Bakan Uraloğlu, elektrikli araç üretimi ve talebindeki artışa paralel olarak Türkiye’de şarj altyapısının hızla geliştiğini ifade etti.
Uraloğlu, elektrikli araç kullanımının Türkiye’de yaygınlık kazandığına dikkat çekerek, şarj altyapısının da buna uygun bir şekilde güçlendirildiğini vurguladı. Hem araç üretimi hem de satışlarındaki gözlemlenen büyük artışın enerji ve ulaşım alanında yeni bir dönemin başlangıcını işaret ettiğine değindi.
Karbon emisyonunun azaltılması, enerji verimliliğinin artırılması gibi konulara da değinen Uraloğlu, bu bağlamda hem bireysel ulaşımda hem de çevresel sürdürülebilirlikte önemli adımlar atıldığını belirtti. Bakanlığın bu dönüşümü desteklediğini de sözlerine ekledi.
– “TÜRKİYE PAZARI ELEKTRİKLİ ARAÇLARI GÜÇLÜ ŞEKİLDE BENİMSİYOR”
Uraloğlu, 2024 Şubat ayında Türkiye’de trafiğe kayıtlı elektrikli araç sayısının 93 bin 973 olduğunu, 2025 Şubat’ında ise bu sayının yüzde 121’lik bir artışla 208 bin 6’ya çıkacağını açıkladı.
Bu yılın Şubat ayında satılan elektrikli araç sayısının 10 bin 324’e ulaştığını belirten Uraloğlu, “Geçen yıl aynı ayda 4 bin 713 satış olmuştu. Bu, yüzde 119’luk bir artışla satışların iki katından fazla arttığını gösteriyor. Bu veriler, Türkiye pazarının elektrikli araçları güçlü bir şekilde benimsediğini ortaya koyuyor. Toplam otomobil satışlarında elektrikli araçların payı da yüzde 5,7’den yüzde 13,6’ya yükseldi.” şeklinde konuştu.
– “ŞARJ İSTASYONLARININ YÜZDE 70’İ ŞEHİR İÇİNDE, YÜZDE 30’U ŞEHİRLER ARASI YOLLARDA”
Elektrikli araç sayısındaki artışla birlikte şarj soketi ihtiyacının da büyüdüğüne değinen Uraloğlu, 2024 Şubat ayında 15 bin 335 olan şarj soketi sayısının, bu yıl aynı dönemde 28 bin 159’a ulaştığını belirtti.
Türkiye genelinde şarj altyapısının güçlü bir şekilde kurulduğunu vurgulayan Uraloğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“2025 yılı Şubat sonu itibarıyla, ülkemizde toplam 11 bin 37 elektrikli araç şarj istasyonu bulunmaktadır. Mevcut istasyonların yüzde 70’i şehir içlerinde yer alırken, yüzde 30’u ise şehirler arası yollar üzerindedir. Bu durum, sadece büyükşehirler için değil, Anadolu’nun çeşitli noktaları için de önemli bir yaygınlaşmaya işaret etmektedir.”
Uraloğlu, şarj istasyonlarının illere göre dağılımına dair veri de paylaşarak, “İstanbul, 2 bin 784 şarj istasyonu ile en fazla istasyona sahip il konumundadır. İstanbul’u 1213 istasyon sayısıyla Ankara takip ediyor. Antalya’da 732, Bursa’da 532, İzmir’de 504 ve Konya’da 281 istasyon bulunmaktadır.” diyerek değerlendirmelerde bulundu.