1. Haberler
  2. Gündem
  3. Demir Yolu Yatırımları: Yerlilik Oranı Artıyor!

Demir Yolu Yatırımları: Yerlilik Oranı Artıyor!

featured

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demir yolu projelerindeki yerlilik oranlarının artırılması amacıyla gerçekleştirilen çalışmalara dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı’nda ulaşım altyapısını güçlendirmek ve demir yolu sektöründe gelişim sağlamak için kapsamlı yatırımlar yapmayı hedeflediklerini ifade etti.

Doğu-batı ve kuzey-güney ulaşım koridorlarında daha verimli, güvenli ve ekonomik demir yolu taşımacılığının sağlanmasının, ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçladığını belirten Uraloğlu, Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasındaki ticari hareketliliğin merkezinde yer aldığını vurguladı. Ülkenin gelişen demir yolları, kara yolları, denizleri ve havacılık altyapısıyla stratejik bir “hub” konumuna sahip olduğunu aktardı.

Uraloğlu, Türkiye’nin demir yolu serüveninin tarihi İzmir-Aydın hattının inşasıyla başladığını hatırlatarak, o dönemlerde yabancı sermaye ile inşa edilen demir yollarının, 2003 yılından itibaren yerli ve milli bir yapıya dönüştürüldüğünü ifade etti.

“Yerli demir yolu sanayinin geliştirilmesi hedeflendi”

Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde 2003’te demir yollarının yeniden ülke politikası haline gelmesiyle, yerli demir yolu sanayinin geliştirilmesinin temel hedeflerden biri olduğunu belirtti. Bu hedefle, son 23 yılda ulaştırma sektörüne toplamda 280 milyar dolarlık yatırım yapıldığını ve bunun 63 milyar dolarının demir yolu sektörüne ayrıldığını aktardı.

Yapılan yatırımların yüzde 60’ının TCDD tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çeken Uraloğlu, demir yolu taşımacılığında elektrik enerjisinin kullanımının taşıma maliyetlerini azaltmak ve çevre dostu bir işletmecilik sağlamak amacıyla büyük önem taşıdığını kaydetti. Bu kapsamda, 915 kilometrelik hat kesiminde elektrifikasyon sistemlerinin inşa edileceğini ve 2 bin 926 kilometrelik hat kesiminde proje ve planlama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Sinyalizasyon projelerinde kaydedilen ilerlemelere de değinen Uraloğlu, 1460 kilometrelik hatta sinyalizasyon çalışmaları yapıldığını, 1157 kilometresi yerli sinyal olan toplamda 2 bin 558 kilometrelik hattı kapsayan proje ve planlama çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

“Demir yolu araçlarının üretiminde önemli bir noktaya geldik”

Uraloğlu, yerli demir yolu sanayisinin oluşturulması hedefi doğrultusunda atılan adımlara dikkat çekti. Yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, dışa bağımlılığın azaltılması ve cari açığın düşürülmesi için milli ve yerli üretim politikalarının ön plana çıktığını dile getirdi. Bu doğrultuda, yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel hatlar inşa edilerek yerlilik oranlarının önemli ölçüde artırıldığına işaret etti.

Bakan Uraloğlu, demir yolu araçlarının üretiminde de kaydedilen gelişmeleri aktardı. Saatte 160 kilometre hız kapasitesine sahip tren ve banliyö setlerinin, hafif raylı sistem araçlarının yerli imkanlarla ve yüzde 70’e varan yerlilik oranlarıyla üretilebildiğini belirtti. Sektördeki lojistik taşımacılık miktarının 14 milyon tondan 35 milyon tona yükseldiğini ifade eden Uraloğlu, sektördeki temsilcilerin yalnızca yurt içinde değil, dünya genelinde de mal ve hizmet üretir hale geldiğini kaydetti.

Demir Yolu Yatırımları: Yerlilik Oranı Artıyor!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin