Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) tarafından “2025 Turizm Başkenti” seçilen Erzurum’da, bir otelde gerçekleştirilen Palandöken Ekonomi Forumu panelinde konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Erzurum’daki yükseköğretim tarihinin 1253 yılında Sultan Alaeddin Keykubad’ın Çifte Minare Medresesi’nde başladığını ifade etti.
Bakan Tekin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) eğitimle ilgili tüm göstergelerinde Türkiye’nin, derslik başına düşen öğrenci sayısı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısı açısından OECD ortalamalarının üzerine çıktığını belirtti.
Tekin, “Türkiye, neredeyse dersliklerinin tamamında internet altyapısı, internet erişim hizmeti ve akıllı tahta ile dünyanın en büyük eğitim içeriklerinden birine sahip olan nadir ülke konumunda” dedi. Bu durumun Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) raporunda da yer aldığını vurgulayan Tekin, “Bunlar gerçekten övgüye değer gelişmeler. Eğitim öğretim göstergelerinde uluslararası değerlendirme mekanizmalarında sürekli yükselen bir grafik izliyoruz. Bunun son örneği OECD bünyesinde gerçekleşen Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması’nın (TIMSS) 2024 değerlendirmesi. Burada, matematik ve fen bilimleri testinde OECD ülkeleri arasında Avrupa’da birinci sıradayız. OECD ülkeleri arasında ilk üç veya beş içinde yer aldığımızı söyleyebilirim. Bu bizim için son derece önemli bir gösterge.” dedi.
“Eğitim felsefemizi köklü bir değişime tabi tuttuk”
Tekin, elde ettikleri başarıyı yeterli görmeyeceklerini vurguladı ve “Dünya genelinde ekonomi, ticaret ve teknolojide yaşanan değişikliklere paralel olarak eğitimde de değişimlere adapte olabilen bir mekanizma oluşturduk. Kamuoyunda farklı ve ideolojik tartışmalara konu olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile başkanımızın söylediği beceri temelli bir eğitimi ülkemize kazandırmış olduk. Bu, eğitim felsefemizde köklü bir değişiklik anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.
Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi çerçevesinde, sektör, iş dünyası, meslek örgütleri ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında etkili bir iletişim sağlayan bir mekanizma kurduklarını belirten Tekin, sözlerine şöyle devam etti:
“Burada iş dünyasından bu kadar çok temsilci varken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Bendevi Bey gibi isimler de katılım gösterdi. Sizlerden ricam, bu politikalarımızı siyasi tartışmalara kurban etmemenizdir. Sürekli olarak yüzlerce soru önergesine yanıt veriyoruz. Bu önergelerde ‘Cumhuriyet Halk Partisi tarafından sunulan MESEM’lerde çocuk işçiliğini teşvik ediyorsunuz’ gibi iddialar gündeme geliyor. Biz, MESEM’ler aracılığıyla mesleki ve teknik eğitimi güçlendirmeye çalışıyoruz. Ancak muhalefet, bizi çocuk işçiliği teşvik etmekle suçluyor. Fakat iş dünyası bu konularda sessiz kalıyor. Bu noktada sizlerden talebim, mesleki ve teknik eğitimle ilgili beklentilerinizi muhalefet partilerine iletmenizdir. Bu, işimizi kolaylaştıracaktır.”
“İnsana ait değerleri sürekli ıskaladık”
Eğitimde yapay zeka uygulamaları konusunun dünya genelinde tartışıldığını belirten Tekin, eğitimle alakalı birçok yoğun çalışmanın içinde bulunduklarını ve bu süreci devam ettireceklerini kaydetti.
Tekin, “Dünya genelinde ekonomi, teknoloji, siyaset ve devlet felsefesi gibi alanlarda değişiklikler yaşanırken, insana ait değerleri sürekli ıskaladık. Bunun bir sonucu olarak bugün Filistin sorunu gibi sorunlar yaşıyoruz. Birçok ülkede temel hak ve hürriyetlerin göz ardı edildiği, demokrasinin içselleştirilmediği bir dünya ile karşı karşıyayız. Bu yüzden, eğitim süreçlerinde insani değerleri, teknolojik değişimlerle bir araya getirerek çocuklarımıza aktardığımızda, ekonomik kalkınmayla birlikte insani göstergelerde ve temel haklarda da büyük ilerlemeler kaydedebiliriz. Aksi takdirde, neden insan hakları ihlalleri yaşandığını sorgulamaya devam ederiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Panelde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu moderatörlük üstlenirken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katılım sağladı.