DÖKER-1 Çamur Taşıma Barcısı’nın resmi hizmete alınmasıyla birlikte, Emici Tip Tarama Gemisi’nin ilk blok kaynak töreni İstanbul Denizdibi Tarama Başmühendisliği’nde gerçekleştirildi.
Törene, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan, Yütek Gemi İnşa Genel Müdürü Yücel Tekin ve çok sayıda davetli katıldı.
Bakan Uraloğlu, törende yaptığı konuşmada, deniz dibi tarama faaliyetlerine katkı sağlayacak bu iki önemli projenin duyurusunu yapmaktan keyif aldığını belirtti.
Uraloğlu, denizciliğin küresel ticaret açısından ne denli önemli olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin bu alandaki hedeflerinin liderlik olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin deniz ticaret filosunu büyütme çabalarına dikkat çeken Uraloğlu, “2002 yılında 17. sırada bulunan Türk sahipli filomuz, günümüzde 2 bin 100’den fazla gemisiyle 52,7 milyon dedveyt tona (DWT) ulaşarak dünyada 11. sıraya yükseldi.” diye konuştu. Bakan, Türkiye’nin ilk 10’daki lider denizci ülkeler arasında yer alması için kararlılık içinde olduklarını sözlerine ekledi.
Uraloğlu, aynı zamanda liman altyapılarını güçlendirmek adına büyük yatırımların yapıldığını belirterek, 2002’de 190 milyon ton olan elleçleme miktarının 2024’te 532 milyon tona, konteyner elleçleme hacminin ise yaklaşık 7,8 kat artarak 13,5 milyon TEU’ya ulaştığını duyurdu.
Kruvaziyer turizminde önemli bir artış yaşandığını aktaran Uraloğlu, 2024 yılında limanlara gelen kruvaziyer gemi sayısının 1115’e ulaşacağını ve yaklaşık 1,9 milyon yolcunun ağırlanacağını ifade etti.
Yat turizminin de geliştiğini belirten Uraloğlu, 2003 yılında 41 olan yat limanı sayısının günümüzde 64’e, yat bağlama kapasitesinin ise 8 bin 500’den 25 bin 262’ye çıkarıldığını aktardı. Türkiye’nin 2025 mega yat sipariş defterine göre yat imalatında, İtalya’nın ardından ikinci sırada yer aldığını vurguladı.
“ULUSLARARASI DENİZCİLİK ÖRGÜTÜ’NÜN DENETİMİNDEN ALNIMIZIN AKIYLA GEÇTİK”
Uraloğlu, denizcilik sektöründeki başarıların uluslararası platformda yankı bulduğuna dikkat çekti. “Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün denetiminden alnımızın akıyla geçtik, Paris ve Tokyo memorandumlarında yüksek standartların temsilcisi olduk.” ifadelerini kullandı.
Bakan, Türk bayrağının 2023 yılında ABD Sahil Güvenlik Raporu’nda “hedef bayrak” listesinden çıktığını hatırlatarak, bu gelişmenin gemilerin uluslararası sularda daha az denetime tabi olmasını sağladığını belirtti.
“HEDEFİMİZ YENİ İNŞA EDİLEN GEMİLERDE YERLİLİK ORANIMIZI DAHA YÜKSEK SEVİYELERE TAŞIMAK”
Uraloğlu, gemi inşa sanayisinin yaklaşık 100 bin kişiye iş imkanı sunduğunu vurguladı. İnovatif ve çevreci tasarımlarla bu alanda ilerleme kaydettiklerini ifade etti.
Tersane sayısının 37’den 85’e, yıllık üretim kapasitesinin ise 550 bin DWT’den 4,79 milyon DWT’ye ulaştığını belirten Uraloğlu, inşa tonajının 2011 yılında 150 bin DWT’den 2024’te yüzde 88 artışla 282 bin DWT’ye çıktığını aktardı.
Gemi inşasındaki yerlilik oranının yüzde 20-30’lardan 60’lara yükseldiğini kaydeden Uraloğlu, “Hedefimiz yeni inşa edilen gemilerde yerlilik oranını daha da yükseltmektir.” dedi.
Bakan, Türkiye’nin önemli bir gemi geri dönüşüm merkezi haline geldiğini ve 2024 yılında 110 gemiye karşılık 585 bin grostonluk söküm işlemi gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Uraloğlu, deniz yollarının düzenli işleyişinin sürdürülebilirliği için tarama faaliyetlerinin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, 2003 yılında 1,73 milyon metreküp olan tarama miktarının 2021’de yüzde 103 artışla 3,54 milyon metreküpe ulaştığını belirtti.
“YILDA ORTALAMA 7-8 BALIKÇI BARINAĞININ TARAMASINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Uraloğlu, Karadeniz bölgesindeki yoğun yağışlardan etkilenen illerde balıkçı barınaklarının ücretsiz dip taramalarının yapıldığını belirtti. Yılda ortalama 7-8 balıkçı barınağı taraması gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.
Ayrıca, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun kullanımındaki Zonguldak Limanı’nın verimliliğini artırmak için gerçekleştirilen tarama faaliyetlerine de dikkat çekti.
Uraloğlu, deniz tabanındaki organik birikimlerin temizlenmesi ve su sirkülasyonunun artırılmasının denizlerin temiz kalmasına önemli katkılar sağladığını ifade etti.
Hizmete alınan DÖKER-1 Çamur Taşıma Barcısı’nın tarama faaliyetlerine önemli bir katkıda bulunacağını belirten Uraloğlu, bu geminin çevreci tasarımı ve etkili performansı ile yeni bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti.
Törende, Yalova ile canlı bağlantı kurularak Emici Tip Tarama Gemisi’nin ilk blok kaynak töreni de gerçekleştirildi. Bakan Uraloğlu, kurdele kesiminin ardından DÖKER-1 Çamur Taşıma Barcısı üzerinde incelemelerde bulundu. Ayrıca törende Uraloğlu’na gemi maketi takdim edildi.