1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye-İtalya İş Forumu’nda Yeni Hedefler Belirlendi

Türkiye-İtalya İş Forumu’nda Yeni Hedefler Belirlendi

featured

Bu sabah Roma’da gerçekleştirilen Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi’nin ardında, Ticaret Bakanlığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İtalya Dışişleri Bakanlığı ve İtalyan Ticaret Ajansı’nın organizasyonuyla bir iş forumu düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte foruma katılan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, burada önemli açıklamalarda bulundu.

İş forumuna katılımın oldukça kalabalık ve nitelikli olduğunu ifade eden Meloni, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile burada olmak, bu değerli iş forumunun çalışmalarını kutlamak bizim için bir görev. Ekonomik, ticari ve endüstriyel açıdan İtalya ile Türkiye arasındaki stratejik ilişkinin temel unsuru olduğuna inanıyoruz. Akdeniz-Avrupa bağlamında iki ülke olarak müttefik ve dostuz.” dedi.

Meloni, Türkiye’de 400’den fazla İtalyan şirketinin faaliyet gösterdiğini, bu şirketlerin 30 bin kişiye istihdam sağladığını ve toplamda 18,5 milyar avro ciro elde ettiklerini belirtti.

İtalyan firmalarının Türkiye’nin altyapı gelişimine yapmış olduğu önemli katkılara değinen Meloni, Türkiye ve İtalya’nın belirlemiş olduğu 30 milyar avroluk ticaret hacmi hedefine beş yıl önceden ulaştıklarını kaydetti. Bu başarı, orta vadede ticaret hacmini 40 milyar dolara çıkarma hedeflerini destekliyormuş gibi görünmekte.

Meloni, iki ülke arasındaki işbirliklerinin stratejik alanlarda da genişlemeye devam ettiğini vurguladı. Kritik hammaddeler, uzay-havacılık, savunma ve ilaç sektörleri bu alanlar arasında yer almakta.

Önde gelen Türk firmalarının İtalya’da yatırım yapma konusunda daha da istekli olduğunu dile getiren Meloni, Baykar Teknoloji’nin Piaggio Aerospace’i satın alması ve Leonardo ile insansız hava sistemleri geliştirme çalışmalarını önemli gelişmeler olarak değerlendirdi.

Meloni, “Beko’nun İtalya’daki rekabetçiliği artırmak ve ‘Made in Italy’ markasının gücünü desteklemek amacıyla hazırladığı üç yıllık yatırım planını son derece kıymetli buluyorum. Sanayi Bakanlarımız bu süreci yakından takip etmekte ve istihdam seviyesinin korunması için dikkatle izlemeye devam edecekler.” ifadelerini kullandı.

Enerji işbirliklerini güçlendirdiklerini ifade eden Meloni, özellikle Karadeniz’deki Sakarya gaz sahasının gelişimine İtalyan şirketlerinin katkı sağladığını belirtti. Türkiye’nin ürettiği gazın İtalya’ya ulaşabileceğini, hidrojen ve yenilenebilir enerji alanlarındaki fırsatları değerlendirerek işbirliklerini daha da derinleştirmeyi planladıklarını aktardı.

İtalya ve Türkiye’nin 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’na birlikte ev sahipliği yapacaklarını vurgulayan Meloni, büyük etkinliklerin yatırım çekmek, kalkınma sağlamak ve istihdam oluşturmak adına sağladığı fırsatlara dikkat çekti.

Meloni, sözlerine şöyle devam etti:

“Ülkelerimiz arasında, temel sektörlerde sağlam bir ekonomik ve sanayi işbirliği zemini mevcuttur. Hedefimiz yapay zeka, kritik malzemeler, enerji geçişi, ileri teknolojiler ve uzay araştırmaları gibi günümüzde ve gelecekte önem taşıyan stratejik alanlarda işbirliğimizi geliştirmektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve heyetine, bu önemli ziyareti ve imzalanan birçok anlaşmayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu anlaşmalar, bizim için Akdeniz bölgesinde ve Atlantik İttifakı’nda güçlü bir müttefikle işbirliğimizi pekiştirme fırsatı sunuyor. Bugünü asla bir varış noktası olarak değil, yeni bir başlangıç noktası olarak görüyorum.”

Türkiye-İtalya İş Forumu’nda Yeni Hedefler Belirlendi
Yorum Yap
Bizi Takip Edin