Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BloombergHT ve HaberTürk’ün ortak yayını sırasında ekonomi gündemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
ABD’deki temaslarına değinen Şimşek, toplantıların son derece verimli ve yoğun geçtiğini, burada 60’tan fazla toplantıda 2000’den fazla yatırımcıyla bir araya geldiğini ifade etti. Ülkedeki siyasi gelişmelerin programın dayanıklılığı ile ilgili kaygılar yaratmasına karşılık, “Bizim burada çok net bir yol haritamız var. Enflasyonu düşürmek, geçmişte olduğu gibi bugün de birincil önceliğimiz. Bu konuda herhangi bir irade değişikliği bulunmuyor. Programa olan siyasi destek de güçlü bir şekilde devam ediyor.” dedi.
“Tedarik anlamında fiyattan bağımsız ilave talep gelecek”
Şimşek, ABD’nin uyguladığı gümrük tarifelerinin Türkiye’ye etkileri hakkında değerlendirme yaparak, “Yeni Amerika yönetiminin korumacı tarife politikaları ile başlayan bu küresel şok, Türkiye’ye uygulanan ek gümrük tarifesiyle kendini gösterdi. Türkiye’ye uygulanan ek gümrük tarifesi yüzde 10 iken, Avrupa Birliği’nde bu oran iki katına çıkıyor. Asya’da ise bazı ülkeler için bu oran 3 ila 5 kat daha fazla. Bu durum Türkiye’ye büyük bir avantaj sunuyor.” ifadelerini kullandı.
Şimşek, küresel tedarik zincirlerinin dönüşüm sürecinde Türkiye’ye talebin fiyattan bağımsız olarak artacağını belirterek, Asya’daki üreticilerin yeni dönemde Türkiye’ye yönelme ihtimallerinin yüksek olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin fon çıkışı konusunda diğer ülkelerden biraz daha fazla etkilenmiş olabileceğini, ancak ortalık durulduğunda Türkiye’nin çok ciddi avantajlarının öne çıkacağını aktardı.
Küresel krizlere karşı en etkin çözümün bölgesel entegrasyon olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye’nin bu bağlamda büyük fırsatlara sahip olduğunu söyledi. Avrupa Birliği ile entegrasyon sürecinin güçlenmesi gerektiğinin altını çizen Şimşek, “Küresel büyümenin yavaşlaması, emtia fiyatlarının düşmesi Türkiye için bir avantaj yaratıyor.” dedi.
“Yatırım ayağını çok güçlü destekleyeceğiz”
Şimşek, enflasyonun Merkez Bankası’nın hedefleri doğrultusunda kalacağını vurgulayarak, “Beklentilerde sınırlı bir kötüleşme mevcut, dövizde bazı değer kayıpları enflasyonu yukarı çeken etkenler. Ancak petrol fiyatlarındaki düşüş kesinlikle dezenflasyonist bir etki yaratıyor.” şeklinde konuştu. Merkez Bankası’nın enflasyondaki hedeflerini gerçekleştirme konusunda kararlı olduğuna dair güvencelerini de dile getirdi.
Ayrıca, büyüme verilerinde bir yavaşlama olabileceğini belirten Şimşek, “İç finansal koşullar daha sıkı, dünya genelinde de büyümenin yavaşlaması bekleniyor. Bütçedeki kaynakları daha verimli ve rekabetçi alanlara kaydırmayı planlıyoruz.” diyerek yatırım destekleyici adımlar atacaklarını ifade etti.
Şimşek, ihracatçılara verilen desteklerin artırılacağını ve yenilenebilir enerji üretiminin de artacağını belirterek, “Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak önceliğimizdir.” dedi.
Kurumlar vergisi için Gelir İdaresi ile tekrar görüşeceğim
Kurumlar vergisi beyannameleri için uzatma taleplerine değinen Şimşek, “Kurumlar vergisi beyanname tarihinin önceden belirlendiği bir durumdayız. Dijital çağda tüm verilerin elektronik ortamda işlenmesiyle beraber, uzatma talepleri gelmekte. Gelir İdaresi ile bu konuyu görüştük. Ancak bu talepleri tekrar değerlendirmek üzere Gelir İdaresi Başkanımız ile bir görüşme yapacağım.” dedi.