Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayımlanan “2025 Yenilenebilir Kapasite İstatistikleri” raporu, geçen yıl 585 gigavat kapasite eklenerek toplam artışın yüzde 92,5’ini oluşturduğunu ortaya koydu.
Bu dönemde yenilenebilir enerji kapasitesindeki net artışın yüzde 96,6’sının güneş ve rüzgar enerjisinden kaynaklandığı gözlemlendi. Özellikle, artışın büyük bir kısmı yüzde 32,2 büyüyerek 1865 gigavata ulaşan güneş enerjisinden sağlanırken, rüzgar enerjisi de yüzde 11,1 oranında bir büyüme kaydetti.
Bölgesel dağılıma dikkat edildiğinde, kapasite artışının en büyük kısmının Asya’da gerçekleştiği görülüyor. Çin, küresel ilave kapasitenin yaklaşık yüzde 64’ünü tek başına sağlarken, onu yüzde 3,2 ile Orta Amerika ve Karayipler bölgesi takip etti. G7 ülkeleri toplam genişlemenin yüzde 14,3’ünü, G20 ülkeleri ise yüzde 90,3’ünü oluşturdu.
Rapora göre, büyüme rekor seviyede olmasına rağmen mevcut ilerleme, 2030 yılına kadar küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması hedefinin gerisinde kalıyor. 11,2 teravatlık hedefe ulaşmak için kapasitenin 2030’a kadar her yıl yüzde 16,6 oranında artması gerektiği vurgulanıyor.
“Bölgesel dengesizlikler devam ediyor”
IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, yenilenebilir enerji büyümesinin ekonomik fizibilitesini kanıtladığını belirterek, “Her yıl büyüme rekorları kırılıyor, ancak bölgesel eşitsizlikler devam ediyor ve zaman daralıyor.” ifadesini kullandı.
La Camera, hükümetleri Ulusal Katkı Beyanları kapsamında yenilenebilir enerji hedeflerini net bir yol haritasına dönüştürmeye çağırarak, uluslararası toplumu da Güney ülkelerinin hedeflerine destek vermek için işbirliğini artırmaya davet etti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise yenilenebilir enerjinin fosil yakıt çağını sona erdirdiğini vurguladı. Guterres, “Bu rekor büyüme, istihdam yaratıyor, enerji maliyetlerini düşürüyor ve çevreyi koruyor. Ancak temiz enerjiye geçişin daha hızlı ve adil olması gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.