Japonya’da acil durum rezervlerinin piyasaya sürülmesiyle birlikte pirinç fiyatları hızla yükselmeye devam ediyor.
Ülkede geleneksel mutfak kültürünün önemli bir parçası olan pirinç üretimi, son zamanlarda yaşanan iklim olumsuzlukları ve doğal afetlerin etkisiyle zor bir dönem geçiriyor. Bu duruma yanıt olarak Tokyo hükümeti, üretim düşüklüğü nedeniyle artan fiyatları dengelemek amacıyla şubat ayında yaklaşık 210 bin ton acil durum pirinci rezervini piyasaya sürdü.
Ancak ulusal basında çıkan haberlere göre, bu hükümet hamlesine rağmen Japonya genelinde pirinç fiyatlarındaki artış durmak bilmiyor. Hükümetin arzı artırma yönünde attığı adımlara karşın, “pirinç kıtlığı algısı” ve yüksek toptan fiyatların, piyasalardaki fiyatları aşağı çekme çabalarını olumsuz etkilediği düşünülüyor.
Resmi verilere göre, 60 kilogramlık bir pirinç çuvalının ortalama fiyatı iki yıl önceye kıyasla yüzde 55 artış göstererek 160 dolara ulaştı.
“STOKLAR YETERSİZ”
Yaklaşık 100 yıldır hizmet veren bir pirinç dükkanının sahibi Hattori Jun, devlet televizyonu NHK’ye yaptığı açıklamada, piyasaya sürülen acil durum pirincinden yararlanamadıklarını ve bu nedenle stoklarının yetersiz kaldığını vurguladı.
Hattori, her gün pirinç fiyatlarıyla ilgili şikayetler aldıklarını belirterek, dükkanındaki fiyatların kıtlık oluşumundan önceki ortalamanın 3,5 katına çıktığını ifade etti. Tüm dükkanların fiyat artışlarına devam ettiğini dile getiren Hattori, sunulan pirinç çeşitlerinin de giderek azaldığını kaydetti.
Daha önce Japon hükümeti, 2011 yılında meydana gelen deprem sonrasında 40 bin ton ve 2016’daki depremin ardından yaklaşık 90 bin ton acil durum pirinci satışa sunmuştu.