1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tarım ve Şehir: Geleceğin İhtiyaçlarına Cevap

Tarım ve Şehir: Geleceğin İhtiyaçlarına Cevap

featured

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Ulucanlar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Türkiye Yüzyılında Şehir ve Tarım Paneli”ne katıldı.

Yumaklı, burada yaptığı açıklamada tarım sektörünün önemine vurgu yaparak, yeni mezun veteriner hekimlerin kamuda çalışmaktansa kendi işlerini kurma yoluna gitmelerini teşvik etti.

Tarımsal üretim üzerinde etkili olabilecek zorluklara karşı hazırlıklı olunması gerektiğini dile getiren Yumaklı, “Yeni normal dediğimiz dönemde, tarım ve gıda üretimindeki azalma, artan maliyetler ve hammadde temini sorunları hakkında çözüm üretmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre 2050 yılında kentleşme oranının yüzde 68’e ulaşacağını ve gıda talebinin yüzde 60-70 oranında artacağını belirten Yumaklı, bu artışa yönelik sürdürülebilir tarımsal üretimi sağlamanın önemine dikkat çekti. Ekolojik farkındalığın arttığını ancak bunun tarımsal üretimle yeterince entegre olamadığını ifade eden Yumaklı, yerel yönetimlerin bu konuda kritik bir role sahip olduğunu vurguladı.

“23 yılda 126 milyar lira hibe desteği”

Kırsal nüfusun hızla yaşlandığını ve bu konunun geçen yıl G20 Zirvesi’nde gündeme geldiğini hatırlatan Yumaklı, kırsal kalkınmanın önemini vurguladı.

Bakan Yumaklı, kırsal kalkınmaya yönelik destekler hakkında şu bilgileri paylaştı: “Son 23 yılda 96 bin projeye 126 milyar liralık hibe desteği verildi. Gençlerin ve kadınların üretim süreçlerine katılmalarını teşvik etmek amacıyla hibe ve destekler sunmaya devam ediyoruz. Su ve sulama yatırımlarına son 25 yılda 3,3 trilyon lira harcandı ve 10 binden fazla tesis kuruldu.” dedi.

Kent tarımı içerisinde organize tarım bölgeleri ve jeotermal enerji konusunu Türkiye’nin önemli avantajlarından biri olarak değerlendiren Yumaklı, 61 lokasyonda 44 Organize Tarım Bölgesi’nin tüzel kişilik kazandığını duyurdu. Bu bölgelerin, ürettikleri ürünlerin bir kısmını iç piyasaya sunacaklarını ancak ihtiyacın karşılanmasının mümkün olmadığını belirtti.

Hedef, tüketicinin gıdaya erişimini kolaylaştırmak

Silvan Projesi’nin Türkiye’ye sağladığı su faydalarına değinen Yumaklı, bu tür projelerin geliştirilmesi için tüm paydaşlarla iş birliği yaptıklarını açıkladı.

Yumaklı, 4. Tarım Şurası’nın yüksek katılımla 25-50 yıl için perspektif oluşturacak şekilde pazartesi günü başlayacağını hatırlatarak, “Buradan elde edilen sonuçların hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor.” dedi. Ayrıca, bu projelerin arkasında yoğun bir emek ve düşünce bulunduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu süreçte Türkiye’yi dünya gıda sektörünün önemli bir oyuncusu haline getirme hedefini hatırlatan Yumaklı, “Girdi fiyatlarını düşürecek, üretici gelirlerini artıracak ve tüketiciye ulaşımı kolaylaştıracak bir sistem geliştireceğiz.” şeklinde konuştu.

“2050’de nüfusun yüzde 68’i şehirlerde yaşayacak”

Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’nin tarım ve gıda alanındaki entelektüel sermayesini geliştirme hedefinde olduklarını belirtti.

Eker, pandeminin şehirlerde yaşayan toplulukların gıda güvenliği konusundaki endişelerini artırdığını ifade ederek, “2050’de dünya nüfusunun yüzde 68’i şehirlerde yaşayacak. Bu ön görüyle sürdürülebilir gıda güvenliğini sağlamak, insan ve doğa ilişkisini düzenlemek ve yaşanabilir şehirler inşa etmek için çaba göstermeliyiz.” dedi.

Tarım ve Şehir: Geleceğin İhtiyaçlarına Cevap
Yorum Yap
Bizi Takip Edin