmiş araç olarak ABD ile işimiz sınırlı, zira bu pazar bize oldukça uzak. Parça ihracatımız mevcut; ancak traktör, minibüs ve midibüs gibi araçlarda, zorlu olsa da ABD pazarında göreceli bir rekabet avantajı elde edebiliriz.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin otomotiv sanayisinin ABD’ye yıllık 1,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan Eroldu, bunun 1 milyar dolarının tedarik sanayisi tarafından yapıldığını belirtti. Eroldu, “Bunun 178 milyon doları traktörlerden, 166 milyon doları ise otobüs ve minibüslerden gelmektedir. Yani traktörler ve otobüs minibüslerin oldukça az etkilerini düşünerek, faaliyetlerimizi burada artırma fırsatları görebiliyoruz.” dedi.
– “TÜRK TEDARİK SANAYİSİ ABD’DE YATIRIMLARINI ARTIRABİLİR”
OSD Başkanı Eroldu, ABD pazarında otomotiv sektörü açısından otobüs, traktör ve kamyon gibi ürünlerde bir rekabet avantajı bulunduğunu belirtti. Eroldu, “Kamyon ve otobüs pazarı, ABD için spesifik ve farklı ürünlere sahiptir; fakat traktör pazarında bir fırsat olabilir.” ifadelerini kullandı.
Avrupa ve Çin’den ABD pazarına satılan traktörlerde Türkiye’nin öne çıkabileceğini ifade eden Eroldu, “Komponentlerde Türkiye avantajlı olabilir; ancak bu, ihracatımızın sadece yüzde 4’ünü kapsıyor. Bunu iki katına çıkardığımızda yüzde 8’e ulaşıyoruz ki, bu büyük bir etkisi yok. Türk tedarik sanayisinin ABD’de yatırım yapması mümkün görünüyor ve az sayıda olsa bile mevcut yatırımların sayısı artırılabilir.” şeklinde konuştu.
– “2024 YILINDA YÜZDE 70’LİK BİR TOPLAM KAPASİTE KULLANIMIMIZ OLDU”
Cengiz Eroldu, iç pazardaki yerli üretim payına ilişkin de bilgiler aktardı.
Geçtiğimiz yılı otomobilde yüzde 30’luk bir yerli payı ile kapattıklarını dile getiren Eroldu, bu oranın hafif ticari araçlarda yüzde 27, kamyonda yüzde 63, otobüste yüzde 100 ve traktörde ise yüzde 90 olduğunu vurguladı.
Eroldu, sektörü kapasite kullanım sorunuyla mücadelesinin altını çizerek, “2024 yılında yüzde 70’lik bir toplam kapasite kullanım oranına ulaştık. Zira geçmiş yıllarda yüzde 40 seviyelerinde olan iç pazar payımız şimdi yüzde 30 seviyelerine geriledi. Bu durumu hepimiz biliyoruz ve rekabetçilik kaybımız da söz konusu. Aynı zamanda kapasite kullanımının düşmesi de bu sorunu derinleştiren bir mesele.” dedi.
Otomotiv sanayisine yapılan dış yatırımların olumlu etkilerinin bu yılki istatistiklerde görüleceğini söyleyen Eroldu, bu yatırımların kurulu kapasitede artış sağlayacağını öngördüğünü ifade etti. “Bu yatırımlar, bize 2,7-2,8 milyon gibi önemli bir kurulu kapasite sunacak. Hedefimiz bu kapasiteyi ne ölçüde doldurabileceğimiz.” dedi.
Türk otomotiv sanayisinin şu anda dünya sıralamasında 14. sırada yer aldığını belirtip, kapasite artırımlarıyla 10. sıraya yükselmeyi hedeflediklerinin altını çizen Eroldu, Avrupa’nın üçüncü büyük otomotiv ülkesi olmanın da son derece önemli bir hedef olduğunu sözlerine ekledi. Bu alanda ihracatın, 50 milyar dolar seviyelerine çıktığını kaydetti.