Her yıl 24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası, aşılamanın önemini vurgulayarak toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlamaktadır. Bu etkinlik, daha fazla çocuğun ve yetişkinin aşıyla önlenebilir hastalıklardan korunmasını sağlayarak, bu hastalıklara bağlı ölümleri ve sakatlıkları azaltmayı hedeflemektedir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1974 yılında başlatılan Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP), Türkiye’de ise 1981 yılından beri devam etmektedir. Programın amacı, her çocuğa hayat kurtaran aşılara eşit erişim imkanı sunmak ve bulaşıcı hastalıklarla mücadelenin etkinliğini artırmaktır.
Sağlık Bakanlığı, GBP kapsamında sunulan ücretsiz çocukluk aşıları ile difteri, boğmaca, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, hemofilus influenza Tip B ve pnömokok kaynaklı hastalıklara karşı çocukları korumaktadır.
“13 hastalığa karşı ücretsiz aşı hizmetimizi sunuyoruz”
Aşılamanın önemine ve Sağlık Bakanlığı’nın bu alandaki çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, DSÖ’nün 2023 yılındaki Dünya Aşı Haftası temasının “Herkes İçin Aşılama İnsanlık İçin Mümkün” olarak belirlendiğini bildirdi.
Türkiye’nin 1981’den bu yana Genişletilmiş Bağışıklama Programı’nı etkin bir şekilde yürüttüğüne dikkat çeken Demirkol, en son 1998’de uygulanmaya başlanan hepatit B aşısı ile 2008’den itibaren uygulanan 5 bileşenli karma aşının, 6 bileşenli karma aşı olarak tetanos-difteri aşısının her gebelik döneminde aselüler boğmaca aşısı bileşeniyle birlikte verilmeye başlandığını hatırlattı.
Demirkol, “Şu anda 13 hastalığa karşı Sağlık Bakanlığımız aracılığıyla ücretsiz aşı hizmetimizi tüm vatandaşlarımıza sunuyoruz. Özellikle Sayın Bakanımız Kemal Memişoğlu’nun belirttiği gibi aşının tüm vatandaşlarımıza tereddütleri giderecek şekilde ulaşması ana hedefimiz.” şeklinde konuştu.
“Birçok hastalığı aşı sayesinde gündemimizden çıkarmış olduk”
Aşılamaya yönelik farkındalığı artırma çabaları sürerken, son zamanlarda sosyal medyada yayılan yanlış bilgiler sebebiyle aşı kararsızlığında bir artış gözlemlendiğini belirten Demirkol, bu bağlamda tüm illerde vatandaşlara sağlık okuryazarlığı kapsamında doğru bilgiler ulaştırılmaya çalışıldığını ifade etti. Ayrıca Sağlıklı Hayat Merkezleri’nde kurulan Sağlıklı Hayat Akademileri’nde de aşılama konusuna yönelik eğitimler verildiğine dikkat çekti.
Demirkol, “1981 yılından beri uyguladığımız ücretsiz aşı programıyla çocuk felci gibi önemli sağlık sorunları artık toplumda görülmüyor, bu durum aşının etkisini göstermektedir. Uzun yıllardır insanlığa zorlu süreçler yaşatan birçok hastalığı aşı sayesinde gündemimizden çıkardık. Bu hastalıkların tekrar ortaya çıkmaması için vatandaşlarımızı, ücretsiz sunduğumuz aşıları yaptırmaya teşvik ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin, aşı bağışıklama programı ile dünya genelinde örnek gösterilen bir ülke olduğuna dikkat çeken Demirkol, değerlendirmelerine şu şekilde devam etti:
“Aşının güçlü ve sağlıklı bir toplumun temeli olduğuna inanıyoruz. Bilim insanlarımız bu durumu sıkça vurgulamaktadır. Güçlü bir toplum sağlamak için aşılamanın önemi büyüktür. Sağlıklı kalabilmenin en temel yolunun bağışıklama programı olduğuna inanıyoruz. Tüm vatandaşlarımızın aşı tereddütlerine karşı yalnızca sağlık sistemimize ve hekimlerine güvenmelerini istiyoruz.”