Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Roma’da gerçekleştirilen Türkiye-İtalya İş Forumu’nda önemli bir konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından dikkat çeken noktalar:
Değerli dostum, Sayın Başbakan Meloni, saygıdeğer bakanlar, iş dünyasının öncü temsilcileri, hanımefendiler, beyefendiler, sizleri en içten duygularımla selamlıyorum. Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi kapsamında düzenlenen bu iş forumunda aranızda olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Ülkelerimiz arasındaki istişarelerin yeni ortaklıkların kurulmasına katkı sağlamasını temenni ediyorum. Başbakan Sayın Giorgia Meloni’ye nazik misafirperverliği için tekrar teşekkür ederim.
2008 yılında ülkemizde başlatılan hükümetlerarası zirve mekanizması, geçirdiğimiz süre içinde iki ülke arasındaki çok yönlü siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik alanda da önemli ilerlemelere olanak tanıdı. Değerli iş insanlarımızın bu süreçteki katkıları büyük bir öneme sahip oldu. İlerleyen dönemde bu ortaklıkların daha ileri seviyelere taşınacağına olan inancım tam.
“Türk ekonomisine güveniyoruz”
Günümüzde daha fazla korumacılığın ve içe kapanmanın tartışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Gümrük tarifeleri üzerinden yaşanan karşılıklı restleşmeleri dikkatle izliyoruz. Bu dinamik durumu, ülkemiz ekonomisi için fırsata dönüştürme çabası içerisindeyiz. Koronavirüs pandemisi başta olmak üzere geçmişteki benzer süreçleri hasarsız atlatmayı başardık ve bugün de aynı başarıyı göstereceğimize inanıyorum. Türk ekonomisine güvenimiz tam.
“Hedeflerimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz”
Coğrafi konumumuzun gereği olarak, batıyı doğuyla ve kuzeyi güneyle birleştirerek sağlam iktisadi ve ticari ortaklıklar kurmaya büyük önem veriyoruz. Bugün, Türkiye ekonomisinin, bölgemizdeki çatışmalara, savaşlara ve 2023’te yaşadığımız büyük depreme rağmen büyümeye devam ettiğini memnuniyetle ifade etmek isterim. Depremin Türk ekonomisine doğrudan maliyeti 104 milyar dolar, dolaylı maliyeti ise 150 milyar dolara ulaştı. Buna rağmen yaralarımızı hızla sarma çabası içerisindeyiz.
Ekonomide, üretimde, istihdamda, yatırımda ve turizm ile savunma sanayi alanında hedeflerimize kararlılıkla ilerliyoruz. Deprem sonrası süreçte, 201 binden fazla konutun anahtarını evleri yıkılan vatandaşlarımıza teslim ettik. Yıl sonuna kadar 252 bin konut daha inşa ederek bu süreci tamamlayacağız.
“İhracatta 262 milyar dolarla son 100 yılın rekorunu kırdık”
Asrın felaketinin etkilerini silerken, ekonomik atılımlarımıza kesintisiz devam ediyoruz. 2024 yılında ihracatımız 262 milyar dolara ulaşarak son 100 yılın rekorunu kıracak. Savunma sanayii ihracatımız ise 7 milyar 154 milyon dolar ile tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı. Son 20 yılda yıllık ortalama yüzde 5 civarı büyüme oranını yakalayan birkaç ülkeden biriyiz.
Son 20 yıl içinde altyapıya yaklaşık 300 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirdik. İhracatımız bu süre zarfında 20 kattan fazla artarken, dünya ihracatındaki payımızı da iki katına çıkardık. Yine son 20 yılda yurtdışından gelen doğrudan yatırım miktarımız 270 milyar doları buldu.
“Yabancı sermayeli şirket sayısı 6 binden 80 binin üzerine çıktı”
Türkiye’deki yabancı sermayeli şirket sayısı 6 binden 80 binin üzerine çıktı. Küresel enflasyonun kalıcı olarak düşme sürecine girdiğimiz bu dönemde, ekonomi programımızı kararlılıkla sürdürüyoruz ve geri adım atmadan ilerleyeceğiz. Hem yatırım ortamının iyileştirilmesi hem de yeni yapısal reformların hayata geçirilmesi konusunda kararlıyız.
İtalya özelinde, tüm küresel zorluklara rağmen ikili ticaretimizin COVID-19 pandemisinden bu yana sürekli bir artış gösterdiğini görmekteyiz. 2020 yılında 17,3 milyar dolar seviyesinde bulunan ticaret hacmimizin, 2024 yılı itibarıyla neredeyse iki katına çıkarak 32 milyar doları aşması beklenmektedir.
