Ankara’da Orman Genel Müdürlüğü’nün Konferans Salonu’nda, “Dünya Veteriner Hekimler Günü Kutlama Programı” gerçekleştirildi.
Etkinlikte konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Günümüz halk sağlığı açısından önemli bir konu zoonoz hastalıklardır. Yani hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar. COVID-19 örneğinde olduğu gibi, bu tür salgınlarda veteriner hekimlerimizin rolü son derece kritik bir hale gelmektedir” dedi.
“BİYOLOJİK TEHDİTLER VETERİNER HEKİMLERİN GÖRÜNÜRLÜĞÜNÜ ARTIRIYOR”
COVİD-19 aşısının geliştirilmesinde Türk veteriner hekimlerin önemli katkılar sağladığına dikkat çeken Bakan Yumaklı, “İklim değişikliğinin yaratmış olduğu zorluklar, dalgalanmalar ve biyolojik tehditler, veteriner hekimlerin küresel ölçekte daha görünür olmasını gerektirmektedir” şeklinde konuştu.
Dünyanın ‘Tek Sağlık’ sistemini tartışmaya başladığını belirten Yumaklı, “Tek Sağlık’ sistemi, insan, hayvan ve çevre sağlığını bir bütün olarak ele almakta ve bu alanlarda metodolojiler geliştirmektedir. Ülkemizde ‘Tek Sağlık’ sisteminin muhatabının bakanlığımız olduğunu ayrıca belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
“VETERİNER HEKİMSİZ SAĞLIKLI BİR YAŞAM OLAMAZ”
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Tarih boyunca yaşanan hastalıklar ve COVID-19 pandemisi ile bir kez daha görüldü ki veteriner hekimi olmadan sağlıklı bir yaşam mümkün değildir” dedi.
Eroğlu, “Bir an önce insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığı konularının tek sağlık çerçevesinde ele alınarak uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir” şeklinde vurguladı.
“ZOONOTİK HASTALIKLARLA MÜCADELEDE EN ETKİLİ YOL ‘TEK SAĞLIK’ UYGULAMASI”
Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tek Sağlık konsepti, hayvanlardan insanlara bulaşabilecek ve küresel halk sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıkların kontrolünde; antibiyotik direnci ile mücadele ve gıda güvenliğinin sağlanmasında beşeri hekimler, veteriner hekimler ve diğer sağlık personelinin iş birliğini gerektirir. Korunma, tedaviden daha etkili ve ekonomik bir yöntemdir, bu nedenle zoonotik hastalıklarla mücadelede en uygun yol ‘Tek Sağlık’ yaklaşımıdır.”
Eroğlu, “Yasal olarak sağlık hizmetleri sınıfında yer alan veteriner hekimler, sağlıkta şiddet, fiili hizmet zammı, özlük hakları gibi haklardan yararlanamıyorlar. Çalışan ve emekli veteriner hekimlerin maaşları ile diğer sağlık meslek mensupları arasındaki fark oldukça fazladır” ifadelerini kullandı.
“MEZUN İŞ DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”
Eroğlu, “Veteriner Fakültesi sayımız oldukça fazla. Yılda yaklaşık 3 bin veteriner hekim mezun oluyor. Ancak kamu istihdamında zorluk yaşanıyor. Özellikle mesleğini serbest olarak yürütecek meslektaşlarımız için klinik hizmetler oldukça maliyetli. Mezun iş destek programına ihtiyaç duyulduğunu belirtmek istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.
“TÜRKİYE’DE 4 BİN VETERİNER HEKİMİN BELEDİYELERDE İSTİHDAM EDİLMESİ ŞART”
Eroğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Bir belediyeyi ziyaret ettiğimde hayvan sayısını sorduğumda ‘690 civarında’ denildi. ‘Kaç veterineriniz var?’ dediğimde, ‘1 tane’ yanıtını aldım. Üç ay içinde o tek veterinerin görev yapamaz hale geleceğini söyledim. Güvenlik personelini bile vardiya ile çalıştırırken, tek bir veterinerin 690 köpek ile ilgili gereken çalışmaları yapabilmesi mümkün değildir. Türkiye’de en az 4 bin veteriner hekimin belediyelerde istihdam edilmesi gerekiyor.”
Program, Basın ve Hizmet Ödülleri’ne layık görülen kişilere ödüllerin takdimi ile sona erdi.