NEST Kongre Merkezi’nde devam eden Antalya Diplomasi Forumu (ADF) dikkat çekiyor.
Bu önemli etkinlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın ev sahipliğinde, Pakistan Pencab Eyaleti Başbakanı Maryam Nawaz Sharif’in de katılımıyla moderatörlüğünü Maria Ramos’un üstlendiği bir panel gerçekleştirildi. “Ayrışan Dünyada Geleceği İnşa Etmek: Eğitimin Dönüştürücü Gücü” başlıklı panele, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Jeffrey Sachs ve UNICEF Eğitim ve Ergen Gelişimi Küresel Direktörü Pia Rebello Britto gibi önemli isimler konuşmacı olarak katıldılar.
Bakan Tekin, katıldığı uluslararası eğitim toplantılarında, dünya barışının ve insani değerlerin yeniden tesis edilmesi için iletişim çabalarını sürdürdüklerini vurguladı. Ancak, böylesi hedeflere ulaşmak için gerekli adımların çoğu platformda atılmadığından yakındı. Tekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirlediği vizyon doğrultusunda, dünya barışını sağlamak için bir iyilik hareketi başlatılması gerekliliğine inandıklarını ifade etti. Eğitim programlarında insanî değerlerin ön plana çıkarılması gerektiğini belirterek, bu doğrultuda hareket ettiklerini söyledi.
Eğitim alanında yapay zekadan okullaşma oranlarına kadar her konunun ele alınması gerektiğini aktaran Tekin, Yeni Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde, bu değerlerin içselleştirilmesine yönelik programlar geliştirmenin önemine dikkat çekti.
Bakan Tekin, ayrımcı ifadeleri eğitim-öğretim programlarından çıkardıklarını belirtti. Eğitim sisteminin bu tür ifadelerle lekelenmemesi gerektiğini ifade eden Tekin, insan haklarını ihlal eden veya bireyleri ötekileştirecek bütün unsurları ortadan kaldırdıklarını vurguladı.
– “ÖRNEK TEŞKİL EDECEK BİR MÜFREDAT SÜRECİNİ BAŞLATTIK”
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin inşasına yönelik planlardan söz eden Tekin, eğitim sisteminin bu hedeflere uygun olarak yeniden yapılandırılması gerektiğine dikkat çekti. Hedef, dünya barışına katkıda bulunmak ve insan haklarının egemen olduğu bir dünya oluşturmak için somut adımlar atmaktı.
Tekin, “Eğitim programımızı, merkezine insanı alan, erdemli ve değerlerine saygı gösteren birey profili oluşturma gayesiyle inşa ettik,” dedi. Toplantılarda konuşulan insan hakları ve barış gibi kavramların somut adımlarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı. İyi niyet temennilerinin tek başına bir ilerleme sağlamayacağını ifade etti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde, evrensel barışa yönelik örnek teşkil edecek bir müfredat süreci başlatıldığını kaydetti.
– “TÜRKİYE, NİTELİKLİ ÖĞRETMEN EKSİKLİĞİ YAŞAMAYAN NADİR ÜLKELERDEN BİRİ”
Türkiye’deki eğitim sisteminin, hem kendi vatandaşlarına hem de göçmenlere adil bir eğitim sunduğunu hatırlatan Tekin, bu yönüyle ülkenin büyük bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Farklı etnik ve dini toplulukların da kendi inanışları çerçevesinde sağlıklı bir şekilde eğitim alması için çalışmalar yürütüldüğünü aktardı.
Uluslararası raporlara göre Türkiye’nin eğitim alanında önemli ilerlemeler kaydettiğinin altını çizen Bakan Tekin, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının OECD ortalamalarının üzerine çıktığını ifade etti. Bu bağlamda Türkiye, 2022-2023 döneminde 21 OECD ülkesi arasında nitelikli öğretmen eksikliği yaşamayan nadir ülkelerden biri olarak tanımlandı.
Eğitimde hayırseverler, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin iş birliği yapmasının önemini vurgulayan Tekin, rakamlara dayalı bir eğitim sisteminin dünya barışına hizmet etmeyeceğini belirtti. Eğitim sürecinde barış ve insan hakları gibi temel değerlere yer verilmesi gerektiğinin altını çizdi.