1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Deprem Sonrası Hazırlık: Işıkhan’dan Kritik Açıklama

Deprem Sonrası Hazırlık: Işıkhan’dan Kritik Açıklama

featured

CNN Türk yayınına katılan Işıkhan, Marmara Denizi’nin Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin hemen ardından harekete geçtiklerini hatırlattı.

Bakan Işıkhan, kentsel dönüşüm projeleri, yapı denetim sistemleri ve deprem yönetmelikleri gibi konuların kritik önem taşıdığını belirterek, “Bu meseleler, siyasi tartışmalara alet edilmeyecek kadar hayatîdir. Depremin önüne geçemeyiz fakat depreme karşı hazırlıklı şehirler inşa edebiliriz ve bunun en etkili yolu kentsel dönüşümdür.” dedi.

“Belediyelerin 196 milyar lira borcu var”

Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan prim borçlarını gündeme getirirken, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından primlerin tek gelir kaynağı olduğunu vurguladı. Siyasi birlik ve beraberlik içinde tüm belediyelere eşit yaklaşma prensibinin altını çizdi.

Bakan Işıkhan, “Belediyelerin toplam borç miktarı 196 milyar lira. 149 belediye, toplamda 30 milyar liralık prim borcunu ödemek amacıyla SGK’ya başvuruda bulundu. Şu an itibarıyla SGK, toplamda 128,2 milyar lira tahsilat gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanımızın açıklamasının ardından prim borcu olan belediyelerle iletişim kuruldu. Şu ana dek 28,2 milyar lira tahsilat gerçekleştirdik. Mart ayında 1,3 milyar, nisanda ise 3 milyar lira tahsilat yapılmıştır.” ifadelerini kullandı.

SMA hastalarının ailelerine müjde

Işıkhan, SGK’nın bazı ilaçları karşılamadığına dair gelen soruları da yanıtlayarak, sağlık sisteminin kendileri için son derece önemli olduğunu ve yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte sağlık giderlerinde bir artış yaşandığını ifade etti.

Bakan Işıkhan, geri ödeme kapsamındaki ilaçlara değinerek, “Kanser tedavisinde kullanılan ilaç sayısı 909’a ulaştı, bunlardan 818’i yurt içi ruhsatlı, 91’i ise yurt dışından sağlanmaktadır. Bugün itibarıyla geri ödeme kapsamına alınan ilaç sayısını artırıyoruz. SGK tarafından karşılanan ilaçların sayısı 8 bin 873’tür ve 2024 yılı için 432 yeni ilaç daha geri ödeme kapsamına dâhil edilmiştir.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Işıkhan, SMA, MS ve ALS gibi nadir hastalıklarda kullanılan ilaçların geri ödeme kapsamına alındığını belirtirken, “Yeni bir SMA ilacını da bu kapsamda sunduk. Hastalar artık alternatif tedavilere daha kolay erişebilecek. Bilgisayarlı tomografi ve MR görüntülemeleri için gereken kontrast madde ilaçları, hastaneler tarafından temin edilecek ve vatandaşlar bu ilaçları eczanelerden almak zorunda kalmayacak.” ifadelerini kullandı.

Sahte boşanma yoluyla yetim aylığı alındığına ilişkin tespitler

Bakan Işıkhan, usulsüzlüklere karşı kararlı olduklarını vurgulayarak, yapılan denetimler hakkında bilgi paylaştı. Geçen yıl, 1 milyona yakın risk analizine dayalı denetim gerçekleştirdiklerini kaydeden Işıkhan, “Hileli boşanmalara dair incelemelerde 9 bin sahte boşanma yoluyla yetim aylığı alındığı tespit edildi. 7 bin 400’ü için ödenen miktarların faiziyle geri alınması amacıyla işlemler başlatılmış ve savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.” dedi.

Emekli olan EYT’lilerin ve bu düzenlemenin toplam maliyeti hakkında da bilgi veren Işıkhan, “Şu ana kadar 3 milyon 123 bin vatandaş emekli oldu. Bu düzenlemenin ilk yıl maliyeti 724 milyar lira olacak. Önümüzdeki 5 yılda ise toplam maliyetin 3,4 trilyon lira olacağını öngörüyoruz. Bu durum, büyük bir mali yük oluşturmakla birlikte, aynı zamanda iş gücü kaybı anlamına da geliyor.” şeklinde konuştu.

Işıkhan, 1 Mayıs’ta sahada olacağını ve o tarihte planlanan programların detaylarını paylaşmayı hedeflediğini belirtti.

“Son 12 yılın en düşük işsizlik oranını yakalamış durumdayız”

IŞKUR Gençlik Programı hakkında gelen sorulara da yanıt veren Işıkhan, gençler için gelir desteği sağladıklarını, toplam 66 bin 931 üniversite öğrencisine 495 milyon 701 bin 13 lira ödeme yapıldığını ve program için 7 milyar 15 milyon lira bütçe ayrıldığını ifade etti.

Kadın istihdamına yönelik projelerle istihdam oranlarını artırma hedeflerine de dikkat çeken Işıkhan, “32 milyon 314 bin kişi istihdamda yer almakta, işsiz sayımız ise son verilerle birlikte 2 milyon 886 bin kişiye düşmüştür. Genel işsizlik oranımız 8,2 ile son 12 yılın en düşük seviyesine ulaşmıştır. 2028 yılı hedefimiz ise işsizlik oranını yüzde 7,5’e düşürmektir.” ifadelerini kullandı.

Bakan Işıkhan, ev kadınlarının emekliliği konusunda çalışmaların başladığını ve 2028’den önce bu konuda müjdeli haberler vermeyi hedeflediklerini aktardı.

Bazı Suriyelilerin Türkiye’den dönüşüyle istihdamdaki açığı belirlemek için bir araştırma sürecinde olduklarını belirten Işıkhan, “İstihdam yapımız oldukça güçlü, bu yüzden bir iş gücü açığı oluşacağını düşünmüyoruz. Eğer böyle bir durum ortaya çıkarsa, bunu yerli nüfustan karşılayacağız.” dedi.

Bakan Işıkhan, kamu işçilerinin zam görüşmeleri hakkında da, “İnşallah masadan ayrılırken işçilerimizle anlaşma sağlayarak bu süreci sosyal diyalog temelinde tamamlamayı arzu ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Deprem Sonrası Hazırlık: Işıkhan’dan Kritik Açıklama
Yorum Yap
Bizi Takip Edin