Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, CNN Türk’te yapılan bir röportajda güncel konular üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Işıkhan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasa kapsamında 3 milyon 123 bin vatandaşın emekli olduğunu, bunun ilk yıl maliyetinin ise 724 milyar lira olduğunu duyurdu. Işıkhan, toplam maliyetin yaklaşık 3,4 trilyon lira olduğunu vurguladı.
Belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borçlarına da değinen Işıkhan, toplam borcun 196 milyar TL’ye ulaştığını ifade etti. Işıkhan, 149 belediyenin SGK’ya toplamda 30 milyarlık prim borcunu ödemek üzere başvuruda bulunduğunu, SGK tarafından şu ana kadar tahsil edilen toplam tutarın ise 28,2 milyar lira düzeyinde olduğunu aktardı.
Bakan Işıkhan, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği için tek gelir kaynağının işverenlerden ve kamu kurumlarından tahsil edilen sigorta primleri olduğunu belirtti. Partiler üstü bir yaklaşımla tüm belediyelere eşit muamele ettiklerini ifade eden Işıkhan, bazı belediyelerin prim borçları nedeniyle mali zorluk yaşadığını ve borçlarını ödememek için çeşitli eylemlere başvurduklarını dile getirdi. Mali sorumluluk gereği, belediye başkanlarının primlerin SGK’ya ödenmesi konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Ayrıca, 149 belediyenin SGK’ya başvurarak toplam 30 milyarlık prim borcunu ödemek istediğini yineleyen Işıkhan, şu ana kadar yapılan tahsilatın 28,2 milyar lira olduğunu hatırlattı.
Bakan Işıkhan, güncel verilere göre geri ödeme kapsamında bulunan ilaç sayısının 8 bin 873 olduğunu, bunun 8 bin 475’inin yurt içinde, 398’inin ise yurt dışında yer aldığını açıkladı. Ayrıca, kullanım kolaylığı sağlayan yeni bir SMA ilacının daha geri ödeme listesine eklendiğini müjdeledi.