ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve Çin hakkındaki açıklamalarını daha yumuşak bir üslupla yapması dikkat çekti.
Trump, Çin ile devam eden tarifelerle ilgili müzakerelerin sürdüğünü ifade etse de bu mesajın Pekin yönetimi tarafından yalanlanması, piyasalarda konuyla ilgili bir iyimserlik havası yarattı. Son açıklamalarında Çin ile temas kurduklarını yineleyen Trump, müzakerelerin devam edeceğini belirtti.
ABD yönetimi, tarifeler sonrasında diğer ülkelerle de müzakerelere devam ediyor. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD ve Güney Kore arasında gerçekleştirilen "çok başarılı" ticaret görüşmelerinin ardından, iki ülkenin kısa sürede bir mutabakata varabileceğini duyurdu.
Bessent, Trump’ın uygulamaya koymaya çalıştığı sert tarifeleri hafifletmenin yollarını aradığını kaydederek, "Düşündüğümüzden daha hızlı hareket ediyor olabiliriz ve teknik terimler hakkında önümüzdeki haftadan itibaren konuşmaya başlayacağız." şeklinde bir ifade kullandı.
Fed yetkililerinin açıklamaları öncesinde, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, tarifelerin işten çıkarmalara neden olabileceğini ve işsizlikte önemli bir artış yaşanması durumunda faiz indirimlerinin gündeme gelebileceği uyarısında bulundu.
Yatırımcıların ilgisini çeken bir diğer konu ise jeopolitik gelişmeler oldu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova’da düzenlenen haftalık basın toplantısında, ABD ile Ukrayna krizinin çözümüne ilişkin diyaloğu sürdürdüklerini ve uzun vadeli bir çözüm bulmayı hedeflediklerini açıkladı.
Dolar endeksinin düşük seviyelerde kalması, emtia piyasasında talebi artırarak varlık fiyatlarının yükselmesine katkı sağladı.
Tahvil piyasalarında ise alıcılı bir seyir gözlemlendi. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 6 baz puan düşerek haftayı yüzde 4,27 seviyesinden tamamladı. Dolar endeksi ise haftalık bazda yüzde 0,2 artışla haftanın son işlem gününü 99,6 seviyesinden kapattı.
ALTINDA YENİ REKOR
Değerli metallerde, küresel piyasalardaki gelişmeler doğrultusunda karışık bir seyir izlendi.
Tahvil faizlerindeki düşüş, faiz getirisi olmayan emtialara destek sağlarken, dolar endeksindeki kısmi güçlenme değerli metaller üzerinde baskı oluşturdu.
Trump’ın Fed Başkanı Jerome Powell’ın görevine son vermeyi düşünmediğini açıklaması ve ticaret savaşlarıyla ilgili daha ılımlı yorumlarla risk iştahının artırılması, güvenli liman varlıklarına olan talebi zayıflattı.
Bu gelişmelerle altının ons fiyatı, 3 bin 500 dolara kadar çıkarak rekor kırdıktan sonra haftayı yüzde 0,1 değer kazancıyla 3 bin 319 dolardan kapattı.
Paladyum ons fiyatında yüzde 2,2, platin fiyatında yatay seyir gözlemlenirken, gümüş fiyatı yüzde 2,1 artış gösterdi.
Baz metallerde ise ABD-Çin ticaret gerilimlerinin yumuşamasının imalat sanayisine olumlu yansıyacağı beklentileri fiyatları olumlu yönde etkiledi. Çeşitli baz metallerde Libre bazında bakıldığında, bakır yüzde 3,2, kurşun yüzde 1,3, alüminyum ve çinko yüzde 2,3 değer kazanırken, nikelde yüzde 1,3’lük bir düşüş kaydedildi.
PETROLDE ARZ BEKLENTİSİ
Petrol fiyatları, küresel ticaret savaşında oluşan yumuşama sinyallerine karşın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rus petrolünün piyasaya dönme ihtimaliyle geriledi.
OPEC+ grubunun haziran ayında üretimi artırma planları ve ABD ile Çin arasında uzlaşma sağlanabileceğine dair umutlar fiyatlar üzerinde etkili oldu. OPEC+ üyesi 8 ülkenin, haziran üretim planlarını görüşmek üzere 5 Mayıs’ta toplanacakları biliniyor.
Ayrıca, ABD’nin Rusya-Ukrayna anlaşmasına yönelik atılan adımlar ile İran ile yürütülen nükleer anlaşma müzakereleri de arz fazlası beklentilerini destekliyor. Trump, İran müzakerelerine yönelik olarak, "İran konusunda çok iyi gidiyoruz." açıklamasında bulundu.
Bu gelişmeler ışığında, bu hafta Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1,6 gerilerken, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gazın İngiliz termal birimi (MMBtu) cinsinden fiyatı da yüzde 7 değer kaybetti.
TARIM EMTİADA HAVA KOŞULLARI ETKİLİ OLDU
Tarım emtia alanında, küresel risk iştahının artmasıyla karışık bir seyir gözlemlenirken, ABD’de yaşanan ekim gecikmeleri ve olumsuz hava koşulları piyasaları etkiledi.
ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) verilerine göre, eski sezon buğday satışında iptaller, yeni yapılan satışlardan fazla gerçekleşti. Bu durum, eski sezon için talebin zayıfladığını ortaya koydu. Küresel ölçekte ise Rusya, Ukrayna, Çin ve Avustralya’daki kuraklık riski arz endişelerini artırmayı sürdürdü.
Soya fasulyesinde ise ABD-Çin ticari ilişkilerine dair iyimser beklentiler ve soya yağı fiyatlarının yükselmesi piyasayı destekledi. Brezilya’nın nisan ayı soya ihracat tahmini düşmesine rağmen genel talep canlılığını korudu.
İklim koşuları tarım emtia üzerinde etkili olurken, Kuzey Amerika’da sıcak hava dalgaları ve fırtına sistemleri karmaşık etkiler oluşturdu. Bu durum, uzun vadeli üretim için olumlu bir ortam yaratırken, sel ve aşırı yağışlar ekim çalışmalarını aksattı. Güney Amerika’da ise yağışlar Brezilya’da mısır üretimine destek verirken, Arjantin’deki kurak hava hasadı erkene aldı.
Dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı Hindistan’da pirinç stokları rekor seviyeye ulaştı. Ülkede açıklanan verilere göre, 1 Nisan itibarıyla devlet pirinç stokları 63,1 milyon ton ile hedeflenen 13,6 milyon tonun oldukça üzerinde gerçekleşti.
Bu hafta Chicago Ticaret Borsası’nda soya fasulyesi fiyatları yüzde 1,1 artarken, buğdayda yüzde 3,1, pirinçte yüzde 4 ve mısırda yüzde 1,3 düşüş görüldü.
Brezilya’da, 2025-2026 dönemi kahve rekoltesinin geçen yılki kuraklıktan etkilenerek düşebileceği öngörüsüyle kahve fiyatları değer kazandı.
Buna karşın, ABD’de faaliyet gösteren emtia borsası Intercontinental Exchange’te libre bazında fiyatlar şekerde yüzde 2, kahvede yüzde 7,1, pamukta yüzde 2,3 yükseldi. Kakaonun ton başına fiyatı ise arz endişeleriyle birlikte haftayı yüzde 13,6 artışla tamamladı.