1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin E-İhracat Hedefi: 8 Milyar Dolar!

Türkiye’nin E-İhracat Hedefi: 8 Milyar Dolar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin ihracat hedeflerinin oldukça iddialı olduğunu vurgulayarak, ülkeyi uzun vadede en çok ihracat yapan ilk 10 ülke arasına taşımayı arzuladıklarını ifade etti.

Dünya genelindeki ticari eğilimlere göz atıldığında e-ihracatın toplam ihracat içindeki payının hızla arttığını belirten Gültepe, küresel e-ihracat hacminin 2024 yılı itibarıyla 3,2 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini aktardı. Türkiye’de de henüz istenen seviyeye ulaşılmadığını ancak e-ihracatın toplam ihracat içindeki payının yükseldiğini kaydetti. 2022 yılında e-ihracat oranı yüzde 0,9 iken, bu yıl bu oranın yüzde 2,1’e çıkacağını, 2024’te ise 2,6’ya yükselebileceğini öngördü. Gültepe, 2022’de 2,2 milyar dolar seviyesindeki e-ihracatı 2023’te 5 milyar dolara ve 2024’te 6,4 milyar dolara çıkardıklarını, bu yıl en az 8 milyar dolarlık e-ihracat gerçekleştirilmesini beklediklerini vurguladı. 2028 yılı için 375 milyar dolarlık ihracat hedeflenirken, e-ihracatın toplam ihracattaki payının yüzde 10’a çıkarılması hedefleniyor.

Bu hedefin 2028 yılında 37,5 milyar dolarlık e-ihracat anlamına geldiğini açıklayan Gültepe, hedeflerin yalnızca belirlenmesiyle yetinilmemesi, aynı zamanda gerekli altyapının oluşturulması gerektiğini belirtti. Bu kapsamda TİM bünyesinde bir E-İhracat Sekretaryası kurduklarını, firmalara dijital ticaret süreçlerinde rehberlik sağladıklarını ifade etti. Ayrıca, firmalar için e-ihracat ticaret heyetleri düzenlemeyi planladıklarını belirtti.

Gültepe, e-ihracatın artışını hızlandırmak için kamu desteğinin kritik öneme sahip olduğunu aktardı. 2022’de mevzuat altyapısının tamamlanmasıyla bu alanda önemli bir adım atıldığını da sözlerine ekledi. e-ihracat desteklerinin devreye alınmasının da önemli bir aşama olduğunu ve destek mekanizmalarının çeşitlendirilmesinin başarı üzerinde olumlu etkiler yaratacağına inandığını dile getirdi.

– “YURT DIŞI E-TİCARETTE REKABET ÇOK SERT VE ÇETİN YAŞANIYOR”

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Başkanı Hakan Çevikoğlu, Türkiye’nin stratejik konumu, güçlü üretim kapasitesi ve geniş pazar erişimi sayesinde küresel ihracatta önemli bir oyuncu olduğunu ifade etti. 2024 yılı ihracat performansının küresel ekonomik zorluklara rağmen pozitif bir büyüme sergilediğini hatırlattı.

Çevikoğlu, geleneksel ihracatın gelişimi ile birlikte Türkiye’de e-ticaret ekosisteminin hızlı bir şekilde gelişmesinin büyük bir fırsat sunduğunu belirterek, Türkiye’de 550 bin firmanın e-ticaret üzerinden ürünlerini sattığını, bunun yanı sıra, satış öncesi ve sonrası hizmetleri sunan firmaların da e-ticaretin büyümesine katkı sağladığını belirtti. E-ticaretin dinamiklerine hakim olan firmaların uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek düzeye geldiğini ifade eden Çevikoğlu, 2024 sonu itibarıyla 100 binin üzerindeki firmadan 6,4 milyar dolarlık e-ihracat yapıldığını aktardı.

Yurt dışında e-ticaret alanındaki rekabetin oldukça çetin olduğunu belirten Çevikoğlu, Türk firmalarının bu rekabette güçlendirilmesi ve sürdürülebilir e-ihracat için Ticaret Bakanlığı’nın sağladığı desteklerin önemli olduğunu sözlerine ekledi. Ülkeler arası ticari anlaşmalar ile gümrük ve regülasyonların sektör üzerinde büyük etkisi olduğunu da vurguladı.

Ülke içinde uygulanan stopaj ve dijital hizmet vergilerinin e-ihracatı olumsuz etkilediğini belirten Çevikoğlu, bu konuların Türk firmalarının uluslararası rekabet gücünün artırılması için tekrar gözden geçirilmesini beklediklerini ifade etti.

Çevikoğlu, Ticaret Bakanlığı’nın 2025 yılı için 8 milyar dolarlık e-ihracat hedefine ulaşmak ve sonraki yıllarda bu oranın artmasını sağlamak adına en büyük destekçisi ve paydaşı olacaklarını dile getirdi.

– “PAZAR YERLERİ GLOBAL PAZARLARA DÜŞÜK MALİYETLE ERİŞİM İMKANI VERİYOR”

Hepsiburada, Ticaret Bakanlığı’nın 2025 yılı için belirlediği 8 milyar dolarlık e-ihracat hedefinin, Türkiye’nin dijital ekonomideki dönüşümünü güçlü şekilde yansıttığını bildirdi.

Açıklamada, geleneksel ihracat yöntemlerine göre daha fazla erişim ve esneklik sunan e-ihracat modelinin, Türkiye’nin küresel ticarette rekabet avantajını artırmasına katkı sağladığı ifade edildi. Özellikle pazar yerleri aracılığıyla yürütülen e-ihracat faaliyetlerinin global pazarlara düşük maliyetle erişim sağlayarak markaların bilinirliğini artırma, lojistik ve ödeme altyapısındaki kolaylıklarla büyüme fırsatları sunduğu belirtildi. Stok ve taşımacılık süreçlerinde dijitalleşmenin sağladığı gelişmelerin bu büyümeye önemli katkılar yaptığı vurgulandı.

– “SATICILARIMIZIN ULUSLARARASI YOLCULUKLARINI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Trendyol, Ticaret Bakanlığı’nın e-ihracatın ekonomik katkısını artırmak için bu yıl belirlediği hedefleri dikkatle izlediklerini ve Uzak Ülkeler Stratejisi doğrultusunda iş dünyasının desteğine önem verdiklerini belirtti. Ayrıca, 2022’den bu yana e-ihracat yolculuklarına başladıklarını, 120 binden fazla satıcıyı dünya pazarlarıyla buluşturduklarını ifade etti.

Açıklamada, teknoloji, lojistik ve pazarlama alanlarındaki yatırımların devam edeceği aktarılırken, Türk ürünlerinin daha fazla pazara ulaşmasını sağlayacak adımların atılacağı belirtildi. Trendyol, satıcılarının uluslararası yolculuklarını destekleme kararlılığını sürdüreceğini duyurdu.

Türkiye’nin E-İhracat Hedefi: 8 Milyar Dolar!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin