Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 149 belediyenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borçlarının yapılandırılması için başvurduğunu duyurdu.
Bakan Işıkhan, NTV televizyonunda gündeme dair soruları yanıtladı.
BELEDİYELERİN SGK BORÇLARI ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER
SGK borçları konusunda açıklamalarda bulunan Işıkhan, borcunu ödemeyen belediyelerin her gün yasal faizle karşılaştığını belirtti. “149 belediye, 30 milyar liralık prim borcunu yapılandırmak için SGK’ya başvurdu. Ödenmeyen prim borçlarından 28,2 milyar lira tahsilat gerçekleştirdik. Nisan ayında ise 3 milyar lira tahsil ettik.” dedi.
1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ’NE DAİR GÖRÜŞLER
Yaklaşan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü hakkında düşüncelerini paylaşan Işıkhan, bu özel günün işçi haklarının savunulduğu ve emeğin değerinin vurgulandığı bir tarih olduğunu ifade etti. “1 Mayıs, küresel bir farkındalık günü olarak değerlendirilmelidir. Emekçilerin hak arayışlarının sembolü niteliği taşımaktadır. Çalışma barışı, sosyal adaletin temelini oluşturur. Bu önemli günü emekçilerimizle beraber kutlayacağız.” açıklamasında bulundu.
Bazı marjinal grupların bu gün dolayısıyla provokasyon yapma çabalarına dikkat çeken Işıkhan, “Her zaman milletimizin sağduyusu galip gelmiştir.” diye ekledi.
KAMU İŞÇİLERİ İÇİN ZAM PAZARLIĞI SÜRECİ
Bakan Işıkhan, kamu işçilerinin zam pazarlığı süreci ve sendikaların talepleri hakkında da bilgi vererek, “Emekçilerin sesi, demokratik toplumun temel özelliğidir. Sendikalarımız ve konfederasyonlarımızın ilettiği talepler bizim için çok değerlidir. Kamuda sendikalaşma oranı 2002’de yüzde 50yken, bugün yüzde 75,2’ye yükselmiştir.” ifadesini kullandı.
“İSTİHDAM VE ÇALIŞAN İÇİN DENKLEM ÖNEMLİ”
İşçi sendikalarının 2013 yılında yüzde 9,21 olan oranının günümüzde yüzde 14,97’ye ulaştığını belirten Işıkhan, asgari ücrete kadar olan gelirlerin vergi dışı bırakılması gibi önemli adımlar attıklarını kaydetti. “İstihdamı koruyan ve çalışanı mağdur etmeyen bir denge sağlamak gerekiyor.” dedi.
Bakan, bakanlık olarak toplu iş sözleşmeleriyle ilgili hem işçi hem de işveren sendikaları arasında koordinasyon sağladıklarını ifade etti. Toplu iş sözleşmelerinin önemli bir denge gerektirdiğini dile getirerek, “Mayıs ayında taraflar tekrar bir araya gelecek. Kısa sürede bir sonuç bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
İŞSİZLİK VERİLERİNE DAİR AÇIKLAMALAR
Mart ayında Türkiye’deki işsizlik oranının bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 7,9 seviyesine gerilediğini belirten Bakan Işıkhan, Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre 15 yaş ve üzerindeki işsiz sayısının da 65 bin kişi azalarak 2 milyon 807 bin kişi olduğunu aktardı.
Işıkhan, işsizlik oranlarının son 25 yılın en düşük seviyesinde olduğuna dikkati çekerek, istihdam ve üretimdeki artışın devam ettiğini vurguladı. İş gücüne katılma oranının ise yüzde 53,4 olduğunu ifade etti.
İŞKUR’UN GENÇLİK PROGRAMI HAKKINDA
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından üniversite öğrencilerinin mezuniyet sonrası iş gücü piyasasına geçişlerini kolaylaştırmak için başlatılan İŞKUR Gençlik Programı hakkında da bilgi veren Bakan Işıkhan, “Gençlerin iş hayatına katılımı daha da kolaylaşıyor. Gençlerimizi iş piyasasına hazırlamak için önceden çeşitli eğitimler sunuyoruz. İş arama motivasyonu ve zorbalık gibi konularda dersler verilmektedir. Amaç, gençlerin deneyim kazanmalarını sağlamak.” dedi.
“PROGRAMDAN 67 BİNE YAKIN GENÇ YARARLANDI”
Programdan şu ana kadar 67 bine yakın gencin faydalandığını belirten Işıkhan, “Bütçede 7 milyar lira ayrıldı. 67 bine yakın genç arkadaşımız bu programdan yararlandı ve 495 milyon 701 bin lira ödeme gerçekleştirildi. Nisan ayında 82 bin öğrencinin programa katıldığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
SURİYELİ GÖÇMENLERİN DÖNÜŞÜNÜN ETKİLERİ
Suriyelilerin gönüllü geri dönüşünün çalışma hayatına olabilecek etkileri konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, “7-15 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz anket uygulamasının sonuçlarını paylaşacağız. Geçen yıl 425 bine yakın çalışma izni verdik, bunların 227 bini Suriyeli vatandaşlarımızdan oluşuyor.” şeklinde konuştu.