Doç. Dr. Erkan Ölçücüoğlu, Antalya Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi tarafından Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cumhuriyet Salonu’nda gerçekleştirilen “Beyin Ölümü Tanısı Donör Bakımı Uzman Hekim Eğitimi” programında, organ nakli ve bağış süreçleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Ölçücüoğlu, Türkiye’de yaklaşık 33 bin hastanın organ nakli beklediğini hatırlatarak, “Amerika’da ise 103 bin hasta bekliyor. Her gün Amerika’da 17, Türkiye’de ise 6-7 hasta organ çıkmadığı için hayatını kaybediyor. Amerika’da hastalar yaklaşık 8 dakikada bir listeye eklenirken, bizde bu ortalama 24 dakika.” şeklinde ifade etti.
Beyin ölümü tanılarındaki artışa rağmen, aile izin oranlarının düştüğü konusuna dikkat çeken Ölçücüoğlu, 2010’lu yıllarda aile izninin yüzde 28 civarında olduğunu, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra bu oranın yüzde 17’ye gerilediğini aktardı.
Bu yılın ilk çeyreğinde izni yüzde 26’nın üzerine çıkarmayı başardıklarını belirten Ölçücüoğlu, “Mevcut vakaların üçte biri tıbbi nedenlerle kullanılamıyor. Bu sorunu çözmek şart. Enfeksiyon riskinin yanı sıra yaşlı nüfusun artışı ve yoğun bakım sayısındaki artış da bu durumu etkiliyor. Beyin ölümü oranları artarken, aile izin ve kullanım oranlarının artmaması önemli bir sorun.” dedi.
Türkiye’nin organ nakillerinde altyapısının oldukça iyi olduğuna vurgu yapan Ölçücüoğlu, “Kadavradan yapılan nakillerde dünyada üçüncü sıradayken, canlıdan yapılan nakillerde birinci sıradayız. Ancak bu durumu tersine çevirmek için beyin ölümünden bağışların artması gerekiyor.” şeklinde sözlerini sürdürdü.
“Antalya kompozit doku nakillerinde bir numara”
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, Türkiye’nin böbrek, karaciğer ve diğer organ nakillerindeki son yıllardaki başarısının önemini vurgulayarak, Antalya’nın kompozit doku ve diğer nakillerde Türkiye’de ve dünyada lider durumda olduğunu belirtti.
Özkan, hem kamu hem de özel sağlık kuruluşlarında başarılı organ nakillerinin yapıldığını belirtirken, “Bilgiye ulaşmak artık gelecekte daha kolay. Ancak ilgi gösterilmediğinde bilginin bir anlamı kalmıyor. Yönetimimize burada büyük görevler düşüyor. Beyin ölümü gerçekleştiği anda ikna çalışmalarına başlayarak, bir kişinin beş kişiye hayat verebileceği gerçeğini unutmamalıyız.” dedi.
Antalya Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Gözde Özge Ertunç, beyin ölümü sonrası yapılan koordinasyona ilişkin bilgiler paylaşıldı. Eğitim programında, “Beyin ölümü tanısı ve radyolojik incelemeler”, “Donör bakımı”, “Donör bakımında enfeksiyon yönetimi” ve “Yoğun bakımdaki hasta yakınlarıyla iletişim” gibi konular ele alındı.