Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile Büyük Ölçekli Sanayi Yatırımları Tanıtım Programı” önemli bir etkinlik olarak kaydedildi.
Konuşma yapan Kacır, sanayi ve teknolojideki ilerlemeleri yönlendirecek strateji belgesi ile 19 büyük ölçekli yatırımın Türkiye için hayırlı olması dileğinde bulundu.
Son 22 yıl içerisinde 78 bin 493 teşvik belgesi ile imalat sanayisi alanında önemli destekler sağladıklarını aktaran Kacır, toplamda 8,9 trilyon lira sabit yatırım ve 2 milyon 900 bin nitelikli istihdam oluşturma imkânı sunduklarını belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin tüm illerini yatırımlarla buluşturduklarını vurguladı. Savunma sanayi ve elektrikli araç teknolojileri gibi stratejik alanlarda 65 projenin toplamda 41 milyar dolarlık yatırım büyüklüğüne sahip olduğuna dikkat çekti. Bu yatırımlar tamamlandığında 57 bin kişilik istihdam sağlanmasının ve yıllık 30 milyar dolar ihracatın gerçekleşmesinin ön görüldüğünü ifade etti.
53 binden fazla Togg yollarda
Kacır, Togg ile elektrikli ve akıllı araç devrimini yakaladıklarını belirterek, “Bugün 53 binden fazla Togg yollarda” ifadesini kullandı. Ayrıca, otomotiv sektöründe ülkemizin liderliğini pekiştirmeye yönelik global markaların Türkiye’ye yeni nesil araç üretimi için yatırım yapmasını sağladıklarını aktardı.
Teknoloji girişimciliğini Türkiye’nin uluslararası alanda hak ettiği konuma ulaştıracak temel güç olarak gördüklerini kaydeden Kacır, ayrıca Türkiye’nin milyar dolar değerlemeyi aşan 7 Turcorn’u bulunduğunu açıkladı.
Yüksek teknolojili üretimle sanayi altyapılarını güçlendirmenin önemine değinen Kacır, tarihin en büyük ölçekli teşvik programı HIT-30 ile 7 ana sektörde ileri teknoloji yatırımlarını artırdıklarını hatırlattı.
Sanayi ve teknoloji tarihimizde yeni bir sayfa açacak
Türkiye’yi yüksek teknolojili ve katma değerli üretimin merkezi haline getirmek için atılan adımlardan bahseden Kacır, “Bugün savunma sanayisinden katma değerli maden ve metal işlemeye, yeni nesil otomotivden sağlık teknolojilerine kadar geniş bir yelpazede 9,3 milyar dolarlık 19 yeni yatırımın müjdesini veriyoruz.” şeklinde konuştu. Bu yatırımların 20 binden fazla nitelikli istihdam oluşturacağı ve cari dengemize yıllık 12,4 milyar dolar katkı sağlayacağı öngörülüyor.
Güneş hücresi, kan plazması fraksiyonasyonu, hava savunma sistemleri, yeni nesil elektrikli araçlar gibi stratejik alanlara yönelik teknolojik ilerlemelerin sektörde nasıl yenilikler sağlayacağına dikkat çeken Kacır, Türkiye’nin bu alanda önemli bir yere sahip olacağına inandığını belirtti.
Milli Teknoloji Hamlesi’nin bir parçası olarak elde edilen başarılardan memnuniyet duyduğunu kaydeden Kacır, “Bizler için zaman, yerli ve milli üretim kapasitesi tesis eden, bilimde, sanayide ve teknolojide öncü bir Türkiye’yi inşa etme zamanıdır.” dedi.
İşletmelerimizin dijital ekonomiye entegrasyonunu hızlandırıyoruz
Kacır, 2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi’nin 5 ana sütun üzerine kurulduğunu ifade ederek, bu stratejilerin yüksek teknoloji, dijital ekonomi, yeşil dönüşüm, küresel entegrasyon ve yapısal dönüşüm alanlarını kapsadığını aktardı.
Tanımlanan 100 strateji ve 20 makro hedefle belirlenen öncelikli program ve projeler, Türkiye’nin yeni teknolojilerdeki gelişimini destekleyecektir. Nükleer reaktörlerden yapay zekaya kadar birçok alandaki atılımlar, Türkiye’yi yüksek teknolojide öne çıkaracak düzeye taşıyacaktır. Ayrıca, fiber iletişim, 5G ve bulut bilişim altyapı yatırımlarıyla dijital ekonomiye entegrasyon süreci hızlandırılacak ve TEKNOFEST kuşağının ülke kalkınmasına katkıları artacaktır.
5 yıla güçlü şekilde adım atıyoruz
Yeni kalkınma ve ticaret koridorları ile Türkiye’nin global pazarlara entegrasyonunu güçlendirecek adımlara vurgu yapan Kacır, KOBİ’lerin verimlilik ve ölçek büyütme ihtiyaçlarına yönelik atacakları adımlarla yerel potansiyelin harekete geçirileceğini belirtti. Ayrıca, kalkınma finansmanı kaynaklarının çeşitlendirilerek girişimcilerin destekleneceğini de sözlerine ekledi.
Ulusal Sanayi Alanları Master Planı çerçevesinde sanayinin güvenli alanlara taşınma sürecinin hızlandırılacağını, ayrıca Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde sanayi ve teknoloji kolejlerinin kurulacağının müjdesini verdi. “Sanayi ve teknolojide büyük bir atılıma imza atacağımız 5 yıla hazır ve güçlü adımlarla giriyoruz.” dedi.