Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla kira ve ücret gelirleri başta olmak üzere ticari, zirai ve serbest meslek kazancı elde eden mükelleflere yönelik önemli adımlar attı.
Başkanlık, 1 Mart tarihinden itibaren mükelleflere SMS göndererek 2024 yılına ait gelirlere ilişkin beyan dönemi başlangıcını duyurdu. Aynı zamanda beyannamelerin elektronik ortamda verilebileceği hatırlatıldı.
Kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazançlardan gelir elde eden yaklaşık 1,7 milyon mükellef ile birlikte ticari, zirai ve serbest meslek kazancı yönünden mükellef olan 2,9 milyon kişiye SMS ile bilgilendirme yapıldı.
Avukat, doktor, mimar ve mühendis gibi serbest meslek sahibi bireylere, daha önce gerçekleştirilen analiz sonuçlarına dayanarak hatırlatmalarda bulunuldu.
Elde edilen gelirlerin doğru ve eksiksiz bir şekilde beyan edilmesinin önemi vurgulandı. Ayrıca, eksik veya hatalı beyanlar durumunda cezai işlemlerin uygulanacağına dair uyarılar yapıldı.
SMS ile bilgilendirilen mükelleflere, beyanname vermedikleri takdirde beyan dönemi içerisinde üç kez hatırlatma yapıldı.
Yapılan çalışmalar sonucunda Hazır Beyan Sistemi üzerinden verilen beyanname sayısı, matrah ve tahakkuk eden vergi miktarında en yüksek seviyelere ulaşıldı.
473 Bin Mükellef İlk Defa Beyanname Verdi
1 Mart-7 Nisan tarihleri arasındaki beyan döneminde kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazançlardan gelir elde eden 2 milyon 248 bin mükellef beyanname sundu.
Söz konusu mükellefler tarafında verilen beyannamelerle birlikte 857,6 milyar lira matrah ve 267,3 milyar lira vergi beyan edildi. Geçen yıla kıyasla beyanname sayısında yüzde 24; matrah ve hesaplanan vergide ise sırasıyla yüzde 115 ve yüzde 111 oranında bir artış yaşandı.
Bu yıl 473 bin mükellef, ilk kez beyanname vererek kayıtlı duruma geçti. Bu sayı, kayıtlar tarihindeki en yüksek rakam olarak kaydedildi.
Ticari, zirai ve serbest meslek kazancı mükellefleri tarafından da 2 milyon 747 bin beyanname verildi. Bu beyannamelerle, geçen yıla göre yüzde 90 artışla 512,9 milyar lira matrah ve yine yüzde 90 artışla 143,7 milyar lira vergi beyan edildi.
Sonuç ebeşinde, geçtiğimiz yıl elde edilen kazançlara yönelik toplam 4 milyon 995 bin beyanname verilerek en yüksek sayıya ulaşılmış oldu. Beyan edilen toplam matrah ise 1 trilyon 370 milyar 500 milyon lira, hesaplanan vergi ise 411 milyar lira olarak kaydedildi.
Gelirlerini Beyan Etmeyenler Mercek Altına Alındı
Gelir İdaresi Başkanlığı, beyan dönemi sona erdikten sonra 2024 yılı ile ilgili gelir elde eden fakat yapılan bilgilendirmelere rağmen beyanname vermeyen mükellefleri tespit etmeye yönelik çalışmalar yürütmeye başladı.
Söz konusu mükelleflerin bilgileri, gerekiyorsa cezai işlemler için vergi dairelerine iletilecek.
Bunlar, vergi dairesinden yazı gelmeden, Vergi Usul Kanunu’nun pişmanlık hükümlerinden faydalanarak beyanname verebilecek. Pişmanlıkla beyanname verilmesi durumunda vergi ziyaı cezası uygulanmayacak.
Beyanlar, Hazır Beyan Sistemi kullanılarak internet üzerinden verilebiliyor ve yine bu sistemle vergi, banka veya kredi kartıyla ödenebiliyor.
“Kayıt Dışı ile Mücadele Çalışmaları Olumlu Sonuç Verdi”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede atılan adımların olumlu etkilerini artan mükellef sayısı ile gösterdiğini ifade etti.
“Son bir yıl içinde yapılan bilgilendirme ve denetim çalışmaları sonucunda 2023 ve 2024 vergi dönemlerine ilişkin beyanname veren mükellef sayısı 826 bin 169 arttı.” dedi.
Kayıt dışıyla mücadelenin süreceği mesajını veren Şimşek, kazançlarını zamanında beyan eden mükelleflere teşekkür etti. Ayrıca, vergi dairelerinin harekete geçmeden pişmanlıkla beyanname verme imkanını hatırlattı. Gelir İdaresi personelini de bu süreçte sağladıkları katkılardan dolayı tebrik etti.