1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Bayraktar TB2: Otonom Manevra ile Tarihe Geçti!

Bayraktar TB2: Otonom Manevra ile Tarihe Geçti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Baykar, Bayraktar TB2 SİHA’nın yazılım altyapısı ve gelişmiş uçuş kontrol sistemleri sayesinde otonom manevra yeteneklerine dair önemli geliştirmelere imza attığını duyurdu.

31 Mayıs 2022 tarihinde başarılı bir şekilde otonom fıçı tonosu manevrasını gerçekleştiren Bayraktar TB2, otonom virilden kurtarma manevrasını da başarıyla tamamlayarak havacılık tarihine geçti.

Uçuş testi esnasında kasıtlı olarak viril durumuna sokulan Bayraktar TB2 SİHA, gelişmiş kontrol algoritmaları sayesinde bu zorlu durumu otonom olarak aştı ve istikrarlı bir düz uçuşa geri döndü.

Bu zamana kadar hiçbir SİHA tarafından başarıyla uygulanan bir manevra olmaması, özellikle kontrol kaybı senaryolarında platformun görevine devam etmesini sağlayarak operasyonel güvenilirliği büyük ölçüde artırıyor.

Viril, hava aracının ani bir dengesizlik sonucu kendi etrafında hızla dönerek büyük bir irtifa kaybına uğramasıdır ve aerodinamik açıdan tehlikeli bir durumdur. Bayraktar TB2, bu duruma kasıtlı olarak sokularak, otonom kontrol algoritmaları sayesinde yeniden dengeli bir uçuşa geçiş yaptı. Bu manevra, ileri düzey uçuş kontrol teknolojilerinin ve yazılım yeteneklerinin etkileyici bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Yeni versiyonu muharebe sahasında devrim yaratacak

Bayraktar TB2, turbo motor ve gelişmiş yapay zeka sistemleriyle donatılmış yeni versiyonu sayesinde muharebe sahasında önemli bir değişikliğe öncülük edecek. Keşan’da devam eden uçuş testleri başarılı bir şekilde gerçekleştirilen yeni nesil Bayraktar TB2T-AI SİHA, turbo motor gücü ve akıllı uçuş kabiliyetleri ile öne çıkmakta.

Bayraktar TB2 SİHA Sistemi, 1 milyon uçuş saatini aşarak ulaşılması güç bir rekora imza atarken, bu başarıyla gökyüzünde en uzun süre çalışan yerli hava aracı unvanını da elde etti.

Dünyanın en büyük SİHA firması olarak ABD, İsrail ve Çinli rakiplerini geride bırakan Baykar, sağladığı ihracat başarısıyla Türkiye’yi dünya SİHA pazarının yüzde 65’ine sahip bir konuma getirdi. Bayraktar TB2 SİHA’lar, toplam 1 milyon saatlik uçuş süresi boyunca yaklaşık 150 milyon kilometre mesafe kat etti; bu mesafe, dünyanın çevresini tam 3.742 kez dolaşmaya denk geliyor.

Türkiye’yi global alanda öncü konumuna taşıdı

Milli SİHA Bayraktar TB2’nin Libya, Dağlık Karabağ ve Ukrayna gibi çatışma bölgelerindeki başarısı, Türkiye’yi küresel SİHA pazarında lider hale getirdi.

2021 itibarıyla SİHA ihracatında ABD, İsrail ve Çin’i geride bırakan Türkiye, dünyanın en büyük tedarikçisi konumuna yükseldi. Bayraktar TB2, yüksek teknolojisi, maliyet etkinliği ve saha etkinliğiyle birçok ülkenin tercih ettiği bir sistem haline geldi.

ABD merkezli Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi’nin (CNAS) raporuna göre, Türkiye küresel SİHA ihracatının yüzde 65’ini gerçekleştirerek büyük bir başarı sağladı. Türkiye’nin yenilikçi üretim yaklaşımı, askeri alanda olduğu kadar stratejik diplomasi ve uluslararası güvenlikteki rolünü de güçlendirdi.

Bayraktar TB2 SİHA’lar, dünya genelinde birçok ülkenin envanterine girmekte. 2023 yılında Kuveyt’in düzenlediği rekabet sürecinin galibi olan Bayraktar TB2, ABD, Avrupa ve Çin’den rakiplerini geride bırakarak Kuveyt Savunma Bakanlığı ile önemli bir ihracat anlaşması imzaladı.

Milli SİHA’ların görev yaptığı coğrafya da sürekli olarak genişliyor. 19 Kasım 2024 tarihinde imzalanan anlaşma neticesinde Hırvatistan’a gerçekleştirilen ihracatla, Bayraktar TB2 SİHA’lar NATO’ya üye 6 ülke ve AB üyesi 4 ülkenin envanterine girmiş oldu.

Yerli üretim oranında eşi benzeri görülmemiş bir seviye

Baykar, 2000’li yılların başından itibaren insansız hava araçları alanında en büyük katma değeri oluşturacak yazılım ve donanım sistemlerini Türk mühendisleri ile milli ve özgün olarak geliştirme çabalarında önemli mesafeler kat etti. 13 farklı mühendislik disipliniyle, alanında dünya çapında lider teknoloji firmalarından biri olmayı başardı. Bayraktar TB2 SİHA’lar, yüzde 93’lük bir yerli sanayi katılımı ile İstanbul’da bulunan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’nde üretiliyor.

Bayraktar TB2, 16 Temmuz 2019 tarihinde Kuveyt’te gerçekleştirdiği demo uçuşunda zorlu iklim koşullarında tam 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak rekorlar kırdı.

Milli SİHA’lar, Avrupa’dan Afrika’ya kadar birçok farklı coğrafyada karşılaştıkları zorlu hava koşullarında görevlerine devam ediyor. 27 saat 3 dakika havada kalarak Türkiye’deki en uzun süreli havada kalış rekorunu elde edip, 30 bin 318 feet yükseklikle Türkiye irtifa rekorunu da kıran Bayraktar TB2, 1 milyon saati geçen uçuş süresiyle Türk havacılık tarihinde önemli bir yer edindi. Böylece en uzun süre Türkiye’ye hizmet eden hava aracı unvanını da kazanmış oldu.

Baykar, tüm projelerini kendi kaynaklarıyla sürdürerek, 2003 yılındaki İHA AR-GE sürecinin başlangıcından bu yana gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. 2023 yılında 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, Türkiye’deki tüm sektörlerde en fazla ihracat yapan ilk 10 şirketten biri oldu. 2024’te de global başarılarını sürdüren Baykar, gelirlerinin yüzde 90’ını ihracattan elde ederek 1,8 milyar dolarlık ihracata ulaştı.

Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri ödülünü aldı. 2023 yılında sektör ihracatının üçte birini tek başına gerçekleştiren Baykar, 2024 yılı itibarıyla da toplam savunma ve havacılık ihracatının dörtte birini üstlenerek Türkiye’yi küresel SİHA ihracat pazarında lider konuma taşımaktadır. Dünya genelinde en büyük insansız hava aracı şirketi olan Baykar, Bayraktar TB2 için 34 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 11 ülkeyle ihracat anlaşması imzaladı.

Bayraktar TB2: Otonom Manevra ile Tarihe Geçti!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin