İhracatı hedefleyen girişimcilerin bilgi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hayata geçirilen Kolay İhracat Platformu, 2020 yılından beri hizmet vermektedir.
Firmalara hedef pazar belirlemede ücretsiz dijital danışmanlık sunan bu platform, kullanıcılara ihracata dair kapsamlı ve detaylı bilgi sağlamaktadır.
Platformdan edinilen tecrübeler ışığında geliştirilen ve geçtiğimiz ay kamuoyuna tanıtılan E-KİP, e-ihracata yönelik tüm bilgi ve verileri vatandaşlara ulaştırmayı hedeflemektedir.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yeni platforma ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türk firmalarının e-ihracat alanında daha aktif olması gerektiğine dikkat çeken Bolat, e-Kolay İhracat Platformu’nun (E-KİP), “https://www.kolayihracat.gov.tr/e-ihracat” adresinde erişime açıldığını belirtti.
Bakan Bolat, platformun ilk fazının 22 Ağustos 2024 tarihinde tamamlandığını ve bu aşamada 9 modülün devreye alındığını ifade etti.
Faz-2 çalışmalarının kesintisiz devam etmesiyle, bu yılın şubat ayında toplam 12 modülün başarılı bir şekilde vatandaşların kullanımına sunulduğunu belirten Bolat, E-KİP’in kullanıma açılmasından bu yana 71 bin 286 kez görüntülendiğini aktardı.
“Akıllı e-İhracat Robotu, hedef pazar analizlerini ihracatçılara sunuyor”
Bolat, platformdaki modüller hakkında bilgi verdi.
“Akıllı e-İhracat Robotu”, yaklaşık 20 uluslararası pazar yerinin verileriyle çalışmakta ve hedef pazar analizlerini ihracatçılara sunmaktadır. Ayrıca, Bakanlıkça hazırlanan kılavuzlar doğrultusunda eğitim alan yapay zeka destekli “Uzman Zeka (Chatbot)” modülü, firmaların sorularını 7 gün 24 saat yanıtlamaktadır.
“Pazar/Pazaryeri Modülü”, e-ihracat için belirlenen hedef pazardaki 24 ülkeyle ilgili makroekonomik ve demografik göstergeler, pazar dinamikleri ve sosyal medya pazarlamasına dair ipuçlarını içeren kapsamlı bir rehber sunmaktadır. “Adım Adım e-İhracat Modülü” ise girişimcilere e-ihracat süreçlerinde yönlendirmeler yapmaktadır.
Bolat, “Dijital Pazarlama Modülü”nün dijital platformlarda yapılacak pazarlamalarda dikkat edilmesi gereken unsurları içerdiğini belirtti. Bunun yanı sıra, e-ihracatta hedef pazar belirlemeden ürün teslimatı ve iade süreçlerine kadar birçok konuyu ele alan “Eğitim Modülü”, 90’dan fazla video, 70’in üzerinde infografik ve 200 civarında slayt ile kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
“İçeriklerin zenginleştirilmesi için çalışmalar devam ediyor”
Bakan Bolat, “Profesyonel Çözüm Ortakları Modülü”nün ticaret müşavirlerinin önerileri doğrultusunda hizmet sağlayıcıları kullanıcılara sunduğunu ve “Etkinlik Takvimi Modülü” aracılığıyla kullanıcıların 24 ülkede önemli alışveriş ve festival günleri, fuarlar, heyetler ve seminerleri takip edebileceklerini duyurdu.
Kullanıcıların, e-ihracatta öne çıkan 14 sektörün hem global hem de ülke içindeki görünümü, tüketici alışkanlıkları, yoğun satış yapılan pazar yerleri ve ortalama satış verilerine ilişkin “Sektörler Modülü” ile erişebileceğini belirten Bolat, ayrıca “Firma Kayıt”, “Kullanıcı Kokpiti” ve “İletişim” adında 3 destekleyici modülün de platformda mevcut olduğunu kaydetti.
Bolat, modüllerin içeriklerinin zenginleştirilmesine yönelik çalışmaların eş zamanlı olarak sürdüğünü de ekledi.
“Ücretsiz erişilebilirlik, küçük firmaların e-ihracata başlamasına olanak tanıyacak”
Platformun, Türkiye’nin elektronik ticaret hacmine önemli katkılar sağladığına dikkat çeken Bolat, dijitalleşme ve değişen tüketim alışkanlıklarının e-ticaretin genel perakende içindeki payını artırdığını ifade etti.
Bolat, küresel e-ticaret ekosistemindeki dönüşümü dikkatle izlediklerini ve ihracatçıların rekabet gücünü artırmak için yenilikçi politikalar geliştirdiklerini söyledi.
Bu bağlamda E-KİP’in kritik bir konumda bulunduğuna dikkat çeken Bolat, platformun firmaların e-ihracat süreçlerini dijitalleştirip daha verimli yönetebilmelerine olanak tanıdığını belirtti. Ayrıca, burada sunulan rehberler ve eğitim materyalleri, işletmelere gerekli bilgi ve kaynakları sağlayarak dijital ticaretin karmaşıklığını azaltacaktır.
Ücretsiz erişimin daha geniş bir kullanıcı kitlesine fayda sağlayarak küçük firmaların e-ihracata başlamasına olanak tanıyacağını ifade eden Bolat, platformdan yararlanan firmaların e-ihracat beyanı sırasında hata oranlarının azalacağını öngördüğünü vurguladı. E-KİP, Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecine katkı sağlayarak dijital ticaretin yaygınlaşmasına ve sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanmasına önemli destek verecektir.
Bolat, platformun e-İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında sağlanan desteklerden yararlanmak isteyen firmaların başvurularını artırmayı amaçladığını, ayrıca sunulan içeriklerin bu başvuruları teşvik edeceğini ifade etti.
Türkiye’nin e-ihracat alanındaki büyümesinin, küresel ticaretin hızlı dijitalleşmesiyle paralel olarak devam ettiğini kaydeden Bolat, Kovid-19 salgınından sonraki ilk döneme göre e-ihracatın önemli bir mesafe katettiğini söyledi. Firmaların yenilikçi teknolojilere hızla adapte olmaları ve E-KİP gibi rehberlik sunan araçları bilinçli bir şekilde kullanmalarının büyük önem taşıdığını belirtti.
“Tüm vatandaşlar, platformu aktif olarak kullanabiliyor”
Bolat, platformdan faydalanmak isteyen ihracatçılar için sürecin işleyişine dair bilgi vererek, şunları ekledi:
E-KİP, T.C. kimlik numarasına sahip tüm vatandaşların aktif olarak kullanabileceği bir platform olarak tasarlanmıştır. Bireysel giriş için yalnızca bu numara ve e-Devlet şifresi yeterlidir. Kurumsal girişte ise Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) entegrasyonu sağlanmıştır.
Firma sahipleri, T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresiyle platforma giriş yaparak şirket çalışanlarını da yetkilendirebilir. Böylece öğrenci, girişimci, kamu veya özel sektör çalışanı ayrımı gözetmeksizin, tüm vatandaşlar ücretsiz erişim imkanı bulmaktadır.
Bolat, her meslek grubundan ve yaştan bireylerin, her sektörden ihracatçının bu platformu kullanabileceğine dikkat çekerek projenin geniş kitlelere hitap etmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.