“Türk Hava Yollarımız da İtalya’nın 9 şehrini İstanbul’a bağlıyor”
Bugün Türkiye’deki İtalyan yatırımı, dolaylı katkılarla birlikte 5 milyar dolara ulaşırken, İtalya’daki Türk yatırımı ise son yıllarda önemli bir artışla 1 milyar dolara yaklaştı. Türk firmaları, İtalya’yı Avrupa pazarına açılan bir kapı olarak görüyorsa, bizim de İtalyan firmalarından Türkiye’yi Asya, Ortadoğu ve Afrika’ya açılan bir kapı olarak değerlendirmelerini isteriz. İstanbul’dan birkaç saatlik uçuş mesafesinde, 2 milyarlık bir nüfusa ulaşmak mümkün. Türk Hava Yolları, İtalya’nın 9 şehrini İstanbul’a bağlıyor.
“Ticaret hacmi hedefimizi 40 milyar dolar olarak belirledik”
Ticaret, yatırım ve ulaşım imkanlarının sunduğu büyük potansiyel, bizi daha iddialı hedefler koymaya yönlendiriyor. Bu kapsamda, bugünkü zirvede Sayın Meloni ile birlikte yeni ticaret hacmi hedefimizi 40 milyar dolar olarak belirledik. İş çevrelerimizin gerçekleştireceği görüşmeler ve yeni ortaklıklar, bu hedefe ulaşmamıza значной katkılar sağlayacaktır.
Karşılıklı yatırımların artırılması da öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bölgesinde ve dünya genelinde cazibe merkezi haline gelen Türkiye’de mevcut 1500 İtalyan şirketine ilave daha fazla yatırımcıyı görmek arzusundayız. Özellikle Avrupa’daki güvenlik ve savunma sektöründeki büyümeden fayda sağlamak için ortak çalışmalarımızı artırmamız gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca yeşil enerji, dijital teknolojiler, akıllı şehirler ve uzay gibi alanlarda stratejik ortaklıklar kurmalıyız.
“Firmalarımızı desteklemeye devam edeceğiz”
Hükümetler olarak, ticaret ve yatırım ilişkilerimizi daha yüksek seviyelere taşımak adına firmalarımızı desteklemeye devam edeceğiz. Ancak ekonomik işbirliği yalnızca hükümetlerin çabalarıyla gelişemez. İş dünyasının bu noktada da aktif rol alması kritik önem taşıyor. İşbirliğini geliştirecek olanlar öncelikle iş insanlarıdır. Biz, engelleri kaldırmaya ve destekleyici olmaya devam edeceğiz. İş çevrelerimizden, açtığımız yolda kararlılıkla ilerlemelerini bekliyoruz. Başbakan Sayın Meloni nezdinde, Türk iş insanlarına gösterdiği ilgi ve destek için İtalyan hükümetine teşekkürlerimi sunuyorum.
Her türlü sorunla karşılaştığınızda, gerek benim gerek bakan arkadaşlarımın kapısının her zaman açık olduğunu bilmenizi isterim. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisimiz de sürekli sizlerin hizmetindedir. Bu anlayışla, 2025 yılı sonuna kadar gerçekleştirilecek Türkiye-İtalya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi 3. dönem toplantısı büyük önem taşımaktadır.
“Gümrük Birliği’nin güncellenmesi”
Ticari ve ekonomik ilişkilerimizin potansiyelini gerçekleştirebilmesi için Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gereken bir durum olduğuna inanıyoruz. Kazan-kazan yaklaşımıyla her iki taraf için de fayda sağlayacak bir güncellemeye, İtalyan hükümetinin ve iş çevrelerinin desteğini bekliyoruz. Ayrıca, iş dünyamızın vize konusundaki güçlüklerinin ekonomik ilişkilerimize olumsuz etki yaptığını görmekteyiz. İtalyan iş çevrelerinin Avrupa Birliği kurumlarında bu konuyu gündeme getirmeleri, iki tarafın da yararına olacaktır.
Sözlerimi tamamlarken, bu İş Forumu’nun yeni girişimlere ve sağlam ortaklıklara kapı açacağına inanıyorum. Bu düşüncelerle, organizasyonda emeği geçenlere ve değerli iş insanlarına teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Sağlıcakla kalın.