Avrupa Adalet Divanı, Malta’nın yatırım karşılığı vatandaşlık verilmesini öngören “altın pasaport” uygulamasının sonlandırılması gerektiğine hükmetti.
Avrupa Birliği (AB) bünyesindeki en yüksek mahkeme olan Avrupa Adalet Divanı, Malta’nın varlıklı yabancıların vatandaşlık elde etmesine olanak tanıyan altın pasaport programını sonlandırması gerektiğini belirtti. AB Komisyonu, Malta’daki bu uygulamayı 2022 yılında yargıya taşımıştı. Program, yaklaşık 1 milyon euro yatırım yaparak yabancı ülke vatandaşlarına pasaport alma ve böylece herhangi bir AB ülkesinde yaşama ve çalışma imkanı sağlıyordu.
Divan, üye ülkelerin vatandaşlık verme ya da bu hakkı geri alma konularında karar verebileceğini kabul etmekle birlikte, Malta’daki uygulamanın AB üye ülkeleri arasındaki karşılıklı güveni zedelediğine dikkat çekti. DİVAN’DAN “KARŞILIKLI GÜVEN” VURGUSU Avrupa Adalet Divanı, üye ülkelerin önceden belirlenmiş ödemeler veya yatırımlar karşılığında, aslında Avrupa vatandaşlığı olarak kabul edilen vatandaşlık hakkını tanıyamayacaklarını vurguladı. Ayrıca, bu uygulamanın “temel olarak vatandaşlığa sahip olmayı yalnızca ticari bir işlem” düzeyine indirgediği ifade edildi.
Divan, kararında “Böyle bir uygulama, bir üye ülke ile vatandaşları arasında gerekli dayanışma ve iyi niyet bağının kurulmasını veya üye devletler arasındaki karşılıklı güvenin sağlanmasını mümkün kılmaz.” şeklinde ifadelere yer verdi. PROGRAM, RUSYA VE BELARUS VATANDAŞLARINA KAPATILMIŞTI Malta ise daha önceki savunmalarında AB anlaşmalarını doğru yorumladıklarını belirtmişti. Ülke, 2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Rusya ve Belarus vatandaşları için bu programı askıya almış, ancak diğer ülke vatandaşları için uygulama devam etmişti. AB Komisyonu, programla ilgili 2020 yılında ihlal prosedürü başlatmış, fakat somut bir değişiklik sağlanamamıştı.