1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye Yüzyılı: Ekonomide İvme ve Hedefler

Türkiye Yüzyılı: Ekonomide İvme ve Hedefler

featured

Bolat, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun moderatörlüğünde, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) tarafından “2025 Turizm Başkenti” olarak belirlenen Erzurum’da bir otelde gerçekleştirilen Palandöken Ekonomi Forumu’nun ilk oturumunda konuşma yaptı.

Organizasyonun görkemine vurgu yapan Bolat, “İnşallah, gelecek yıllarda ekonomide daha da güçlü bir Türkiye, dünya sahnesinde önemli bir platform haline gelecek. Antalya Diplomasi Platformu gibi başarılı organizasyonlar gerçekleştireceğiz,” şeklinde konuştu.

Vizyonlarını Avrupa Birliği, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, D-9 ülkeleri, Türk Devletleri Teşkilatı, Afrika, Asya, Kuzey ve Güney Amerika, Balkanlar ve Kafkaslar gibi geniş bir çerçevede açıkladı. Bolat, “Biz çok boyutlu, dinamik bir ekonomi ve dış ticaret politikası izliyoruz. Bu süreçte, ülkemizin dış politikasıyla uyumlu hareket ediyoruz. Cumhurbaşkanımız göreve geldiğinden beri, tüm AK Parti ve Cumhur İttifakı hükümetleri olarak komşularımızla sorunları minimize etme politikası yürütüyoruz,” ifadelerini kullandı.

Bolat, Türkiye’nin uluslararası siyasette yumuşak güç olarak ekonomik girişimler ve dünya ticaretindeki payının arttığını da belirtti. “Bu 22 yılın genelinde Avrupa Birliği’yle gümrük birliğimizin olumlu etkilerinin sonuçlarını aldık; 220 milyar dolarlık karşılıklı ticarete ulaştık,” dedi ve Türk Devletler Teşkilatı’nın hızlı bir şekilde geliştiğini ifade etti.

Azerbaycan’a yapılan yatırımların 17 milyar doları bulduğunu paylaşan Bolat, “Azerbaycan’ın da Türkiye’ye 21 milyar dolarlık yatırımı var. Kazakistan, Pakistan, Özbekistan, İran ve Kırgızistan gibi ülkelerde de on binlerce Türk yatırımcı şirket bulunuyor,” şeklinde konuştu. Ayrıca, Özbekistan, Azerbaycan, İran ve Pakistan ile tercihli ticaret anlaşmalarının mevcut olduğunu ifade etti.

Balkanlar’daki etkilerinin de hızla arttığına dikkat çeken Bolat, “Balkanlar’a gidenler Türk yatırımcıları, ürünleri ve turistlerin yoğun bir şekilde yer aldığını görecektir,” şeklinde ifade etti. Kafkaslar, İran, Pakistan ve Bangladeş gibi bölgelerde de Türk şirketlerinin direkt yatırımlar yaptığını vurguladı.

Körfez coğrafyasındaki ilişkilerin de güçlendiğine değinen Bolat, Katar ile serbest ticaret anlaşmasının imzalandığını ve 6 ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi üyeleriyle müzakerelerin sürdüğünü açıkladı.

İngiltere ve ABD ile ticaretin önemine değinen Bolat, “İngiltere Avrupa Birliği’nden çıktı. Türkiye’nin ihracatında büyük bir rekabet halindeyiz,” dedi ve dış ticaret fazlasının arttığını belirtti. ABD ile yapılacak görüşmelerin de ticareti artırma noktasında etkili olacağını düşündüğünü aktardı.

Japonya ile de istikrarlı ilişkiler yürütüldüğünü belirten Bolat, “Türkiye-Japonya ilişkileri ticaret ve yatırım boyutunda ilerliyor,” dedi. Ukrayna’daki görüşmelerde Türk iş insanlarına öncelik verileceğine dair bilgiler aldıklarını ifade etti.

Son 22 yılda Türkiye’nin vizyonunun net bir şekilde ilerlemesini aktaran Bolat, “1,3 trilyon dolarlık milli gelirimizle birlikte 5,5 kat milli gelir sağladık,” dedi. Ayrıca, Türkiye’nin 263 milyar dolara ulaşan mal ihracatı ve 115 milyar dolara çıkan hizmet ihracatının önemine vurgu yaptı.

Tarım sektöründe de büyük bir gelişim yaşandığını belirten Bolat, “30 milyar dolarlık bir ekonomiden 75 milyar dolara ulaştık,” dedi ve bu gelişmeleri kardeş ülkelerle paylaşmak istediklerini dile getirdi.

Bolat, dünya halklarının huzur içinde yaşayacağı bir dünya ve Türkiye halkının bu gelişmelerden daha fazla pay almasını arzuladı. “Dünya mal ticaretindeki payımızı yüzde 0,55’ten yüzde 1,07’ye, hizmet ticaretindeki payımızı ise yüzde 0,79’dan yüzde 1,32’ye yükselttik,” şeklinde konuştu.

Son olarak, Türkiye’nin müteahhitlik alanında dünya ikincisi konumda olduğunu söyleyen Bolat, “Yarım trilyonu aşan 12 bin 500 proje başandı ve Türkiye Yüzyılını ticaretin yüzyılı haline getirme konusunda büyük bir başarı elde edeceğiz,” dedi.

Türkiye Yüzyılı: Ekonomide İvme ve Hedefler
Yorum Yap
Bizi Takip Edin