Tarihi yolcu gemisi Titanik, batışının üzerinden 113 yıl geçmesine rağmen hala merak uyandırmaya devam ediyor. Yeni yapılan araştırmalar, 14 Nisan 1912 gecesi bazı koşullar değişmiş olsaydı, Titanik’in bu trajediden kurtulmuş olabileceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, buz dağına önden çarpmanın, yan taraftan çarpmaktan daha az hasara neden olabileceğini belirtiyor. Yani, kazada bunca can kaybı yaşanmasaydı, Titanik kurtarılabilir miydi?
Titanik’in batması üzerine yürütülen incelemeler, geminin kalıntılarına dair elde edilen yeni dijital görüntüler sayesinde çarpıcı detayları gün yüzüne çıkarmakta. Derin deniz haritalama firması Magellan, Atlas Okyanusu’nun derinliklerinde bulunan enkazı araştırmak amacıyla su altı araçları kullanıyor. Bu çalışmalara göre, eğer 14 Nisan 1912 gecesi şartlar biraz farklı olsaydı, Titanik batmaktan kurtulabilirdi. Oxford Üniversitesi’nde modern tarih profesörü olan Yasmin Khan, “Titanik sırlarını asla kolayca açığa vurmadı. Onu gözlemlemek, karanlığa ışık tutmak gibi bir şeydi.” ifadelerinde bulundu.
BİN 517 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Titanik, 15 Nisan 1912’nin ilk saatlerinde bir buz dağına çarparak trajik bir şekilde battı. 2 bin 224 yolcunun bulunduğu gemide yaklaşık bin 517 kişi yaşamını yitirdi. Çarpışma esnasında Titanik, buz dağından hafif bir darbe almış olmasına rağmen, geminin sancak tarafının tamamen sıyrılarak su almasına neden oldu.
ALTI SANİYE İÇİNDE OLUŞAN DEVASA YARIK
Buz dağına yapılan vuruş, 6 saniye sürdü ve sonuç olarak gemide 18 metrekarelik büyük bir yarık doğmasına yol açtı. Bu yarık, geminin altı bölmesini etkiledi. Titanik, dört kompartımanın su basmasını tolere edebilecek şekilde tasarlanmıştı; ancak altı kompartımanın hasar görmesi işi kritik bir duruma getirdi. Geminin baş kısmının ve 5 numaralı kazan dairesinin su alması büyük bir tehlike oluşturdu.
BİRKAÇ SANİYE HER ŞEYİ DEĞİŞTİREBİLİRDİ
Buz dağını gören ekip, birkaç saniye daha önceden uyarı verselerdi, gemiye zarar veren yarık bu kadar büyük olmayabilirdi. Su, daha az bölmeye girecek ve böylelikle geminin kaderi çok farklı bir yöne evrilebilirdi. Araştırmalar, geminin rotasının değiştirilmediği takdirde daha fazla hayatın kurtulabileceği inancını pekiştiriyor.
GEMİNİN ÖNDEN ÇARPMASI
Titanik, buz dağını önden çarparak vurmuş olsaydı, açığa çıkacak etki sonucu muhtemelen yüzlerce insan hayatını kaybedecekti; ancak binlerce kişi kurtulmuş olacaktı. Sadece ön bölümdeki birkaç kompartıman su alacak ve gemi, bir kurtarma gemisi gelene kadar su yüzeyinde kalacaktı. Felaket sırasında tüm mürettebatın, son ana kadar görevlerini yerine getirerek sergiledikleri kahramanlığın birçok hayat kurtardığı bildirilmektedir.