İstanbul’da FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün güncel faaliyetlerini deşifre etmek amacıyla Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar doğrultusunda, söz konusu örgütle bağlantılı kişilerin bir şirketteki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtları tespit edildi.
Bu durum, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturmayı tetikledi. Soruşturma kapsamında yapılan teknik ve fiziki takipler, MASAK raporları ve HTS kayıtları detaylı bir şekilde incelendi.
Söz konusu şirketin, bağlantılı olduğu kişilere iş fırsatları sağladığı ve burada çalışılan pozisyonların, liyakat değil, örgütsel konumlara göre belirlendiği ortaya çıktı. Şirket ortakları arasında karar alma yetkisi olmayan kişilerin bulunduğu ve şirketin mülkiyetinin örgütsel talimatlarla değiştirildiği anlaşıldı. Esas olarak mal varlıklarının birikimi ya da hesap hareketlerinde herhangi bir parasal transferin tespit edilmediği kaydedildi.
Yapılan çalışmalarda, illegal yollarla yurtdışına çıkanlara maaş ödemesi yapıldığı ve SGK primlerinin ödenerek emeklilik almalarının sağlandığı bunun da devlete maddi zarar verdirdiği belirlendi.
Ayrıca şirketin ortaklık ve SGK kaydı bulunan kişilerin yapılan takiplerine göre, şüphelilerin örgütün güncel yapılanmasında yer alan kişilerle bağlantıları ve eylemsel bir araya gelişleri tespit edildi. Bunun sonucunda soruşturma derinleştirildi.
Şüphelilerin, örgüt aidiyetini artırmak amacıyla toplantılar ve etkinlikler düzenledikleri, örgütsel evlilik görüşmeleri yaptıkları, haklarında yakalama kararı bulunan kişilere yurtdışına kaçmada yardımcı oldukları ve yurtdışındaki örgüt mensuplarıyla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdikleri belirlendi.
Ayrıca, örgüt lideri Fethullah Gülen’in ölümünün ardından yapılan telefon görüşmelerinde, “Gülen’in bıraktığı miras ve çerçeveden faaliyet göstermeye devam edeceklerini” ifade ettikleri ve lideri “şehit” olarak niteledikleri öğrenildi.
HTS raporları ve MASAK raporlarında, örgütle bağlantılı kişiler arasında geçmişe dayanan iletişim kayıtları ile örgütsel para transferlerine dair belgeler bulundu. Ayrıca, örgütle bağlı şirketlerde SGK kaydı olan 41 zanlı belirlenerek, güncel yapılanmada faaliyet yürüttükleri tespit edildi.
İstanbul, Ankara, Yozgat ve Gümüşhane’de gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlar sonucunda, 36 şüpheli gözaltına alındı. Zanlılardan üçünün yurtdışında olduğu belirlenirken, firari iki kişi için yakalama faaliyetleri devam ediyor.
Şüphelilerin adreslerinde yapılan arama işlemlerinde çok sayıda dijital materyal, yasaklı yayınlar, zincir marketlerden edinilen hediye kartları ve toplam piyasa değeri 7 milyon 358 bin 559 lira olan 27 bin 440 avro, 128 bin 629 dolar, 452 bin 522 lira ve yaklaşık 826 bin 413 lira değerinde altın ele geçirildi.