1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Depreme Dayanıklı Tüneller: Güvenli Geçişler

Depreme Dayanıklı Tüneller: Güvenli Geçişler

featured

Yalçın Eyigün, yaptığı açıklamada, Avrasya Tüneli ve Marmaray projelerinin tasarımında “depreme karşı dayanıklılığın” öncelikli bir unsur olduğunu vurguladı.

Marmaray’daki ilk çalışmalarının, zemin sıvılaşmasını önleyip önleyemeyecekleri üzerine yoğunlaştığını belirten Eyigün, ayrıca tünelin yapısının farklı karakterlilikte bölümlerden oluştuğuna dikkati çekti. Tünelin bazı yanlarını delme tünel dediğimiz makinelerle kazıldığını, Boğaz’ın merkezinde bulunan segmentlerin ise Tuzla’daki tersanelerde inşa edilip, taşındığını ifade etti.

Bu segmentlerin, tünelin belirli geçiş noktalarında sismik odaklanma noktası oluşturduğunu belirten Eyigün, “Kayaya yerleştirilen tüneller, zemin tabakalarındaki riskler göz önüne alarak farklı inşa yöntemleri gerektiriyor. Bazı bölgeler kayadan yumuşak zemine geçiş yapıyorsa, bu bölgeler riskli kabul ediliyor. Bu noktalar için özel sismik izolatörler kullanıyoruz. Avrasya Tüneli’nde, 9 metrelik özel kesimlere sahip bu izolatörler, çelik ve kauçuk malzemeden imal edilmiştir. Genleşme, sıkışma ve yanal etkilere karşı dayanıklılık sağlıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Eyigün, bu izolatörler kullanılmadığında tünelin parçalanabileceğini veya beton kutuların birbirinden ayrılabileceğini ifade etti.

– “YÜZLERCE YIL AYAKTA KALACAK ŞEKİLDE İMAL EDİLDİ”

Eyigün, bunda depreme karşı alınan önlemlerin önemini vurgulayarak, “Bu bölgede yaşanabilecek en büyük depreme yönelik gerekli tedbirleri aldık. Betonarme yapımız, donatılarımız ve kullandığımız beton kalitesi, projelerin diğer belirleyici unsurlarıdır. Sürücülerimizin, hem Marmaray hem de Avrasya Tüneli’nin deprem açısından yüksek güvenlikle tasarlandığını bilmeleri gerekir.” şeklinde konuştu.

Yapının yüzlerce yıl dayanıklı olmasının önemine dikkat çeken Eyigün, “Normal bir apartmanın 50-60 yıl sonra değiştirildiği düşünülürse, biz Boğaz’a inşa ettiğimiz büyük yapının ömrünü değerlendirirken çok daha uzun arz etmek zorundayız. Her gün yüz binlerce insanın geçiş yaptığı bu yapının, öyle 40-50 yıl gibi bir ömrü olamaz. Bu yapının, yüzlerce yıl boyunca sağlam bir yapı anlayışıyla inşa edilmesi gerekiyor.” dedi. Ayrıca, deprem durumları için alarm seviyeleri belirlediklerini, bu sevilerin “sarı”, “turuncu” ve “kırmızı” seviyeleri olarak tasarlandığını belirtti. 7 gün 24 saat bu sistemin takip edildiğini açıkladı.

– “SON DEPREMDE HİÇBİR HASARIMIZ OLMADI”

Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Eyigün, depremin etkilerine ilişkin olarak hemen harekete geçtiklerini, en ufak bir gevşemenin bile risk teşkil ettiğini belirtti. Son depremle ilgili bilgiler vererek, “Son depremde hiçbir hasarımız yoktu. Avrasya Tüneli’ndeki sismik izolatörlerimiz, büyük bir depremde 75 milimetreye kadar hareket edebiliyordu. Ancak inceleme sonuçlarına göre, bu sistem sadece milimetrenin üçte biri kadar esneme gösterdi. Her şey planladığımız şekilde gerçekleşti, herhangi bir sorunumuz bulunmuyor.” dedi.

Depreme Dayanıklı Tüneller: Güvenli Geçişler
Yorum Yap
Bizi Takip Edin